Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
34 minuty temu, ZELKOW napisał:

Wszystko potrzebuje pogody, temperatury i pobrania azotu. U mnie wielorzędówki z dużą ilością N wystrzeliły na bogato a takie jak Sandra z okrojonym azotem jeszcze w miarę siedzą przy ziemi lekko koloru nie mają, ale tam gdzie wirus widać że jest to tam wogóle się wyróżnia jęczmień takie małe placyki z karłowatością

U mnie jest widać miejsce, gdzie jesienią ominąłem za słupem jak pryskalem na mszyce. Nie chce mi się nigdy tam wjeżdżać bo to róg pola i jakieś 10m2 i tam jest omijak. Jęczmień jest o połowę niższy i żółty. azot w tym roku szedł z granuli to napewno tam też doleciało. 

Także mam kontrolę bez żadnych ŚOR w tym miejscu. 

Dwa lata temu miałem tam żyto, bez azotu bo rsm dawałem, bez żadnej chemii to było w tym miejscu tydzień wcześniej dojrzałe 🤭, ale kłosy mniejsze, czarne i nie wypełnione. 

Opublikowano
7 godzin temu, szymon09875 napisał:

Dwa lata temu miałem tam żyto, bez azotu bo rsm dawałem, bez żadnej chemii to było w tym miejscu tydzień wcześniej dojrzałe 🤭, ale kłosy mniejsze, czarne i nie wypełnione. 

No tak, a teraz masz takie ładne kłosy i epidemię raka 🙃 Kiedyś w ogóle na żyto nie dawali azotu, sam daje bardzo mało, a śor wcale i uwaga, wygląda normalnie 

Opublikowano
2 godziny temu, raven18 napisał:

No tak, a teraz masz takie ładne kłosy i epidemię raka 🙃 Kiedyś w ogóle na żyto nie dawali azotu, sam daje bardzo mało, a śor wcale i uwaga, wygląda normalnie 

Ale p1erd0lenie. Kiedyś też ludzie umierali w różnym wieku, tylko nie wiedzieli na co. 

W tym eko życie na pewno też w ogóle nie pojawia się sporysz, prawda?

• Like 3
Opublikowano
20 godzin temu, michal_19 napisał:

A może bardziej wirus w tym roku tego naprawdę dużo. 3 lata temu miałem dosłownie parę ar zainfekowane wirusem to plonu z tego nie było, puste kłosy były 

W mojej miejscowości  żółtego  ( porażonego wirusem  ) jęczmienia  jest ok 30 ha  i aż się boję powiedzieć rolnikom co ich czeka , jeden miesiąc temu chwalił się jak dobrze podpisał kontrakt na browar a tu takie kwiatki

Opublikowano
Dnia 8.03.2024 o 15:09, misio3p napisał:

Poniżej zdjęcie z niedzieli.

IMG_0490.jpeg

4 tygodnie temu jęczmień wyglądał tak jak powyżej. Dzisiaj wygląda tak jak poniżej, 130N na wiosnę, odmiana Aleksandra

IMG_0784.jpeg

Opublikowano

U mnie dużo żółtego choć dziś mocno urósł i żółte zaczyna się chować.

Odmiana Sandra.

Oskubałem siano i żółte liście do ostatniego zdjęcia. I tak się zastanawiam czy to już nie zaczyna z pochwy podflagowy wychodzić. Jęczmień wcześnie siany i mocno wygoniony jesienią. 

Ogólnie mocno spóźnione T1 i R1. 

20240331_182212.jpg

20240331_182959.jpg

20240331_182530.jpg

Opublikowano

Na zdjęciu nie widać, trąbka wychodzi pod tym liściem. Miejscami 2cm, 1cm 3cm, a są rośliny że się rozwija

Opublikowano

Właśnie tylko jeden po rozebraniu znalazłem. Tylko w tak małej fazie, że można i kolejny liść przegapić

Opublikowano

Też nie. Raz jedzie, raz się dusi. Na pełnej przepustnicy prawie zawsze traci moc

Opublikowano
1 godzinę temu, Grzesiu90209 napisał:

Rozbieraj i licz😉

Wszystko goni, ale już był taki rok ,że wszystko goniło, a w kwietniu stanęło i żniwa były w terminie.

termin żniw wyznacza długość dnia , a przyrasta od temperatury 

ten pośpiech agresta to może być forma jara i za tydzień się wykłosi 

Opublikowano

Znalazłem dzisiaj w pszenicy oz.(siana 20.09) samosiewy jęczmienia jarego w fazie BBCH 39 rozwinięta flaga, w tym tygodniu pewnie wystawi ości.