Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

U mnie też nie było nigdy problemu ze zbytem. Za dużo skupów w okolicy nie mam, ale wszystkie skupują. Z tego co czytam na forum, to tyle że ogólnie na zboża cena zawsze u nas troszkę niższa niż to, co tutaj ludzie piszą.

Opublikowano
46 minut temu, bialy2005 napisał:

Gdzie mieszkasz ze nie ma zbytu na pszenzyto? cena zawsze 50-80zl mniej jak pszenica. U nas 90% obrotu zbożami to pszenzyto.

Górny Śląsk , gmina Pawłowice 

46 minut temu, bialy2005 napisał:

Gdzie mieszkasz ze nie ma zbytu na pszenzyto? cena zawsze 50-80zl mniej jak pszenica. U nas 90% obrotu zbożami to pszenzyto.

Górny Śląsk , gmina Pawłowice 

Tak z innej beczki . Na próby gleby można teraz robić czy poczekać do lutego jeszcze ? 

Opublikowano
55 minut temu, SawekBraczyk napisał:

Ja siałem ozime . Ale zaprzestałem bo duże skupy nie skupują a u rolników to ceny liche dawali . Co z tego ze fajnie sypało jak potem rozczarowanie było przy sprzedaży . Dla tego teraz jest pszenica po pszenicy , może trochę słabiej wychodzi ale jest zbyt i cena lepsza . Siałem jęczmień jary ale to porażka była zawsze . Jedynie z jarych to siał bym teraz Soję , kuku , owies . O może zamiast pszenicy po pszenicy to jęczmień ozimy to by tez wypaliło . 

Pszenżyto w moim gospodarstwie przynosi większy zysk niż pszenica. Ze zbytem nie ma najmniejszego problemu

56 minut temu, SawekBraczyk napisał:

Ja siałem ozime . Ale zaprzestałem bo duże skupy nie skupują a u rolników to ceny liche dawali . Co z tego ze fajnie sypało jak potem rozczarowanie było przy sprzedaży . Dla tego teraz jest pszenica po pszenicy , może trochę słabiej wychodzi ale jest zbyt i cena lepsza . Siałem jęczmień jary ale to porażka była zawsze . Jedynie z jarych to siał bym teraz Soję , kuku , owies . O może zamiast pszenicy po pszenicy to jęczmień ozimy to by tez wypaliło . 

Pszenżyto w moim gospodarstwie przynosi większy zysk niż pszenica. Ze zbytem nie ma najmniejszego problemu

• Thanks 1
Opublikowano
18 godzin temu, KlimekPL napisał:

To jaka alternatywa na takim stanowisku zamiast pszenżyta jarego? Na owies to trochę szkoda, pszenica i jęczmień to nawet nie ma co gadać bo kwas. Ziemniaki prawdopodobnie tam zgniją. Na groch już mam przeznaczone inne pola. Kukurydza u mnie też nie ma racji bytu.

U mnie w tym roku owies najlepiej wyszedł. W okolicy prawie nikt nie sieje a jest trochę ludzi co ma gęsi. Sprzedałem po 1450 przed świętami, nakłady dużo mniejsze jak w pszenżycie 

Opublikowano
8 godzin temu, bialy2005 napisał:

To u ciebie nie opłaca się pszenica. U mnie na teraz prawie 300 różnicy. 

Opublikowano
16 minut temu, KlimekPL napisał:

Nic nie stoi na przeszkodzie. Idealny płodozmian to to nie jest ale nie popadajmy w skrajności.

Dzięki za odpowiedź   , a sial ktoś mienszanke przeżyo + jęczmień jare , myślę na 2 kawałkach zasiać na 1 był ozimy jęczmień , teraz minszanka był dał,  poten jęczmień ozimy,  na 2 był jęczmień jary  teraz minszanka albo pszenżyto jare,  będzie pszenżyto zimowe? Wszystko ma pasze dla świń 

Opublikowano
3 godziny temu, damianos95 napisał:

Możesz siać zboże po zbożu i tak wychodzi więc jakoś dużej różnicy nie ma 

Jak masz lochy może warto zasiać kawałek mieszanki z owsem dobrze zrobi ziemi a i lochom owies się przyda

Mam owies będę sial 2 ha 

Opublikowano
17 godzin temu, mesi napisał:

Dzięki za odpowiedź   , a sial ktoś mienszanke przeżyo + jęczmień jare , myślę na 2 kawałkach zasiać na 1 był ozimy jęczmień , teraz minszanka był dał,  poten jęczmień ozimy,  na 2 był jęczmień jary  teraz minszanka albo pszenżyto jare,  będzie pszenżyto zimowe? Wszystko ma pasze dla świń 

Pszenżyto jare w mieszance z jęczmieniem jarym trochę nie za bardzo bo różny termin dojrzewania

Opublikowano (edytowane)
Dnia 16.01.2023 o 03:50, mesi napisał:

Ja siałem owies, pszenżyto, jęczmień, żyto wszystko już było dojrzałe tylko pszenżyto kłosy zielone a był około 10 sierpnia także nie polecam mieszanek jarych z pszenżytem jak już to czyste pszenżyto. Kłosy żyta i pszenżyta były prawie że puste w około 20-50% wypełnione bo podczas kwitnienia ciągle padało mimo to plon wyszedł rewelacyjny bo owies i jęczmień nadgoniły, były dobre warunki bo rok wilgotny.

Edytowane przez cotamjaktam
Opublikowano

Pszenżyto jare ma zbyt długi okres wegetacji, zwłaszcza względem jęczmienia.

Pszenżyto I pszenica jara tak, ale z jęczmieniem czy owsem nie

Opublikowano

witam pytanie jak podejść do nawożenia na ten rok na wiosnę, mam posiane ok 10 ha odmiany Gringo, na jesień nie poszło żadne pk bo zająłem sie uregulowaniem ph  i ze wzgledu na wysokie ceny npk zrezygnowałem na jesień, ph aktualnie unormowanie około 6,5 na wszystkich działakch , na wiosnę planuje dać te 120-130N  na plon przewidywany ok 5 ton , gleby 4a-6, i teraz pytanie co robic z pk , dorzucać jakiś potas na wiosnę czy da radę na samym azocie na taki nieduży plon, jeżeli chodzi o zasobności to aktualnie po uregulowaniu ph wzrosły na niskie/średnie a dwa lata temu było jeszcze bardzo niskie, jesli chodzi o magnez to wszedzie wysoki/bardzo wysoki , jak myślicie jak podejsc do tego nawożenia na taki plon , bo ceny soli też przerażają bo trzeba dać 4k za tonę , a ceny zboża wiadomo jakie teraz są , co myślicie ??