Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 minut temu, grzeskw75 napisał:

Potrzebuję zasiać jeszcze pszenżyto, będzie to pewnie w granicach 20 października. Siał ktoś w takim terminie? Jak z plonem?

Co jakiś czas się przewija takie pytanie. Sieją w takich terminach. Któregoś roku sialem 25 i było ok (ale jednak słabsze tod tego posianego wcześniej), w tamtym roku też coś przed 20dopiero chyba kończyłem. Agrest to w ogóle w listopadzie sial. 

Opublikowano

Mam pytanie jak zminimalizować monokulturę. W okolicy skupują jedynie podstawowe zboża, próbowałem z soja niby mały nakład kosztów ale problem ze sprzedażą (mowa o małej ilości nie na samochód) rzepak odpada bo jestem na etatcie i mogę nie wyrobić się plus duży nakład i niska aktualnie cena. Łubiny itd 1-2t sprzedam po ludziach na poplony ale więcej nie. Kukurydza na ziarno późno koszona i może ozimina mi nie wyjść.

Nie mam za dużo areału więc nie mogę się rozdrabniać. Myślałem nad czymś takim

1ha łubinu na oborniku 

1ha grochu bądź rzodkiew bądź coś innego również na oborniku 

Te dwa kawałki w celu przełamania i zrobienia stanowiska pod kwalifikat na swój siew. 

Plon główny to pszenżyto i jęczmień. Dodatkowo trochę owsa do pieca 

Jęczmień wcześnie koszony i po nim od razu poplony a po nich pszenżyto.

Jeśli pszenżyto też wcześnie uda się to również po nim poplon. Ostatnie lata są mokre więc nie będzie problemu z wilgocią a poplony (stosowałem Lubin, rzodkiew) szybko rosną.

Jak myślicie takie kombinowanie ma sens? Bo jeśli zostanie mi Lubin czy groch z poplonów i nie sprzedam go to zawsze mogę nadwyżkę puścić w śrutę dla krów.

Niestety nie mam aż tyle obornika żeby wszystko wygnoic ale na te 2 ha powinno starczyć. Ziemia 4a-4b. Jakieś pomysły? Nie mam wykształcenia rolniczego więc muszę posiłkować się wiedzą z forum bo jak to w małych gospodarstwach bywa wiedzą rolnicza jest z przed cara.

Opublikowano

Ile masz tego bydła, może qq na kiszonkę? Fajne stanowisko, opryski na qq ładnie niszczą chwasty typu perz a i same korzenie qq zostawiają sporo masy. Po qq z odpowiednim FAO spokojnie można siać jeczmień ozimy. Po jęczmieniu jakiś poplon typu łubin i będzie fajne pszenżyto. Pod qq ten możesz spokojnie wyhodować dosyć dobry poplon 

Opublikowano
27 minut temu, Janeczko napisał:

Mam pytanie jak zminimalizować monokulturę. W okolicy skupują jedynie podstawowe zboża, próbowałem z soja niby mały nakład kosztów ale problem ze sprzedażą (mowa o małej ilości nie na samochód) rzepak odpada bo jestem na etatcie i mogę nie wyrobić się plus duży nakład i niska aktualnie cena. Łubiny itd 1-2t sprzedam po ludziach na poplony ale więcej nie. Kukurydza na ziarno późno koszona i może ozimina mi nie wyjść.

Nie mam za dużo areału więc nie mogę się rozdrabniać. Myślałem nad czymś takim

1ha łubinu na oborniku 

1ha grochu bądź rzodkiew bądź coś innego również na oborniku 

Te dwa kawałki w celu przełamania i zrobienia stanowiska pod kwalifikat na swój siew. 

Plon główny to pszenżyto i jęczmień. Dodatkowo trochę owsa do pieca 

Jęczmień wcześnie koszony i po nim od razu poplony a po nich pszenżyto.

Jeśli pszenżyto też wcześnie uda się to również po nim poplon. Ostatnie lata są mokre więc nie będzie problemu z wilgocią a poplony (stosowałem Lubin, rzodkiew) szybko rosną.

Jak myślicie takie kombinowanie ma sens? Bo jeśli zostanie mi Lubin czy groch z poplonów i nie sprzedam go to zawsze mogę nadwyżkę puścić w śrutę dla krów.

Niestety nie mam aż tyle obornika żeby wszystko wygnoic ale na te 2 ha powinno starczyć. Ziemia 4a-4b. Jakieś pomysły? Nie mam wykształcenia rolniczego więc muszę posiłkować się wiedzą z forum bo jak to w małych gospodarstwach bywa wiedzą rolnicza jest z przed cara.

Strączkowe jak najbardziej, super stanowisko, ale obornik to lepiej po strączkowych a nie przed

Opublikowano

Kukurydza odpada za mało bydła parę szt i będą likwidowane stopniowo. Facelie, gryki, rajgras itd również bo nie ma zbytu w okolicy.

Łubin-groch lub fasola- rzodkiew będzie dobrym połączeniem na poplony ? W teorii dwa pierwsze wiążą azot a rzodkiew daje masę i spulchniania ziemię.

Tego obornika nie ma duzo i raczej nie będzie o ile nie wymienię słomy za obornik. Więc przed strąkami mogę rok wcześniej dać. Super stanowisko to wiem tylko czy sam poplon z nich wystarczy do przełamania monokultury?

Dodam że z połowy pół słoma zostanie na polu, prawdopodobnie z jęczmienia i owsa.

Opublikowano
Dnia 10.10.2022 o 12:51, krilan06 napisał:

Ja dodaję do herbicydu deltametrynę albo cypermetrynę 

A co o tej porze truć w zbożach 🤔

Opublikowano
4 godziny temu, superfarmer02 napisał:

Po qq z odpowiednim FAO spokojnie można siać jeczmień ozimy. Po jęczmieniu jakiś poplon typu łubin i będzie fajne pszenżyto. Pod qq ten możesz spokojnie wyhodować dosyć dobry poplon 

Nie można się nastawiać że uda się po kukurydzy posiać jęczmień ozimy