Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No i po co było mi ten nawóz rozsiewać? Jeśli znalazłby się chętny zapłacić 6tyś za tonę saletry, to zrobiłbym może lepszy biznes jak na zbożu. Po 1400 zakupiona.

Opublikowano (edytowane)

Każdy to widział dalej polityka w każdym temacie. Zaraz zacznie się że nic się nie opłaca lepiej iść na magazyn a w żniwa od nowa 10t z hektara 5klasy. Ludzie opamiętajcie się ciągle gadanie o nawozach i paliwie sami się nakręcacie.

Ile kg N Rotondo ustanie bez skracania ? Z budżetowa grzybowka?

Edytowane przez Janeczko
Opublikowano
14 minut temu, krilan06 napisał:

Przy 170kg N pokładało się ale plackiem nie leżało

Ryzykowałeś przy tym nawożeniu bez skracania?

Ile oddało i na jakiej glebie?

Opublikowano

Jak myślicie - mam kupione ~250kg(zawsze dawałem 400-450kg) saletry na ha, mocznik i siarczan na jeden - dwa opryski. Nie będę się raczej szarpał z zakupami większej ilości przy tym co sie dzieje na świecie. No i teraz jeśli skończy się tylko na n1, to walić już na strzał wszystko, czy dać nieco później? Dawać w ogóle w oprysku mocznik/siarczan/odżywki? Inwestować w grzybowke? Czy przy takim nawożeniu dać sobie całkowicie spokój, prysnąć od chwasta i niech się dzieje wola nieba?

Nie chce się szarpać z ładowaniem większej kasy, bo mam jeszcze kilka planów na ten rok, a bardzo mocno zniszczyłoby mi to budżet.  

Opublikowano

Miałem czekać aż zrobimy dużego zetorka, no i myślałem, że jeśli idę na jedną dawkę, to trochę opoznie siew (zawsze siałem gdzieś w pierwszej połowie marca). Ale jeszcze nam z ciągnikiem zejdzie, a tu do końca miesiąca żadnych opadów. No i chyba wypadałoby ruszyć z tymi nawozami, póki jest wilgoci jeszcze trochę. 

Wczoraj byłem na polu, to samo pole obeschlo, ale gdzie stała woda, to niewiele się zmienilo

Opublikowano

Też w tym roku mam zamiar sypać 250 kg saletry i tak myślę żeby to sypnąć razem na suchych kawałkach bliżej kwietnia przed deszczami w całości, a na mokrych teraz na przymrozku. Co do grzybówki właśnie się zastanawiam czy nie dać tylko na stanowisko w monokulturze jakieś taniej (prochloraz+ fenpropidyna)? W tym roku rezygnuje z dolistnych. Z oprysków tylko na chwasty.

Opublikowano
12 godzin temu, Axd529 napisał:

Też w tym roku mam zamiar sypać 250 kg saletry i tak myślę żeby to sypnąć razem na suchych kawałkach bliżej kwietnia przed deszczami w całości, a na mokrych teraz na przymrozku. Co do grzybówki właśnie się zastanawiam czy nie dać tylko na stanowisko w monokulturze jakieś taniej (prochloraz+ fenpropidyna)? W tym roku rezygnuje z dolistnych. Z oprysków tylko na chwasty.

260 kg saletry=86kg N : 25= 3,44 tony zboża z hektara trochę mało żeby jeszcze kupować jakieś cuda!

Opublikowano
13 minut temu, krilan06 napisał:

Nie w takich warunkach

A co najlepiej teraz rozsiac zeby przy minimalnym.nakladzie dalo te 4 tony?obornik po zniwach dawalem w ilosci 30t/ha. Saletrzak wystarczy?

Opublikowano
4 minuty temu, Belaruss820 napisał:

A co najlepiej teraz rozsiac zeby przy minimalnym.nakladzie dalo te 4 tony?obornik po zniwach dawalem w ilosci 30t/ha. Saletrzak wystarczy?

A pola regularnie widzą obornik czy tylko taki jednorazowy wyskok? Jakie nawozy w ogóle masz?

4 minuty temu, tytanowyJanusz napisał:

200kg saletry końcem marca

Jeżeli przyjdzie ciepło i deszcze wcale nie głupie

Opublikowano

Pola co roku nawozone obornikiem, z nawozow mam jak narazie saletrzak, mocznik ma byc albo pulan(jeszcze na skladzie nie wiedzą bo mowią ze male ilosci przyjezdzają)zaksan moglbym kupic jeszcze.

Opublikowano

Cześć.Planuje zasiać pszenżyto w czwartek lub piątek.Tylko trochę się obawiam o pogode.Nigdy nie miałem zboża jarego,i nie wiem czy wytrzyma duże przymrozki.Z jednej strony już jest sucho na polu a z drugiej ten mróz.