Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 10.07.2022 o 11:12, Krzysiukov napisał:

Wykosił ktoś już jęczmień ozimy odmiana Jakubus ? Jak plonowanie wam wyszło ?

dziś skoszony z 3 hektarów wyszło 30330 kg gleba od 3 b do 6 większość 4 klasy poszło 350 kg saletry 33,5 w 2 dawkach na jesieni 30 ton obornika bydlęcego a w lutym 400 kg kredy na grzyba duet na star plus 0,55 modusa a na t2 poszło 1 litr priaxoru plus 125 g tebukonazolu i zawsze do oprysku cos na owada  5 kg siarczanu i mocznika plus 1 litr foliqa mikromixa ziarno miało 11% wilgotności a słoma jeszcze na lepszej ziemi zielonkawa ale jestem bardzo zadowolony z jakubusa i na pewno u mnie zagości na dłużej

Opublikowano
7 minut temu, MateuszKunik napisał:

dziś skoszony z 3 hektarów wyszło 30330 kg gleba od 3 b do 6 większość 4 klasy poszło 350 kg saletry 33,5 w 2 dawkach na jesieni 30 ton obornika bydlęcego a w lutym 400 kg kredy na grzyba duet na star plus 0,55 modusa a na t2 poszło 1 litr priaxoru plus 125 g tebukonazolu i zawsze do oprysku cos na owada  5 kg siarczanu i mocznika plus 1 litr foliqa mikromixa ziarno miało 11% wilgotności a słoma jeszcze na lepszej ziemi zielonkawa ale jestem bardzo zadowolony z jakubusa i na pewno u mnie zagości na dłużej

Suszy ni ma jak na takich glebach 10 ton

Opublikowano

bylo sucho w kwietniu i maju myslalem ze na 5 6 klasie nic nie będzie ale przyszly dwa desze pod koniec maja i uratowala zboze napewno pomoglo bardzo duzo pruchnicy w glebie i ph od  5,8 do 6,9 jęczmień na 5 6 klasie nie wyglądał a sypał na kłosie po 1 2 pięterka byly zredukowane a na lepszej glebie brak redukcji gęstwina i jeczmien lekko sie polozyl 3 tygodnie temu

• Haha 6
Opublikowano
8 godzin temu, MateuszKunik napisał:

bylo sucho w kwietniu i maju myslalem ze na 5 6 klasie nic nie będzie ale przyszly dwa desze pod koniec maja i uratowala zboze napewno pomoglo bardzo duzo pruchnicy w glebie i ph od  5,8 do 6,9 jęczmień na 5 6 klasie nie wyglądał a sypał na kłosie po 1 2 pięterka byly zredukowane a na lepszej glebie brak redukcji gęstwina i jeczmien lekko sie polozyl 3 tygodnie temu

Yhy, 2 deszcze nagle z wysuszonego zboża zrobiły 10t. To ile to spadło po 100l? 

• Like 1
Opublikowano
50 minut temu, kibix napisał:

Strach pomyśleć ile by naleciało jakby suszy nie było. 

Jesteś pewien że odjeleś masę przyczep ? 

przyczep i kombajnu ;-)

Opublikowano
33 minuty temu, Gimmeshelter napisał:

Tak to tradycja już jest, że w czerwcu płaczą że susza i po plonach że wszystko spalone a potem wiadomo 🤣

Na forum mogą sobie pisać, ale cyferek na koncie już nie zmienią.

• Root Admin
Opublikowano

Gęstość 58. Na przyczepach 7 zbiorników: - pszenicy byłoby 21-22 tony a jęczmienia 19, tak więc wszystko spoko.

4 godziny temu, Gimmeshelter napisał:

Tak to tradycja już jest, że w czerwcu płaczą że susza i po plonach że wszystko spalone a potem wiadomo 🤣

powiedz kolego czy 296l opadu od siewu to zbioru to jest susza czy nie?

Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, yacenty napisał:

Gęstość 58. Na przyczepach 7 zbiorników: - pszenicy byłoby 21-22 tony a jęczmienia 19, tak więc wszystko spoko.

powiedz kolego czy 296l opadu od siewu to zbioru to jest susza czy nie?

Strach myśleć co u Ciebie rzepak będzie sypac może rekordy świata pobijesz :)

Edytowane przez Kubawww
  • Root Admin
Opublikowano

jeśli Twoim prześmiewczym rekordem świata będzie 3.5-3.8t to tak będę bić rekordy świata :) Pierwsze rzepaki które idą po sąsiedzku idą na 3.5-3.6ton u wiarygodnych rolników a nie bajkopisarzy.

Opublikowano
5 godzin temu, szymek napisał:

tu na forum wszyscy mają suszę aż do wjechania kombajnem bo potem cud się dzieje i sypie po 10ton

Po zbiornikach liczone i przyczepach ;) 

• Root Admin
Opublikowano
1 minutę temu, Leszy napisał:

Po zbiornikach liczone i przyczepach ;) 

Widzisz moje po zbiornikach się sprawdziło :P bo jak sypiesz te same zbiorniki 10 lat to bez problemu oszacujesz plon z błędem do 10%

Opublikowano
1 minutę temu, yacenty napisał:

bo jak sypiesz te same zbiorniki 10 lat to bez problemu oszacujesz plon z błędem do 10%

Na pewno można. Nie twierdzę inaczej. 

Opublikowano
11 minut temu, yacenty napisał:

Owszem. Litr wazy 0.58kg

To chyba troszkę mało? Czy po prostu taka odmiana. U mnie Gloria przed chwilą ważyłem i wiadro 10l równo z brzegiem waży 7,5kg a nawożenia bardzo biedne i ochrony można powiedzieć że brak