Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Usiłuje zwiększyć obroty na młocarni. Mam w tej chwili 890 obr. a chciałbym conajmniej 1000 obr. Wykonałem wszystko co "fachowcy" mi doradzali tzn. nowy pas, który wystaje poza koło odrzutnika 1mm-2mm, korbka regulująca jest na maxa, pas jest napięty dość mocno. Nie wiem co z obrotami silnika, czy mogę zwiększyć obroty silnikiem? Obrotomierz nigdy nie chodził i nie wiem ile silnik ma obrotów. Jak zwiększyć w może jakiś inny sposób te obroty?

Opublikowano (edytowane)

Jak naciągasz mocno pas to obroty spadają.

Powiem tyle bez wymiany wszystkiego co jest popsute-zużyte nie osiągniesz obrotów.

Dodam jeszcze że pas o kombajnu JD model chyba 975 pasuje d bizona ma on inną konstrukcję i wyraźnie poprawia sprawność młocarni –lepiej ciągnie. Jutro spróbuję podać numery tego pasa.

Edytowane przez leszekd
Opublikowano

@szczewko chce zwiększyć obrotu w celu możliwości szybszego koszenia żeby młocarnia miała lżej. Czy to będzie skutkowało?

Opublikowano (edytowane)

Właśnie w jakim celu chcesz zwiększyć te obroty? U mnie jest 800-850 obr i sobie radzi. Poza tym może jeszcze ten nadajnik obrotów oszukiwać. Na jakich obrotach silnika masz 890?

Edytowane przez pasiu66
Opublikowano

Szybsze obroty nie dadza ci wiekszej wydajnosci a tylko zboze pokruszysz i wszystko wyleci z wiatrem. Radze wymienic cepy, przedrutowac klepisko i w pole. 6 ton na godzine i szybciej nie bedzie bo sita za male.

Opublikowano

Na jakich obrotach silnika masz 890?

890 jest przy 2200 obr.

Dodam jeszcze że pas o kombajnu JD model chyba 975 pasuje d bizona ma on inną konstrukcję i wyraźnie poprawia sprawność młocarni –lepiej ciągnie. Jutro spróbuję podać numery tego pasa.

Byłbym wdzięczny gdybyś podał te numery.

Szybsze obroty nie dadza ci wiekszej wydajnosci a tylko zboze pokruszysz i wszystko wyleci z wiatrem. Radze wymienic cepy, przedrutowac klepisko i w pole. 6 ton na godzine i szybciej nie bedzie bo sita za male.

I tu sie zgadzam, ale ojciec twierdzi inaczej, wręcz czekłałem na taką odpowiedź.

Opublikowano

też będę wdzięczny za numery, skoro mówisz że taki dobry a u mnie akurat szykuje się wymiana,

@leszekd zużycie kół pasowych musiało by być bardzo duże żeby wpłynęło to na prędkość młocarni.

@Pawlus nominalne to 2250obr/min tyle mam ustawione u siebie i jest dobrze.

naciąg ustawiasz dokręceniem śruby docisku koła tależowego na mocarni.

Opublikowano

Koledzy sprecyzujcie dokładnie o co wam chodzi... Obroty młocarni czy obroty bębna... Widzę że tematy się zlewają i każdy pisze o czymś innym...

Obroty bębna jakie są potrzebne przy koszeniu jęczmienia to ok 1000obr, pszenica i pszenżyto to ok 900... A jakie są obroty młocarni to nawet nie wiem bo niby skąd mam to wiedzieć jeśli tam nie ma obrotomierza...

Pas potrójny dobrze naciągnięty i musi być ok....

Opublikowano

Podsumowując całą tą konferencję powiem, że u mnie obroty na wskaźniku, na pełnym gazie są około 400. Jednak jeśli ktoś wie co na co wychodzi, to zapewne również wie, że przy takich obrotach młócenie jest niemożliwe, bo zaraz bęben się "zapcha" Ja koszę na korbce dokręconej tak na 95% i nie mam najmniejszych problemów, jeśli w zbożu jest dużo trawy to czasami tylko słychać gwałtowny spadek obrotów bębna, ale to w przypadku, gdy jest na prawdę sam "chabłot" Moim zdaniem jest to po prostu oszukiwanie nadajnika obrotów młocarni. Kolego ReV, jeśli nie masz problemów z koszeniem to ja bym na Twoim miejscu nic nie zmieniał. Wydajności kombajnu nie zwiększysz, bo jeśli pojedziesz szybciej, to sprzęgło na napędzie "gardziela" będzie zaraz wywalało.

Opublikowano

Jeśli już jesteśmy przy tym temacie to "wam" też przy maksymalnym podkręceniu korbką obrotów mechanizm regulujący dotyka o połówkę koła pasowego co objawia się lekkim szumem ? Miałem dotychczas dwa kombajny i w obu tak było ;)

Opublikowano

Jeśli wam na full dociągniętym już coś przyciera, mozliwe że pas jest ciut węższy i trzeba więcej dokręcić do przycierania aby uzyskać te 1000obr. Pomierzcie szerokość pasów i porównajcie z nowym.

U mnie przy 2150 na silniku mogę dokręcić od 450 do 1100 na młocarni, i nic nie dociera :D

Opublikowano

Bizonek wymień prądniczkę lub licznik bo cię oszukuję. Może nawet sprężynka przy prądniczce za mocno dociska. Tak miałem u wujka. Dopiera z mojego odkręciliśmy i okazało się że prądniczka była padnięta.

Opublikowano

Chodzi nam (zapewne) o obroty bębna młocarni :) (to co wskazuje wskaźnik)

A tobie o jaki beben chodzi ?

Ja zawsze interpretowałem młocarnie jako kompletny zespół młócący... Czyli bęben, podsiewacze, odrzutnik i wytrząsacze... Obroty młocarni również mogą być różne z powodu ślizgającego się pasa potrójnego (miałem taki przypadek).

Jeśli mówimy o regulacji obrotów to ta regulacja może dotyczyć tylko bębna ponieważ tylko tam jest taka możliwość... (oczywiście pomijam obroty wentylatora przy podsiewaczu:):) ) Reszta obrotów młocarni zależy wprostproporcjonalnie od obrotów silnika.

Ale wydaje mi się że wszyscy wiedzą o co chodzi jeśli mówimy o regulacji obrotów...:)

Opublikowano

Przepraszam że tak długo nie odpisywałem pas od JD ma numer Z20823 jego wymiar to 51*2121. Są to pasy uzębione. Nieźle się spisuje ROFLEX VARI 401 ale znacznie lepszy jest TAGEX. Widziałem taki pas który się zerwał a młocarnia się nie pośliznęła. Nie był to jednak pas firm wymienionych wyżej.

Opublikowano

tomek73 wiem że mnie oszukuje, bo jak już pisałem koszenie przy 400 obr/min jest nie możliwe... ;) Zaraz by się bęben "udławił". Nie wymaga mi, żeby wymieniać prądniczke, bo wiem, że te 1000obr mam :D