Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

z tym 10 zł za godz . to naprawde ciezko kogos dostać. Znalazłem ogłoszenie w gazecie Praca w Anglii albo Irlandii 8.64 EURO za godz w rolnictwie , i zastanawiam czy to jest dużo czy mało ???

Opublikowano

A u nas staram się o jakąś nieformalne zrzeszenie. Zobaczymy jak to wyjdzie ale puki co chętni na to są a jeśli się uda to postaram się jakoś zarejestrować. Większość jest tu zgodnych rolników tylko największym problemem jest konkurencja o ziemie.

Opublikowano

Sprzedam działkę rolną 1,71ha, klasa 4a,4b,5 i 6, większość to 4 klasa. Cena 20tys za całość do uzgodnienia, województwo Mazowieckie powiat Lipski miejscowość Chotcza Józefów.

Kontakt pod nr telefonu 667255089.

Opublikowano

z tym 10 zł za godz . to naprawde ciezko kogos dostać. Znalazłem ogłoszenie w gazecie Praca w Anglii albo Irlandii 8.64 EURO za godz w rolnictwie , i zastanawiam czy to jest dużo czy mało ???

Taka stawka kolego w irlandi jest najnizsza stawką!!! Byłem to akurat wiem;]Tyle ze tez jest roznica w zyciu bo jak u Nas chlebek kosztuje 2 zl to u nich 2euro;/ Z poczatku nie da sie przyzwyczaic do wydatkow bo oczywiscie przeliczamy na swoje ale po pewnym czasie nie mamy wyjscia;/

Opublikowano

Każdy mówi że tak lecz wg mnie tak jeśli na niej umiesz zarobić. Puki co to drożeje choć średnia cena zaczyna się powoli stabilizować. Zobaczymy co przyniesie rok 2013.

Opublikowano

W moim regionie (lubuskie) ostatnio przeglądałem ogłoszenia ANR i zauważyłem, że ogłaszają przetargi na ziemię w dzierżawie, (umowy kończą się w tym roku) gdzie dzierżawca nie skorzystał z prawa pierwokupu. Tak więc jest coraz więcej ziemi do wzięcia i są to kawałki po 30-40 ha. Cena różnie od 11 tyś do około 20 za ha, zależnie od klasy i położenia. Myślę, że cny ziemi zaczną spadać, bo programy dla mieszczuchów inwestujących w ziemię (orzeszki itp.) coraz mniej opłacalne. Dla rolnika cena ziemi powyżej 10 tyś za ha przy takiej huśtawce cen za zboże jest sporym ryzykiem, bo kredyt trzeba spłacać regularnie i można stracić całe gospodarstwo, wystarczą dwa lata kiepskich cen. Za ekonomicznych idiotów uważam tych co płacą więcej jak 20 tyś za ha pod zboża, a już 50 tyś to brak określenia w wikipedii. Taka kasa więcej zarobi leżąc w pierwszym lepszym banku na lokacie bez ryzyka. I jeszcze jako OT totalnymi idiotami są ci co godzą się na dzierżawę za cenę płacenia podatku, oddawania dopłat i jeszcze dopłacania jakiejś kasy. Robią za miskę ryżu, a ktoś bierze kasę i ziemię ma utrzymaną w kulturze, a dzierżawca nawet nie może skorzystać z programów typy środowiskowy czy modernizacja by zwiększyć sobie dochodowość i się rozwijać.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Trudno powiedzieć... Ziemia to dobro ograniczone. smile.gif Ludzi będzie przybywać, a ziemi nie, więc na przestrzeni lat moim zdaniem taniej nie będzie. wink.gif Oczywiście wahania będą, ale w wymiarze kilkudziesięciu lat nie nastawiałbym się na zakup za grosze. tongue.gif

Opublikowano

u mnie-->dolnyśląsk-->8,4ha jakoś 100-120tys..

Teraz będą 2 przetargi i zobaczymy co z tego bedzie ale wszyscy licza że za mniej niż 30tys za ha to na pewno nie będzie.

Jak dla mnie to te ceny też są bagatelne i nabijają tylko na tych przetargach, sami rolnicy kopią pod sobą dołki..

No bo jak jeden z drugim nie kupi a sąsiad będzie miał..:/

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez karol
      Zapraszam do wypowiadania się na temat prowadzenia rozrachunków z tytułu VAT w gospodarstwach rolnych. Jakie są Wasze doświadczenia?
    • Przez sumek666
      Jak kształtują się ceny nieruchomości i działek rolnych w Waszych okolicach? Może planujecie zakup gruntów w tym roku? A może udało Wam się sprzedać jakieś grunty?
      Zapraszam do dyskusji o cenach i możliwości zakupu ziemi w Polsce i za granicą.
      Kontynuacja tematu:

• Przez leszan
      Witam. Czy ktoś wie jak wyglądają przepisy odnośnie zatrudnienia przez np. urząd gminy do odśnieżania dróg Czy trzeba zakładać normalną firmę usługową, czy można to zrobić jakoś w ramach gospodarstwa. Urząd gminy życzy sobie oczywiście fakturę za odśnieżanie, aby mógł za to zapłacić. Może ktoś wie ile można na tym zarobić??
    • Przez krs
      Z
    • Przez ziutek92
      Witam mam pytanie na temat rozgraniczenia działki poprzez gminę na wniosek sąsiada. Sąsiad ciągle mi wchodził  Na moją działkę na szerokość ok 3m. Zgłaszałem to na policję i on to później oddawał i tak lata mijały a on ciągle próbował mi wchodzić na mój grunt. W tym roku dostałem zawiadomienie że odbędzie się rozgraniczenie działek poprzez wyznaczonego geodetę prze gminę na wniosek sąsiada. Rozgraniczenie się odbyło i okazuje się że miedza jest na swoim miejscu gdzie zawsze mówiłem że tak ma być. Sąsiad nie zadowolony z wyroku oczywiście ale mniejsze z tym. Zapytałem kto ponosi koszty takiej imprezy to dostałem odpowiedź od gminy że koszty są podzielone na pół. Dodam że koszt takiej zabawy to 6000zl czyli miałbym zapłacić 3000zl za coś czego sobie nie życzyłem i w dodatku nie byłem tego powodem! I moje pytanie jest następujące: czy faktycznie tak jest że mam płacić czy porostu gmina idzie na rękę sąsiadowi.?
  • Dodaj nową pozycję...
v