Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Root Admin
Opublikowano

rsm dostał już dawno temu, chyba 2 tygodnie temu, później kizeryt. Tu akurat robiłem regulację rzepaku a ze posiane na jednym polu to przystanałem zrobić fotki, bo z ciągnika wyglądał pięknie.

Opublikowano

Od przyszłego tygodnia całodobowy mróz u mnie. 

Jeszcze nie zrócił uszkodzeń po poprzedniej fali mrozu, ciekawe jak zareaguje po kolejnej.

Owocom w tym roku można mówić pa pa.

Opublikowano
32 minuty temu, Agrest napisał:

Od przyszłego tygodnia całodobowy mróz u mnie. 

Jeszcze nie zrócił uszkodzeń po poprzedniej fali mrozu, ciekawe jak zareaguje po kolejnej.

Owocom w tym roku można mówić pa pa.

Mniej znaczy drożej...

Opublikowano

Mniej to było już w ubiegłym roku i było już tanio 

Opublikowano

Dwa szybkie pytania. Czy pierwsze skracanie mogę połączyć z t1 ( duet na start + 0,2 moddus + 1l stabilan) ?? Odchwaszczanie zostawiłem na wiosnę i miałem je zrobić Axialem komplet pack ale widze ze nie ma rejestracji w jęczmieniu w przeciwieństwie do zwykłego axiala . Czy moge dać na odchwaszczanie axial + mustang za jednym przejazdem żeby załatwić temat kompleksowo ?

Opublikowano
9 godzin temu, dzarjan8111 napisał:

Dwa szybkie pytania. Czy pierwsze skracanie mogę połączyć z t1 ( duet na start + 0,2 moddus + 1l stabilan) ?? Odchwaszczanie zostawiłem na wiosnę i miałem je zrobić Axialem komplet pack ale widze ze nie ma rejestracji w jęczmieniu w przeciwieństwie do zwykłego axiala . Czy moge dać na odchwaszczanie axial + mustang za jednym przejazdem żeby załatwić temat kompleksowo ?

1. Moim zdaniem daj większą dawkę Moddusa, a wyrzuć stabilan. 

2. Mieszaj i jedź jednym przejazdem na jedno i dwuliścienne. 

Btw. Czemu odchwaszczanie zostawiłeś na wiosnę? 

• Thanks 1
  • Root Admin
Opublikowano

czy to skracanie jest dla jęczmienia? jęczmień ozimy skracamy dużo inaczej niż pszenicę. jeśli moddus to 0.6l, jeśli medax max to 0.75kg. CCC nie działa w jęczmieniu ozimym. ja robiąc jęczmień po rzepaku, zakładając plon 10t robię 0.6l moddus na 1 kolanko i 0.5kg medax na pojawiającym się liściu flagowym

• Like 1
Opublikowano
9 godzin temu, dzarjan8111 napisał:

Jaka dawkę Moddusa bys polecił solo? Jadę na wiosnę bo z lat poprzednich miałem powtórki na wiosnę. 

Tak jak Jacek napisał przy moddusie na pierwszy strzał 0,5-0,6l/ha. W jęczmieniu ozimym dobre skracanie to podstawa, przekonałem się o tym w ubiegłym sezonie. 

Ja w ubiegłym roku miałem czysto do żniw, w tym roku na tę chwilę obserwując plantacje nie widzę powodów do obaw, czysto w jęczmieniu, za to w pszenicy czeka mnie poprawka na dwuliścienne. 

Opublikowano
27 minut temu, kamcio15 napisał:

Tak jak Jacek napisał przy moddusie na pierwszy strzał 0,5-0,6l/ha. W jęczmieniu ozimym dobre skracanie to podstawa, przekonałem się o tym w ubiegłym sezonie. 

Ja w ubiegłym roku miałem czysto do żniw, w tym roku na tę chwilę obserwując plantacje nie widzę powodów do obaw, czysto w jęczmieniu, za to w pszenicy czeka mnie poprawka na dwuliścienne. 

Czemu podstawa?jak komuś zależy na słomie to skracać nie musi, no chyba że obawia się o wylegniecie

• Haha 3
Opublikowano
27 minut temu, ŻakowskiSławomir napisał:

Czemu podstawa?jak komuś zależy na słomie to skracać nie musi, no chyba że obawia się o wylegniecie

Bo będzie leżało plackiem jak nie będzie dobrze skrócone. No chyba, że jęczmień zagłodzony to nie ma się co tego obawiać.

Zabieg "skracania" to nie tylko ograniczenie wysokości, ale także usztywnienia źdźbła, a co za tym idzie pogrubienie, a więc nie ma mowy o żadnej stracie słomy.  Ale na ten temat już nie będę się rozpisywał, zapraszam do lektury w artykułach na ten temat. 

2 minuty temu, adamn999 napisał:

modusa podajecie z grzybówką czy lecicie osobno?

Razem. 

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, kamcio15 napisał:

Bo będzie leżało plackiem jak nie będzie dobrze skrócone. No chyba, że jęczmień zagłodzony to nie ma się co tego obawiać.

Zabieg "skracania" to nie tylko ograniczenie wysokości, ale także usztywnienia źdźbła, a co za tym idzie pogrubienie, a więc nie ma mowy o żadnej stracie słomy.  Ale na ten temat już nie będę się rozpisywał, zapraszam do lektury w artykułach na ten temat. 

Razem. 

Ale nie jest to zabieg podstawowy, podstawowe to jest odchwaszczanie i t1

Opublikowano

Jest tu ktoś z Dolnego Śląska i sieje jęczmień jary (najlepiej na browar)? Zastanawiam się, jak wpłynie opóźnienie terminu siewu nawet na koniec marca lub początek kwietnia, bo pogody na siewy kompletnie nie ma i nie zapowiada się jak na razie. Gleby to póki co straszny kit. Jest wilgotno i nawet talerzówka się zakleja miejscami. W tamtym roku mieliśmy podobnie i dopiero coś w połowie marca wjechaliśmy, ale poszła za tym tez większa gęstość, a w tym roku brakuje materiału siewnego i dosłali nam najgorszą partię, jaką mieli i będziemy musieli zaniżać normy wysiewu, a warunki niestety ku temu nie sprzyjają.

Opublikowano
1 godzinę temu, Maniaks napisał:

Jest tu ktoś z Dolnego Śląska i sieje jęczmień jary (najlepiej na browar)? Zastanawiam się, jak wpłynie opóźnienie terminu siewu nawet na koniec marca lub początek kwietnia, bo pogody na siewy kompletnie nie ma i nie zapowiada się jak na razie. Gleby to póki co straszny kit. Jest wilgotno i nawet talerzówka się zakleja miejscami. W tamtym roku mieliśmy podobnie i dopiero coś w połowie marca wjechaliśmy, ale poszła za tym tez większa gęstość, a w tym roku brakuje materiału siewnego i dosłali nam najgorszą partię, jaką mieli i będziemy musieli zaniżać normy wysiewu, a warunki niestety ku temu nie sprzyjają.

Wincyj azotu w spód i ma być, jak nie będzie później suszy oczywiście. Ja Lubelskie to myślę że będę sial za 2-3tygodnie patrząc na prognozy 

• Like 1