Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ma szansę to na plon?

O przesiewaniu nie myślę bo ganiać drugi raz by dosieć po 30kg to bez sensu.

Wydaje mi się że ktoś siał tu 90 kg i to chyba Sandry?

@Grzesiu90209  lub @suffeks ???

Opublikowano
24 minuty temu, Agrest napisał(a):

Ależ dziś mnie siewnik oszukał. Chyba za szybko jeździłem i w miękkiej glebie bo suchej.

Zamiast 230szt wysiał 180.

Jeśli równo po całości to chyba jakubus powinien sobie poradzić? Głąba 3a.

Siał ktoś tak mało?

Sławek sprawę mam...pod pewnym zdjęciem zacytowałem Cie, zwolnij skrzynkę albo odpisz jak możesz 

Opublikowano
4 minuty temu, Agrest napisał(a):

Ma szansę to na plon?

dlaczego miałoby nie mieć szansy? Nie przestrzelił siewnik o 90 kg tylko o 30 kg. Termin jest wczesny, do zimy nie będzie kompletnie różnicy. problem mógłby być jakbyś siał miesiąc później, na ten moment kompletnie bym się tym nie martwił.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 17.09.2025 o 14:06, john_deere7430 napisał(a):

Witam , żeby zabezpieczyć jęczmień przed mszyca do zabiegu na chwasty bo już jest w fazie szpilki dodać carnadine (acetamipryd 200g/l) 0,2l/ha czy jak jest możliwość to d....n 0,7l/ha ? Żeby z 2 tygodnie mieć spokoju i nie zaglądać na pole ? 

Masz Ty trochę oleju w głowie? Celowo wykropkowalem to co napisałeś🤦‍♂️ edytuj i weź to zmień 

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano
Godzinę temu, Agrest napisał(a):

Ma szansę to na plon?

Wcześnie jest. Patrząc według jesieni z ostatnich lat to powinien się rozkrzewić. Najwyżej dasz jakieś papu co by go bujnąć.

Opublikowano

Teoretycznie to niech eyjdzie 170szt x 3 kłosy x 50 ziarniaków x 50mtn i mamy 12t. Ale to teorią. 

Rozkrzewienia to i 5 i 7 może złapać. Tylko redukcja w wypadku suszy może być bardzo duża. 

Opublikowano
Teraz, Agrest napisał(a):

Teoretycznie to niech eyjdzie 170szt x 3 kłosy x 50 ziarniaków x 50mtn i mamy 12t. Ale to teorią. 

Rozkrzewienia to i 5 i 7 może złapać. Tylko redukcja w wypadku suszy może być bardzo duża. 

ja bym się nie obawiał suszy, bardziej zachwaszczenia wtórnego, bo w takim łanie potrafi jakies badziewie wyskoczyć przed zbiorem na wierzch

Opublikowano

To nowa działka pierwszy raz obsiana przeze mnie. Jeszcze jest opcja że nie ma zakładanej przeze mnie powierzchni ale to by oznaczało że zapłaciłem za fikcyjne hektary🤔

Opublikowano
4 minuty temu, Agrest napisał(a):

Sorki ze sie wtrace...

Wiadomo...ja się nie znam na niczym...

Ale dziwne te rozważania...

No bo...czy czegoś...jak jest sporo za mało....to może być wystarczająco...bo mi głupio poprawić...?

Opublikowano
18 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Sorki ze sie wtrace...

Wiadomo...ja się nie znam na niczym...

Ale dziwne te rozważania...

No bo...czy czegoś...jak jest sporo za mało....to może być wystarczająco...bo mi głupio poprawić...?

Obsada zasiewu na polu to nie liczba banknotów w portfelu. Tych drugich jak mało to nic nie zrobisz.

A obsada w zależności od warunków może zaskoczyć pozytywnie.

Groch wyszedł mi w tym roku w obsadzie około 70 szt zamiast 105.

Pogoda tak podpasowała że zebrałem 4t a dobre 300-500 kg zostało na polu.

Jęczmień w ubiegłym roku zasiałem 240szt. Był bardzo gęsty i miał bardzo krótkie kłosy 4- 8 pięter. Gdzie miał miejsce przy ścieżkach  było po 12 pięter. Plon oddał w widełkach 9,5-10t

2 minuty temu, raven18 napisał(a):

Rzutowo rozsiej

Myślałem o tym ale  raz że ścieżki zasypię , dwa herbicyd będzie męczył te ziarna, trzy większośxć nie wzejdzie  bo jest sucho a teraz ciepło i słonecznie bez deszczu na najbliższe 10 dni

Opublikowano
2 minuty temu, Agrest napisał(a):

obsada w zależności od warunków może zaskoczyć pozytywnie.

Tu sobie sam odpowiadasz...

Jednak te wytyczne, wyliczenia...raczej mocno zawyżane nie są...

...ale...co ja tam...

Opublikowano

No odpowiadam. I czekam może ktoś się odezwie kto siał w bardzo niskiej obsadzie.

Wiem że było takie zdjęcie z baardzo niską obsadą, ale nie pamiętam kto.

Byłem zobaczyć jak to wygląda to tu jest ok. Ale to mi daje do myślenia czy czasem nie jest tak że raz siał dobrze a raz słabo 

20250918_175501.jpg

Opublikowano
58 minut temu, Agrest napisał(a):

To nowa działka pierwszy raz obsiana przeze mnie. Jeszcze jest opcja że nie ma zakładanej przeze mnie powierzchni ale to by oznaczało że zapłaciłem za fikcyjne hektary🤔

Geoportal i zobacz sobie 

26 minut temu, Agrest napisał(a):

No odpowiadam. I czekam może ktoś się odezwie kto siał w bardzo niskiej obsadzie.

Wiem że było takie zdjęcie z baardzo niską obsadą, ale nie pamiętam kto.

Byłem zobaczyć jak to wygląda to tu jest ok. Ale to mi daje do myślenia czy czasem nie jest tak że raz siał dobrze a raz słabo 

20250918_175501.jpg

Co to za siewnik? 

Opublikowano

Od roku nic nie idzie zobaczyć na telefonie. Wcześniej geoportal 360⁰ działał rewelacyjnie, teraz webali  ikonę na ¾ ekranu której nie da się zamknąć

Opublikowano
28 minut temu, Agrest napisał(a):

Od roku nic nie idzie zobaczyć na telefonie. Wcześniej geoportal 360⁰ działał rewelacyjnie, teraz webali  ikonę na ¾ ekranu której nie da się zamknąć

a kto ci każe geoportal360 , załaduj sobienormalną apkę państwowego goportalu, a nie tych naciagaczy

Opublikowano

A tam marudzisz, da się 

30 minut temu, Agrest napisał(a):

Albo aplikacja field area Measure, można sobie zapisywać obrysy pól i masz zapisane wszystkie swoje pola i powierzchnie 

Opublikowano
4 godziny temu, Agrest napisał(a):

Ma szansę to na plon?

Bardzo dobrze myślisz, ze swoich skromnych doświadczeń lepiej zadbać o to co jest niż kombinować z dosiewaniem czy innymi manewrami.

Opublikowano
39 minut temu, ervyn napisał(a):

A tam marudzisz, da się 

Albo aplikacja field area Measure, można sobie zapisywać obrysy pól i masz zapisane wszystkie swoje pola i powierzchnie 

Mam ale jakoś mi nie podeszła ta apka.

Kilka razy próbowałem mierzyć pole i gdy już zamykałem obwód to ta cholera łapała jakiś lewy punkt 5km dalej. 3 próby i to samo, dodawała sobie z d*py wzięty punkt  kilkaset lub kilka km dalej. 

Teraz patrzę że mam i geoportal zainstalowany 

Po pomiarach zyskałem 10 szt/ m². Czyli 190szt

Opublikowano

Jęczmień Bordeaux - kwalifikat. Jaka norma wysiewu przy tym terminie? Według internetu 

Cytat

Przy optymalnym terminie siewu, zalecana norma wysiewu wynosi około 240–260 kiełkujących ziaren na 1 m², co odpowiada w przybliżeniu 120–130 kg/ha.

Będzie ok ? :)

Opublikowano (edytowane)
15 godzin temu, Agrest napisał(a):

Ma szansę to na plon?

Dwa lata temu nawet 50 kg/ha jakubusa mi się wysiadło na 2 ha i na mocnej 3 klasie było ok, na 4 b za mała obsada, ale finalnie plon ten sam co na drugiej części pola gdzie było 120 kg. Ja bym nic nie kombinował i zostawił.

Edytowane przez Grzesiu90209
Opublikowano

a ja mam odwrotny pomysł, mam działkę przy lesie, nie jest zła jęczmień rośnie tylko tak mi tam zwierzyna robi armagedon że myślę zasiać w tym roku z 400-450 szt tak w przyszłym tyg (optymalnie u mnie to tak 1.10) wiadomo mszyca musi iść, a z wiosny na jeden strzał z 330 saletry i tak to zostawić co myślicie? Mi tam całą zimę się pasą i migrują zawsze to takie przerzedzone z wiosny