Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Root Admin
Opublikowano
2 godziny temu, jasiuhonda napisał(a):

Jeczmien bezorkowo po pszenżycie problem z samosiewami.

20250530_124056.jpg

serio dziwisz się ze jęczmień po pszenżycie i problem samosiewów?

W każdym zbożu po zbożu (ozimym) będzie ten sam problem

Opublikowano

Jęczmień jary mój tilmor lub feedway. Jęczmień ozimy somsiada . Myślę że to absolutne rekordowy rok w mojej okolicy. jak na wyłącznie nawożenie azotowe to jest dobrze. O dziwo jedynie pszenżyto coś slabo

IMG_20250603_202650002.jpg

IMG_20250603_202653142.jpg

Opublikowano (edytowane)

Jęczmień ozimy do żniw wątpię żeby się utrzymał. Jedno nawałnice ma za sobą...

IMG20250604095306.jpg

Jęczmień jary Feedway ma potencjał... Powoli zaczynają wychodzić kłosy...

IMG20250604100246.jpg

Edytowane przez JarekBazydlo
Opublikowano (edytowane)

WP_20250606_001.jpg Jak tak dalej pójdzie to niedługo... Tydzień ulew i burz i dolało 0 mm. Jak to jest, że leje ciągle w tych samych miejscach, a niektóre stale omija. Od wiosny zeszłego roku padać nie chce. W zeszłym roku czerwiec/lipiec ulewy i burze po 100 mm na miesiąc. U mnie ani jednej nie było. Drugi pokos szlag trafił. W tym roku zanosi się podobnie.

Edytowane przez Młody1997
  • Sad 4
Opublikowano

Fluroksypyrem można próbować, aczkolwiek już pobrał to co miał pobrać.

3 godziny temu, Taurus83 napisał(a):

Jary wypuścił już ości na 3/4 powierzchni. Można go jeszcze potraktować modusem czy już za późno ? 

Moim zdaniem już trochę późno. Gdyby ości były na 1/4 powierzchni to jeszcze bym ryzykował.

Opublikowano
W dniu 3.06.2025 o 11:38, yacenty napisał(a):

serio dziwisz się ze jęczmień po pszenżycie i problem samosiewów?

W każdym zbożu po zbożu (ozimym) będzie ten sam problem

Po orce

20250606_150501.jpg

Opublikowano (edytowane)

Słabo zaorane bo orane za suchego lub słabym pługiem. Kuzyn posiał po życie, plug Agromasz POR4, i w jęczmieniu jest tylko kilka kępek żyta. 

Jak siałem po życie to czekałem na wzejście samosiewów i pryskałem glifosatem w dawce 720g/ha.

Edytowane przez misio3p
  • Root Admin
Opublikowano

Dla mnie bez znaczenia, czy pług czy bez pługa. Samosiewy będą wychodzić. 

Teraz w pszenicy mam jęczmień. A pszenica posiana po rzepaku. W rzepaku samosiewy zwalczałem 2x. Pierwszy raz we wrześniu, drugi w listopadzie.

W tej chwili w kukurydzy mam rzepak, a po rzepaku był jęczmień, po jęczmienia groch. Po grochu był glifosat. Kukurydza posiana i po 3 tygodniach pięknie rzepak rósł 

Opublikowano

U mnie w tym roku czysto jęczmień po pszenżycie, pszenżyto po jęczmieniu na poprzeczniakach trochę jest jęczmieniu.

Po żniwach kultywator i orka. Rok  wcześniej było sucho to orałem na razówkę i było dużo samosiewów.  

Opublikowano (edytowane)

Też kiedyś mi ostro pszenżyto rzuciło się w jęczmieniu. 

W pewnym momencie zrobiłem tradycyjną uprawę.  Podorywka, potem talerzówka,  orka pod zasiew i dopiero wtedy tych odrostów było bardzo mało. 

Pewnie lepiej by było agregatem ścierniskowy.

Edytowane przez bartekac7
  • Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, misio3p napisał(a):

Słabo zaorane bo orane za suchego lub słabym pługiem. Kuzyn posiał po życie, plug Agromasz POR4, i w jęczmieniu jest tylko kilka kępek żyta. 

Jak siałem po życie to czekałem na wzejście samosiewów i pryskałem glifosatem w dawce 720g/ha.

Kuhn

Ja po owsie mam czysto

Opublikowano
25 minut temu, raven18 napisał(a):

U mnie w tym roku czysto jęczmień po pszenżycie, pszenżyto po jęczmieniu na poprzeczniakach trochę jest jęczmieniu.

Po żniwach kultywator i orka. Rok  wcześniej było sucho to orałem na razówkę i było dużo samosiewów.  

Może właśnie niektórzy nie robią uprawek bo sucho, nasiona leżą a potem wychodzi to wtedy kiedy nie trzeba 🤔