Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

jechałem wczoraj galaperem i tristar i pokropiło nawet kurzu nie zmyło po 40 min od zabiegu powinno byc ok chyba? Wchlanianie do godziny. Ale jak patrzyłem to już po 30 minutach rośliny były cale suche a w nocy spadło 14 litrów wpłynie to na to?

Opublikowano

Witam.

Czy w jęczmieniu ozimym mogę zrobić t2 gdy już się wykłosił?

Ma to sens? mam kupiony Tango star334se i Amistar 250sc.

Jeśli tak ,to 1l tango i 0,5l Amistaru będzie dobrze?

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, MatthewG napisał:

Daj Apyros

w jakiej fazie wzrostowej roślin stosuje się apyros z tego co na etykiecie nie ma go na jęczmień

Edytowane przez Mariusz2903
Opublikowano (edytowane)

Apyros  b. dobrze zwalcza jęczmień , pojawił się w obrocie ? Był problem z przedłużeniem rejestracji .

Edytowane przez fezoi
Opublikowano

Można prysnąć jeszcze jeczmien zimowy etafonem?gdzie nie gdzie widać już wąsy. Jęczmień po ostatnich deszczach poszedł w górę i boję się aby go nie poniosło. Wcześniej nie był niczym skracany a nie powiem dość dobrze jest nafaszerowany i boję się że teraz te dwszxs i ciepło które się zrobi może go położyć.  Jęczmień teraz w kolano lub trochę wyżej 

Opublikowano

Teraz za duże ryzyko - ja jak miał ości na wierzchu odpuściłem, a etefon ci wiele nie usztywni źdźbła, a jedynie dokłosie, także jak nie skracałeś wcześniej to odpuść

Opublikowano
7 godzin temu, is-3 napisał:

Witam.

Czy w jęczmieniu ozimym mogę zrobić t2 gdy już się wykłosił?

Ma to sens? mam kupiony Tango star334se i Amistar 250sc.

Jeśli tak ,to 1l tango i 0,5l Amistaru będzie dobrze?

Stoje przed tą samą decyzją. Mój zaczyna się kłosić i chyba pojadę 0.75 priaxor

Opublikowano

Cześć, 

Jęczmień jary, wschody nierówne. Dopiero wychodzi po tygodniu, od kiedy zaczęło padać. 

Proszę o pomoc.

Jak podejść do odchwaszczania ? Mam Axial + Tiron + Pleban. Jest duża presja samosiewów rzepaku. Mogę robić zabieg zaraz, gdy wzejdzie w pustych miejscach ? Czy poczekać, aż bardziej się rozwinie to co teraz wschodzi ?

Pozdrawiam 

2598C245-90B5-4F19-A93A-91346DCF138E.jpeg

E78058A5-5C01-4304-9B0F-7948A45DD879.jpeg

Opublikowano

Mogę połączyć oprysk Mustang Forte + Puma w jęczmieniu jarym? Nie znalazłem informacji z internecie na temat łączeniu tych dwóch środków. Może ktoś stosował już taką mieszaninę?

W jednym ze sklepów internetowych znalazłem zamiennik Pumy - Foxtrot 069 ew w cenie 488zł / 5l - chyba najtańsza alternatywa na oprysk. 

Opublikowano (edytowane)

Fenoxinn wychodzi taniej. U mnie się bardzo dobrze sprawdza. Polecam przetestować. Dawka 0,5l 

Edytowane przez Torus
Opublikowano
34 minuty temu, tomo12 napisał:

Mogę połączyć oprysk Mustang Forte + Puma w jęczmieniu jarym? Nie znalazłem informacji z internecie na temat łączeniu tych dwóch środków. Może ktoś stosował już taką mieszaninę?

W jednym ze sklepów internetowych znalazłem zamiennik Pumy - Foxtrot 069 ew w cenie 488zł / 5l - chyba najtańsza alternatywa na oprysk. 

Puma  3-4 dni przerwy i  Mustang,tak kiedyś usłyszałem od przedstawicielki regionalnej Bayera

Opublikowano
48 minut temu, tomo12 napisał:

W zeszłym roku pryskałem fenoxinem, generykiem pumy z mustangiem forte i było ok

Opublikowano

Pszenicę ozimą pryskałem w odstępie jednego dnia Mustangiem i zamiennikiem Pumy to wszystko jak na ten moment jest okej. Jednak jęczmień jest na daleko oddalonej działce i dobrze byłoby połączyć oprysk. Dziękuję za pomoc :) 

Opublikowano
tomo12 napisał:

Pszenicę ozimą pryskałem w odstępie jednego dnia Mustangiem i zamiennikiem Pumy to wszystko jak na ten moment jest okej. Jednak jęczmień jest na daleko oddalonej działce i dobrze byłoby połączyć oprysk. Dziękuję za pomoc :) 

Nic nie będzie się działo... Chodzi tylko o to, że w niektórych sytuacjach (np. niekorzystne warunki pogodowe, chwasty jednoliścienne w zaawansowanych fazach rozwojowych) skuteczność Pumy w mieszaninie z innymi herbicydami, ulegała zmniejszeniu, zwłaszcza w stosunku do owsa głuchego.

Opublikowano

Chwastox Trio w jęczmieniu jarym w jakiej dawce zastosować ? Tak jak na opakowaniu 1.5l czy obniżyć dawkę ? Pryskał ktoś ? Jak się jęczmień zachowuje po tym oprysku ?

Opublikowano

Kilka razy używałem chwastox trio w jęczmienu jarym. z reguły lekko obniżałem dawkę tak na 1,3-1,4 litr. Jęczmień był czysty i nie odchorował zabiegu. No chyba że jest owsik to wtedy wiadomo puma, axial albo jakiś zamiennik.