Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
  • Root Admin
Opublikowano

nie wiesz jeszcze jak będzie sypać pszenica i jaka będzie cena. może się okazać że lepszy pieniądz na jęczmieniu

u nas na najbliższym skupie obecnie jęczmień 550, pszenica 700, konsumpcja 780

Opublikowano

nie wiem czy  można nazwać  plusem cenę 550 netto i braki kolejek w skupie 

jechanie po tyle na skup jest co najmniej niepoważne  , podobnie jak w/w   zalety uprawy jęczmienia po rzepaku , no ale  każdy niech robi co mu pasuje i tego się trzymajmy 

Opublikowano
9 godzin temu, yacenty napisał:

gryka to dobry poplon pod kukurydzę? albo próbowaliście taki wariant z grochem?

Jak Ci ta gryka wyda nasiona to już więcej przed kukurydza jej nie posiejesz. Siana na koniec lipca potrafi wydać nasiona 

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, yacenty napisał:

nie wiesz jeszcze jak będzie sypać pszenica i jaka będzie cena. może się okazać że lepszy pieniądz na jęczmieniu

u nas na najbliższym skupie obecnie jęczmień 550, pszenica 700, konsumpcja 780

U mnie jęczmień po 640, pszenicę mam podpisana po 980 jak będzie 14 białka jak tylko 12,5 to 890. A w tym roku o plon pszenicy nie powinienem się martwić.

Opublikowano

A ja kolejny rok będę siał tylko jęczmienie i w nosie mam tą pszenice, nawożenie i ochrona 3x takie jak w jęczmieniu, plony podobne i jęczmień na ten moment mam w dużo lepszych pieniadzach jak pszenica jest i bedzie w najblizszym czasie. Ja po 15latach zaczynam bardziej doceniać swój wolny czas, po co go tracić na taką pszenice.. przynajmniej u mnie póki co to się sprawdza 

• Like 3
Opublikowano
5 godzin temu, poosa21 napisał:

U mnie w jęczmieniu tylko trochę mniejsze koszty niż pszenicy no mniej azotu o 50kg i trochę słabsza ochrona też 3 zabiegową. Reszta taką samą. 

U mnie 50kg azotu w czystym po burakach czy rzepaku , ochrona na upratego 2x fungi jakotaki odzywka jakas i robak no i chwasty, w jarym tylko dwuliscienne 

Plony podobnie jak pszenicy, 5-8t 

Wole 6-7t jeczmienia przy takich nakladach jak walic w pszenice w 7-9t i srubowac na białko

• Root Admin
Opublikowano
skywalker89 napisał:

5 godzin temu, poosa21 napisał:

U mnie w jęczmieniu tylko trochę mniejsze koszty niż pszenicy no mniej azotu o 50kg i trochę słabsza ochrona też 3 zabiegową. Reszta taką samą. 

U mnie 50kg azotu w czystym po burakach czy rzepaku , ochrona na upratego 2x fungi jakotaki odzywka jakas i robak no i chwasty, w jarym tylko dwuliscienne 

Plony podobnie jak pszenicy, 5-8t 

Wole 6-7t jeczmienia przy takich nakladach jak walic w pszenice w 7-9t i srubowac na białko

50kg n i 8t jęczmienia. chylę czoło do samej ziemi, brakuje tylko dopisku że na 6 klasie

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano

Co siejecie po jęczmieniu, mam zebrany rzepak, planuje jęczmien i co później, zboża potrzebuję na pasze więc może byc pszenica/pszenżto czy np qq?

Opublikowano
2 minuty temu, yacenty napisał:

mój płodozmian jest taki: rzepak, jęczmień ozimy, groch jako poplon, kukurydza, pszenica ozima i znów rzepak

czyli mam taki sam póki co.

Opublikowano

Nie wiem tak czytam i chyba coś nie tak robie jęczmien 115 kg N i plon miedzy 4.5-5 ton z ha a pszenica przy 125 kgN 6 ton z ha okolo gleba podobna przedplon ten sam ochrona ta sama nie wspominając o cenie jęczmienia niższej o 100-150, sieje tylko dla siebie na pasze 🙃

Opublikowano

Odczyn gleby, zasobność gleby, rodzaj podglebia, rozkład opadów, nawożenie potasem i fosforem bo azot to nie wszystko. Wiele jest czynników które wpływają na plon, a sam wiele lat temu sceptycznie podchodziłem do tego, że jest możliwe na moich polach koszenie ponad 8 ton zboża z hektara.

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, poosa21 napisał:

U mnie jęczmień po 640, pszenicę mam podpisana po 980 jak będzie 14 białka jak tylko 12,5 to 890. A w tym roku o plon pszenicy nie powinienem się martwić.

Ja bym się martwił. U nas jęczmień przewódkowy dawał momentami ponad 8 t , a jary blisko 8t. Natomiast pszenica jak narazie kręci się w okolicy 5-5,5 t/ha. I to zarówno ta najgorzej wyglądająca, wymęczona przez wirusa od mszyc, jak i ta równiótka i nietknięta przez mszycę, siana po kukurydzy. Jedyny plus to parametry, ale niestety od wczoraj deszcze ulewne, a w polu zostało jakieś 70 % pszenicy i też 60% jęczmienia jarego. A w prognozie kolejne ulewy.

2 godziny temu, yacenty napisał:

50kg n i 8t jęczmienia. chylę czoło do samej ziemi, brakuje tylko dopisku że na 6 klasie

U nas przy 170 kg saletry (~57 kg azotu) i 165 kg polifoski (~12 kg azotu) jary właśnie dał te około 8 ton. Oczywiście nie w całym gospodarstwie, ale na polu o areale 3,6 ha. Reszta czeka na skoszenie. 

Tak jak poprzednik napisał. Zdecydowanie większe znaczenie ma rozkład opadów, jak to, ile sypiemy z tego, co zauważyłem. Bo na pszenicę ozimą nie oszczędzaliśmy. Poszło ~180 kg N, ale ją odcięło od wody i tyle z tego azotu.

Edytowane przez Maniaks
Opublikowano
2 godziny temu, yacenty napisał:

mój płodozmian jest taki: rzepak, jęczmień ozimy, groch jako poplon, kukurydza, pszenica ozima i znów rzepak

2-4 klasa, średniego póki co takiego nie ma, pisalem ze miejscami w dolkach by tak pokazywalo.. jakbym mial tylko  kawalek 2ha na 2klasie to srednio mozeby bylo 8t, ale w 10-20ha w takich klasach jak wyzej to ciężko o taki wynik, czy to tu czy w pszenicy..

Opublikowano (edytowane)
52 minuty temu, skywalker89 napisał:

2-4 klasa, średniego póki co takiego nie ma, pisalem ze miejscami w dolkach by tak pokazywalo.. jakbym mial tylko  kawalek 2ha na 2klasie to srednio mozeby bylo 8t, ale w 10-20ha w takich klasach jak wyzej to ciężko o taki wynik, czy to tu czy w pszenicy..

My w tamtym roku na 45 ha mieliśmy właśnie średnią blisko 8 ton, a dokładnie to 7,8 t/ha jęczmienia jarego. Klasy gleb od V do I. Wylany był poferment w ilości 15 t/ha na jesień i z wiosny niektóre działki w trakcie szpilkowania dostały 100 kg Zaksanu. 

Edytowane przez Maniaks
  • Like 1
  • Root Admin
Opublikowano
57 minut temu, Maniaks napisał:

U nas przy 170 kg saletry (~57 kg azotu) i 165 kg polifoski (~12 kg azotu) jary właśnie dał te około 8 ton. Oczywiście nie w całym gospodarstwie, ale na polu o areale 3,6 ha. Reszta czeka na skoszenie. 

Tak jak poprzednik napisał. Zdecydowanie większe znaczenie ma rozkład opadów, jak to, ile sypiemy z tego, co zauważyłem. Bo na pszenicę ozimą nie oszczędzaliśmy. Poszło ~180 kg N, ale ją odcięło od wody i tyle z tego azotu.

czyli jak mam fragmencik 10x10m gdzie jęczmień sypie 14t to mam mówić ze u mnie jęczmień sypie 14t? Czy bardziej ze średnio z całego gospodarstwa 9.5?

To że kosząc pole 5.5ha kukurydzy przez 5 sekund na komputerze widziałem plon 19.2t to mam mówić że u mnie kukurydza sypie 19t? czy bardziej ze 14.8 bo tyle wyszło średnio z tego kawałka?

to co piszesz to nie 50kg azotu tylko 70, a to już bagatela 40% więcej.

Z całym szacunkiem nie uwierzę ze można zdjąć 8t jęczmienia przy nawożeniu 50kg azotem, to by wychodziło raptem 6kg azotu na 1 tone plonu!!! Zakładam średnią zawartość Nmin na poziomie 60-80kg (to już są zasobne pola), bo można zrobić jak ja kiedyś gdzie miałem Nmin 180kg i wtedy możesz zrobić plon bez nawożenia, no ale jakie bez nawożenia jak na jesień poszło 60t obornika na hektar!!!

7 minut temu, Maniaks napisał:

My w tamtym roku na 45 ha mieliśmy właśnie średnią blisko 8 ton, a dokładnie to 7,8 t/ha jęczmienia jarego. Klasy gleb od V do I. Wylany był poferment w ilości 15 t/ha na jesień i z wiosny niektóre działki w trakcie szpilkowania dostały 100 kg Zaksanu. 

ile azotu jest w 15 tonach pofermentu?

już sobie sprawdziłem - 0.5% - czyli dając 15t pofermentu dałeś 75kg N, plus 32 kg z Zaksanu i już mamy prawie 110kg :P przy "prawie zerowym nawożeniu".
Przy 110kg wierze ze możesz zebrać 8 ton to jest bardzo realne, bo ja od 5 lat daje 120kg N i zbieram koło 9-10t - średnio za całego areału jęczmienia ozimego, od razu dodam na stanowisku po rzepaku, bo to też ma cholerne znaczenie.

Opublikowano

u mnie też uważam że jęczmień bardzo dobrze plonował z 6 hektarów było 8 przyczep d47 z metrowymi burtami. Nawożenie 120kg N jeden zabieg fungicydowy, 2 zabiegi na mszycę. Dodam jeszcze że co drugi rok rozwożony jest obornik 

Opublikowano

@yacentyja tak nie podaje, ale mam nieodparte wrażenie - nazywając rzeczy po imieniu - że wiejskie buraki które dorobiły się xxx ha za półdarmo i nowoczesnego takiego sprzętu (przynajmniej u mnie w okolicy) tak właśnie podchodzą do plonów, u jednego rzepak poniżej 5t nie schodzi a u innego już poniżej 6t nie schodzi, i podobnie z innymi uprawami. Tylko u tego pierwszego wiem, że jak wywozi cokolwiek z magazynów to póżniej brakuje 20-30t... 

Bardziej chodzi mi o to, że gdybym po pierwsze posiał troche gęsćiej to.może w tych rzadszych.miejscach bylo by lepiej. Ale najlepiej jakbym dysponował nawadnianiem to wtedy 1x albo 2x po 10l w maju i masz zrobione 8t po buraku przy 50kg nawożeniu mineralnym. 

Sam kiedys nie wierzylem że bez  wiekszego nawozenia da sie zrobic jakies zboza wiecej niż 3-5t.