Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Teraz sprawdziłem to na 102,64t urwali mi 0,25zł. I nie ma 900 tylko 899,9975643zł 🤣

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Agrest napisał(a):

Kiedyś pisał że po 600 może zasypać chętnych. 

Stasiu  w ubiegłym roku jęczmień miał gęstość 68-70

W tym 64-66, ale zero ości. Sandra tak ma że wygląda pięknie.

Bobu to chyba się najadłeś i nerwowo w towarzystwie się zachowujesz.

Widzę że nie wierzysz, więc w przyszłym tygodniu jak konno faktura dojedzie wkleję Ci zdjęcie wraz ze screenem przelewu cobyś znowy w jakie powątpiewania nie wpadł🤣

wcale tu nie o gęstość chodzi tylko MTZ 

Edytowane przez Stach123
ws
Opublikowano
25 minut temu, Stach123 napisał(a):

wcale tu nie o gęstość chodzi tylko MTZ ,  jęczmiona jare kaputły i jak miałeś grube ziarno to dobrze zapłacił bo  poszło na kasze i tyle w temacie  , nic mi nie musisz wklejać jak już napisałeś że po 900 to trzeba było napisać jaki towar , bo sam widzisz że się zainteresowani pytają gdzie po tyle , bo u nich 200 zł. mniej  . Mój poszedł rownież na konsumpcje  ale dla koni bo był bardziej do owsa podobny  4,96 ton po 400 kg  hahah ale za to po nim urosło 2800 kg. soi posianej 16 czerwca , obydwie plantacje bez grama PK i ochrony grzybowej , jęczmień dostał tylko 400 saletry w maju , bo   zaczął wchodzić do ziemi 

Poszedł raczej na paszarnie, ale wiem że paszarnie inaczej płacą za gęstość poniżej i powyżej 62.

28 minut temu, sylwekbarca2 napisał(a):

te żółte listki od czego ? 

Chyba uszkodzenie mechaniczne, podgryzenie przez robaka czy też racica sarny.

Na przelotach tych szkodników żółciej bo liście poucinane.

W Sandrze zaczyna pojawiać się cytrynowe przebarwienie,najczęściej od między gdzie pierwszy korpus płytko przykrywa słomę

Opublikowano

Cuda się zdarzają, ponoć otręby droższe od pszenicy

W sumie to mnie to guzik obchodzi gdzie poszedł ale sprzedałem jako paszowy bo nie ma potrąceń na fundusz promocji.

Opublikowano

Otręby dodawane do pieczywa są pewnie droższe od mąki , te po tyle co pszenica pewnie są pozyskiwane przy zamiataniu w młynach . Mamy pszenice i młyny  które dają dużo mąki  na dodatek nawyki żywieniowe ludzi tak jak i zwierząt się zmieniły , a myślenie rolników pozostało na niskim i stabilnym poziomie i stąd zdziwienie , bo dziadek mówił że zawiózł worek pszenicy i mu dali garniec mąki i 2 worki otrąb haha ale tak naprawdę ten dziadek do młyna już jechał z otrębami tylko jeszcze w całości , bo zawózł poślad na dodatek ten młyn miał taką technologię że podczas mielenia połowę poszło mąki na odzież młynarza i  z wiatrem  

Opublikowano

Kuźwa, pożyczyłem znajomemu w maju ponad 10t jęczmienia ozimego, ziarno grube i bez ości, latem w sumie chciał mi oddać ale po pierwsze nie za bardzo miałem miejsce, a po drugie jak zobaczyłem jakie ziarno chciał mi oddać to mi się odechciało - same ości. Teraz się zastanawiam czy nie powiedzieć mu że ma odkupić mi jęczmień jary czy po prostu skasować po obecnej cenie

Opublikowano
24 minuty temu, krilan06 napisał(a):

Kuźwa, pożyczyłem znajomemu w maju ponad 10t jęczmienia ozimego, ziarno grube i bez ości, latem w sumie chciał mi oddać ale po pierwsze nie za bardzo miałem miejsce, a po drugie jak zobaczyłem jakie ziarno chciał mi oddać to mi się odechciało - same ości. Teraz się zastanawiam czy nie powiedzieć mu że ma odkupić mi jęczmień jary czy po prostu skasować po obecnej cenie

moim zdaniem to najlepiej by była kasa po cenie obecnej, ale obstawiam że znajomy będzie chciał dać ci te cenę co była w maju,  z drugiej strony jak wykorzystasz jary to nie taki zły pomysł- no chyba że też gówniany towar to brałbym kasę, tak najlepiej chyba

Opublikowano

Ostatni raz taka pomoc z mojej strony, jeszcze wszystko sam ładowałem, ważyłem i zawiozłem. A teraz jak napisałem do tego znajomego czy by mi swojej 10t przyczepy nie podstawił do pszenżyta i zawiózł 5km to nawet nie odpisał, wyrąbane widać ma

Opublikowano

Panowie co proponujecie posiać na przedplon dla jęczmienia ozimego? W zeszłym tygodniu wyorałem 5 letni lucernik. Nie chcę bawić się w jęczmień jary, tylko posiać coś co będzie krótko na polu a potem skupić się na jęczmieniu ozimym. Stanowisko 3b-4a glina. uregulowana woda. 

Opublikowano (edytowane)

W tym roku zasieją dużo  bo jęczmień teraz płaci i jest poszukiwany

Edytowane przez Agrest
Opublikowano

Miałem kws vermont.  Fajna odmiana.

Wczoraj rozmawiałem z przedstawicielem kws, w tym roku jeszcze będzie dostępny, ale zastępują go już KWS Premis. Twierdzi że we wszystkich badaniach wychodzi lepiej

Opublikowano
2 godziny temu, krilan06 napisał(a):

Ostatni raz taka pomoc z mojej strony, jeszcze wszystko sam ładowałem, ważyłem i zawiozłem. A teraz jak napisałem do tego znajomego czy by mi swojej 10t przyczepy nie podstawił do pszenżyta i zawiózł 5km to nawet nie odpisał, wyrąbane widać ma

no to nie wiem czy jest w ogóle nad czym debatować, bierzesz kasę za jęczmień i nic gościowi więcej nie pożyczasz ani nie pomagasz, takich ludzi trzeba nauczyć kultury

• Like 1