Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

2 tyg to dosyć sporo, ogólnie to co rośnie w górę normalnie to plon będzie a to co siedzi przy ziemi to się nie wykłosi. Teraz kwestia tego ile % roślin rośnie normalnie. U mnie w 2015 jęczmień był porażony, wówczas za bardzo nie znałem tego problemu a fachowcy jeździli różni i czego to oni nie zalecali, a plon finalnie pewnie coś ponad 2t, tylko że u mnie był mocno porażony. Wiedząc że tak sypnie to bym przesiał 

Opublikowano
Przed chwilą, krilan06 napisał:

2 tyg to dosyć sporo, ogólnie to co rośnie w górę normalnie to plon będzie a to co siedzi przy ziemi to się nie wykłosi. Teraz kwestia tego ile % roślin rośnie normalnie. U mnie w 2015 jęczmień był porażony, wówczas za bardzo nie znałem tego problemu a fachowcy jeździli różni i czego to oni nie zalecali, a plon finalnie pewnie coś ponad 2t, tylko że u mnie był mocno porażony. Wiedząc że tak sypnie to bym przesiał 

tylko czym chcesz to przesiać? policz teraz koszt glifosatu na ten jęczmień, później talerzówka, i orka lub bezorkowiec, dolicz jednostkę kukurdzy, oprysk i  nawożenie. nie wiem czy ci coś z tego zostanie, takie są oczywiście moje spostrzeżenia.

Opublikowano

Ja nie mówię że teraz, piszę tylko z pespektywy czasu. 9 lat temu bym wiedział że ten jęczmień zamiast rosnąć, będzie coraz gorzej wyglądał to bym wziął usługę -agregat na kultywatorze i siewnik na redlicy talerzowej i za jednym przejazdem zasiane. A po co glifosat do niszczenia jęczmienia?

Opublikowano

Witam. Mam takie pytanie: jęczmień ozimy opryskany 10 dni temu (warunki atmosferyczne przed i po zabiegu takie jak są wymagane) protiokonazol-150g + fenpropidyna-250g. Wczoraj byłem na polu i na pojedynczych liściach widać objawy plamistości siatkowej. Czy należy się tym martwić? Czy fungi nie zadziałało? Czy infekcja utajoną po fungicydzie do wierzchu? Jak to interpretować i co z tym zrobić? 

• Root Admin
Opublikowano

na których liściach? na starych czy na nowych?

Moim zdaniem po 10 dniach to nowe są czyste a pewnie wywaliło plamistość na dolnych liściach, który były już "chore" ale plamistość siedziała w środku.

U mnie tak wyglądał jęczmień tydzień po t1, po kolejnym tygodniu było już pięknie.

20240330_102959.jpg

20240330_103220.jpg

20240330_103234.jpg

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

O, to ładnie się grzyb rozsiadł.

U mnie też było sporo tego ale dużo mniej. Teraz pomimo zimna po zabiegu azoksy I protio wyraźnie pociemniał jakby dostał azotu. 

Na piasku dziś widać ości, ale tu bez retardantów i mniejsza ilość fungi plus cieplejsza gleba i jest tydzień do przodu.

Ogólnie z wiosny były kępy z żółtymi liśćmi. Niby to rosło i rośnie ale na tą chwilę są te miejsca o 30% niższe i nadal dużo żółtego. Jako że małymi placami to chyba jednak będzie to karłowatość.

W skali całych pół to może 1 max 2% ale denerwuje jak jedziesz i widzisz takie dołki z niskim i jaśniejszym zbożem

20240419_095546.jpg

Opublikowano (edytowane)

U mnie ta sama bajka, T1 R1 w sobotę, a dziś tak. Pytanie, poprawiać jak będzie pogoda ( pewnie dopiero za tydzień ), czy co będzie, i czym najlepiej jeśli tak ? Pryskałem Wirtuozem pro + modus. Dodam, że podczas oprysku nie było widać objawów ...  

spacer.png

Edytowane przez ThePerkins
Opublikowano

Ogólnie stwierdzam że mam najładniejszy jęczmień w monokulturze po jęczmieniu.  Niby się to kłóci to z teorią, ale w ubiegłym roku tak wyszło i w tym roku widzę że jest fajniej w mono.

20240418_153942.jpg

20240418_154940.jpg

Opublikowano

A sory,mam ze 0,7ha Tadeusa po Rotondo. Jest ładny.

A i w ubiegłym roku kilka ha tadeusa po rotondo,  dało lepiej jak rotondo

• Root Admin
Opublikowano
1 godzinę temu, Agrest napisał:

O, to ładnie się grzyb rozsiadł.

U mnie też było sporo tego ale dużo mniej. Teraz pomimo zimna po zabiegu azoksy I protio wyraźnie pociemniał jakby dostał azotu. 

Na piasku dziś widać ości, ale tu bez retardantów i mniejsza ilość fungi plus cieplejsza gleba i jest tydzień do przodu.

Ogólnie z wiosny były kępy z żółtymi liśćmi. Niby to rosło i rośnie ale na tą chwilę są te miejsca o 30% niższe i nadal dużo żółtego. Jako że małymi placami to chyba jednak będzie to karłowatość.

W skali całych pół to może 1 max 2% ale denerwuje jak jedziesz i widzisz takie dołki z niskim i jaśniejszym zbożem

za poźno t1, liście niby zdrowe były ale w srodku coś siedziało

Opublikowano
2 godziny temu, ThePerkins napisał:

U mnie ta sama bajka, T1 R1 w sobotę, a dziś tak. Pytanie, poprawiać jak będzie pogoda ( pewnie dopiero za tydzień ), czy co będzie, i czym najlepiej jeśli tak ? Pryskałem Wirtuozem pro + modus. Dodam, że podczas oprysku nie było widać objawów ...  

spacer.png

U mnie też tak liście mają wcięcie to od regulacji ? 

Opublikowano
1 godzinę temu, yacenty napisał:

za poźno t1, liście niby zdrowe były ale w srodku coś siedziało

U mnie tak samo było, w pszenicy też. 

2 godziny temu, Agrest napisał:

Ogólnie stwierdzam że mam najładniejszy jęczmień w monokulturze po jęczmieniu.  Niby się to kłóci to z teorią, ale w ubiegłym roku tak wyszło i w tym roku widzę że jest fajniej w mono.

20240418_153942.jpg

20240418_154940.jpg

Też mam w tym roku na próbę kawałek jęczmienia, po jęczmieniu i na razie jest ok, zobaczymy co w żniwa pokaże. Obok mam kawałek po rzepaku to będzie porównanie. 

Opublikowano

Raczej bez szans.

Już się mocno opóźnia wegetacja. Było ponad 3tyg do przodu teraz może tydzień  max 10 dni . A chłód nadal przed nami