Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
10 minut temu, Agrest napisał:

Masz rację, bo kapustę sadził będzie🤣

hee hee 😉

to jeszcze jedna ciekawostka pszenżyto jare i łubin zasiany 14 marca , wy pewnie czekacie bo susza i mróz nadają , ......................... oj myślę że tak tylko tu co niektórzy  picują innych żeby to wam się urodziło a konkrecji się pozbyć !!!! 😉

1.jpg

2.jpg

3.jpg

Opublikowano
8 godzin temu, k16mk napisał:

hee hee 😉

to jeszcze jedna ciekawostka pszenżyto jare i łubin zasiany 14 marca , wy pewnie czekacie bo susza i mróz nadają , ......................... oj myślę że tak tylko tu co niektórzy  picują innych żeby to wam się urodziło a konkrecji się pozbyć !!!! 😉

1.jpg

2.jpg

3.jpg

Chłopcze miesiąc wcześniej miałem posiane 🤭

Opublikowano
5 godzin temu, daron64 napisał:

Kurcze wszystkie pogody pokazują deszcz. Deszcz i śnieg. Deszcz i śnieg i mróz. Chyba ruszę z nawozami jak wytrzyma i nie popada do rana

Dziś po południu jadę z nawozami w zboża, co będzie  to będzie.

Opublikowano

No u mnie jednak telenowela się przeciągnie - przyjechałem do mieszkania po robocie, bo core do szkoły zaprowadzić, no i teraz to już sypie zdrowo. Niby dzis ma popadać śnieg, a kolejny opad (też śniegu) na początku przyszłego tygodnia. Do końcówki przyszłego tygodnia temperatury w dzień mają być 4-6st na plusie,  a w nocy od -5 do +2 🤨 ale potem to już cieplutko - prognoza do 12.04 pokazuje nawet 11 na plusie w dzień i 3na plusie w nocy 😆 nie wiem czy to jest juz bardziej śmieszne, czy tragiczne. 

43 minuty temu, GRZES1545 napisał:

Dziś po południu jadę z nawozami w zboża, co będzie  to będzie.

Opublikowano

A ja z pierwszą wyruszę 😄😮. Niech w końcu popada tylko . Dziś od rana zamróz ciągnie zresztą od wczoraj czuć było , popadało śniegopodobne coś bo mocno zamarznięte nie puchate .

Poczekam niech ziemia wilgoci nabierze bo przy braku opadów do w ziemię ten nawóz się nie przemieści .

A co do siania tydzień temu siałem już się kurzyło mocno ale wilgoć była w ziemi . Tylko że dwa tygodnie wcześniej bronowałem żeby przeschło no i wyrównać . A jeszcze tydzień przed czyli na początku marca było tak mokro że ciągnik się zakopywał miejscami a miejscami przejeżdzał normalnie .

Tagże zależy która część Polski bo w lutym to ziemia taka przemoczona była że daleko by nie zajechał a co dopiero siać .

Tak to na Warmi wygląda , zaraz wyjdzie że różnica wegetacji nie miesiąc a dwa 😝

Opublikowano
2 godziny temu, tytanowyJanusz napisał:

Grzesiu na wszystko masz RSM? czy trochę masz granuli?

Rsm na rzepak wylałem wszystko, została  tylko granula zaksan 33.5

2 godziny temu, michal_19 napisał:

Druga dawka?

Pierwsza i ostatnia

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, sebe1033 napisał:

A ja z pierwszą wyruszę 😄😮. Niech w końcu popada tylko . Dziś od rana zamróz ciągnie zresztą od wczoraj czuć było , popadało śniegopodobne coś bo mocno zamarznięte nie puchate .

I co popadało w tym Lidzbarku? Bo ja się położyłem (bo do Olsztyna do dentysty jadę zaraz) to jak się kladlem po 8, to niby wydawało się, że sypie fest, a teraz to nawet płyty pod blokiem wilgotne nie są. Chyba wyglądało bardziek obiecująco niż było w rzeczywistości. Koło 15 powinienem być w domu na wsi, to zobaczymy jak to wygląda. 

@sebe1033

Dzwoniłem do domu, to matula mówiła, że w trawie troszkę śniegu leży, ale na golej ziemi sucho jakby nic nie spadło. Po drodze to tak do Ornety trochę jeszcze leżało po polach śniegu, ale już dalej do Olsztyna tylko miejscami w trawie coś białego przeswitowalo. Na polach ziemia nawet nie sciemniala. Patrzyłem na pogodę to niby już po opadach. W Olsztynie też niebo nie wygląda zbytnio na jakiś opad

IMG_20220330_122133_copy_1000x563.jpg

Edytowane przez daron64
Opublikowano

Taa , popadało trochę na trawie zabieliło , a na zbożu nie było nic widać . Tylko zamróz taki i lekki wiatr że wyrobić nie szło tak zimno ciągneło mimo że grubiej się ubrałem . 

Teraz to wiatru nie ma a i słońce grzeje to już cieplej , a po śniegu śladu nie ma ...

Może do końca tygodnia  coś dopada , w prognozie przewidują za to jutro -3 do -5 

Opublikowano

chaber i przytulia po oprysku 20 marca przed tymi mrozami -10c co to u co niektórych w pogodach były !!! chyba widać że zadziałało i jak w porę to i za 36 zł zrobi robotę !

ciekawe kiedy się wyda jak z siewami że i wy po opryskach 😉 😉😉

IMG_20220329_180613.jpg

IMG_20220329_183130.jpg

Opublikowano

Ja jebie Jeszce rano była prognoza ze dzisiaj spadnie 13l, później zmieniło się na 2l a w końcu nic nie padało. I w długoterminowej też się jakoś tak zmieniło że mało deszczu. Nie pamiętam takiego czegoś jak w tym roku 

Opublikowano
20 godzin temu, daron64 napisał:

Kurcze wszystkie pogody pokazują deszcz. Deszcz i śnieg. Deszcz i śnieg i mróz. Chyba ruszę z nawozami jak wytrzyma i nie popada do rana

Na prognozie to nawet u nas padało. 😜 

Opublikowano
2 godziny temu, k16mk napisał:

chaber i przytulia po oprysku 20 marca przed tymi mrozami -10c co to u co niektórych w pogodach były !!! chyba widać że zadziałało i jak w porę to i za 36 zł zrobi robotę !

IMG_20220329_180613.jpg

IMG_20220329_183130.jpg

My po opryskach jesienią. 🙊

• Like 3
Opublikowano
42 minuty temu, michal_19 napisał:

My po opryskach jesienią. 🙊

Dokładnie. Od chwastów to tylko jesienią jechać bo na wiosnę to rośliny powinny już tylko rosnąć do góry, a nie jeszcze stresować się od herbicydów

• Like 2
Opublikowano
12 godzin temu, k16mk napisał:

IMG_20220329_180613.jpg

IMG_20220329_183130.jpg

Idź na pole za miesiąc w to samo miejsce i zobacz czy na pewno środek zadziałał, to że chwasty są oszołomione to nie znaczy że uschną

Opublikowano
12 godzin temu, k16mk napisał:

IMG_20220329_180613.jpg

IMG_20220329_183130.jpg

Pewnie że po opryskach.....

Jesiennych 🤣

Opublikowano
Dnia 30.03.2022 o 06:54, soltys48 napisał:

Chłopcze miesiąc wcześniej miałem posiane 🤭

łubin czy pszenżyto ?

1 godzinę temu, Jurek321 napisał:

Idź na pole za miesiąc w to samo miejsce i zobacz czy na pewno środek zadziałał, to że chwasty są oszołomione to nie znaczy że uschną

zobaczy się

1 godzinę temu, soltys48 napisał:

Pewnie że po opryskach.....

Jesiennych 🤣

mów co chcesz przytuli na jesień nie zwalczasz zawsze wylezie a później w porcie czy na mieszalni pasz obcinają cenę to lepiej prysnąć za 36 zł i spokój !!!