Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Rano rozmawiałem z wujkiem, pytał czy sieje już azot, że on narazie mocznik pod coś sypał, a że na saletrę nie wie czy nie za wcześnie u nas jakby mrozy miały jeszcze przyjsc. No i mnie namówił na sianie i pojechałem z kieseritem. Dobrze wyszło. Był mały mróz w nocy, w sumie jak wyjeżdżałem na pole, to 0 już było, ale 8ha posiałem. Śniegu jednak na polu mało co. Na koniec zostało mi jeszcze w rozsiewaczu i drugi raz po ostatnich przejazdach jechałem (bo zmniejszyłem dawkę niepotrzebnie na koniec, bałem się że zbraknie, a zostało) to już błoto pod kołami się robiło.

Miałem z rana jutro ruszać z saletra, bo w nocy ma być do -6, a tu patrzę coś mi się zasuwy przymykaja w rozsiewaczu. Trochę mi rozdzielacz przepuszcza i myślałem, że to on, a tu wężyk pęknięty. Zdejmuj siedzenie, podłogę. Do tego patrzę wałek przekaźnika się skrzywił - po założeniu dłuższych cięgieł okazało się, że i wałek i lacznik na styk są, tzn łącznik bez tragedii, ale okazało się, że nie mam takiego pośredniego walka. Wszystko krótkie jak do 60tki :/ Także rano zamiast ruszać z saletra, to muszę najpierw zalozyc nowy przewod ( jeśli taki dziś dostanę), no i rozsiać gdzieś po trawie koło domu te resztę nawozu, co mi została w rozsiewaczu. Także zobaczymy czy uda się cała saletrę na raz jutro załatwić. 

A pszenżyto wygląda tak. Są lepsze kawałki, gdzie całe rośliny zielone, a sa i gorsze niestety. Jak zejdzie śnieg całkiem, to pójdę obejrzeć jak to całościowo wygląda.

IMG_20210308_101249858_HDR.jpg

IMG_20210308_102705033_copy_1156x650.jpg

IMG_20210308_101358740_copy_1156x650.jpg

Opublikowano

no patrz a u mnie jak rano zastałem te 3-5 cm śniegu tak dopadało dziś do wieczora do 8-10 , więc nie mam co się wybierać z azotem nawet w ścieżki nie trafię ...

A co do pszenżyta też mnie niemiło zaskoczyło takie jak u Ciebie na zdjęciach , miejscami ładniejsze ,ale miejscami całe takie szare bez zieleni , nie wiem za duże było czy mróz za mocny . Sąsiednie plantacje jakby nie ruszone niektóre -ładne zielone ale są i też szare , Gorsze są tam gdzie wybujałe i mokre kawałki , późniejsze-mniejsze jakby nie ruszone .

A powiedzcie jak to z tym kizerytem , tak patrzę może mam braki siarki , magnez niby mam wg zasobności (badanie ph w stacji)  , kiedy go stosować najlepiej i w jakich dawkach ?

Opublikowano

Najlepie tak ok 3tyg przed podaniem azotu, ja daję ok 90-100kg/ha, tylko w tym roku rezygnuję bo 3 lata z rzędu stosowałem (ponadto daję dużo obornika), także robię rok przerwy od kizerytu

Opublikowano

Ja kizeryt rozsialem w zeszłym tygodniu wczesniej nie było możliwości. A azot muszę jakoś  jutro się uporać:D a kizerytu  tez stosowałem 100kg/h tyle że to mój pierwszy rok zostawilem kawalek bez dla porównania 

Opublikowano

Ile u Ciebie było na minusie? U mnie -6*C, pojechałem przed wschodem, zestaw 4.5 tony, a i tak siadałem na dobrych glebach, tam gdzie słabsze to po wierzchu przejechałem...

Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, krilan06 napisał:

Najlepie tak ok 3tyg przed podaniem azotu, ja daję ok 90-100kg/ha, tylko w tym roku rezygnuję bo 3 lata z rzędu stosowałem (ponadto daję dużo obornika), także robię rok przerwy od kizerytu

11 godzin temu, BartekMachnio napisał:

Ja kizeryt rozsialem w zeszłym tygodniu wczesniej nie było możliwości. A azot muszę jakoś  jutro się uporać:D a kizerytu  tez stosowałem 100kg/h tyle że to mój pierwszy rok zostawilem kawalek bez dla porównania 

A co się stanie jak razem dam kizeryt i saletrę powiedzmy 2-5 dni różnicy , z tym że saletrę najpierw bym dał (kizerytu nie mam) ,

A jak z jarymi pod korzeń sypać ?

Do tej pory jedynie siarka to z resztek w NPK (jakie 5 % może ) a tak to 1-2 opryski siarczanem magnezu ale dawka mała 5% co daje 10 kg/ha czyli coś ok 5 kg S na raz

Edytowane przez sebe1033
Opublikowano

Jutro planuję wjechać z azotem, bo później ma padać niby codziennie tak prognozują. Więc tak naprawdę ostatni gwizdek wjechać, a dziś może na słoneczku śnieg troszkę zejdzie więc za daleko jak coś nie popłynie. :)

Opublikowano

Saletrosanu 26 poszło około 190kg, 1.03 jak bym jutro dorzucił 70kg saletry dobrze będzie? Nadają teraz deszcze to z drugom dawką  nie wiedzie się jak po świętach 

Opublikowano
1 godzinę temu, sebe1033 napisał:

A co się stanie jak razem dam kizeryt i saletrę powiedzmy 2-5 dni różnicy , z tym że saletrę najpierw bym dał (kizerytu nie mam) ,

Nic się nie stanie ;) po prostu siarka wpływa na pobieranie azotu . Pod jare ja sieje zwykłego npka . Ogólnie to pierwszy rok robie po swojemu bo tak nie było moje 🙃

Opublikowano
1 godzinę temu, sebe1033 napisał:

A jak z jarymi pod korzeń sypać ?

Do tej pory jedynie siarka to z resztek w NPK (jakie 5 % może ) a tak to 1-2 opryski siarczanem magnezu ale dawka mała 5% co daje 10 kg/ha czyli coś ok 5 kg S na raz

Stać nic się nie stanie, kizeryt powinno się podać ok 3 tyg wcześniej bo ma się rozłożyć i potem wspomóc przyswajanie i wykorzystanie azotu.

Pod jare tylko raz dawałem kizeryt - przedsiewnie i potem uprawa agregatem

Opublikowano

Rozsialem saletrę, z przebojami. Dobija mnie mój rozsiewaczu. Ale tak czy siak zboże wygląda słabo. Zszedł już całkiem śnieg i jest miejscami ok zielone, miejscami pół na pół szare, a miejscami taka chujnia, że żal było nawozu dawać, no ale po całości rozsialem. Powiedzcie, z czegoś takiego jak na zdjęciu coś będzie. Nie wiem czy dobrze na nim widać - pół rośliny jest ok, a pół takie o szare.

IMG_20210309_101615887_HDR_copy_1156x650.jpg

Opublikowano

Teoretycznie nic mu nie powinno być jeśli korzonek trzyma i rozkrzewienia żywe, a w praktyce różnie bywa. Nie raz skoro wiosny wyglądało ładnie, a potem się zesrało. Jakby nie patrzeć grzyb sam nie zejdzie, a będzie postępował. U ciebie daron wygląda ok, tyle tylko co liście odrzuci

Opublikowano
44 minuty temu, 6465 napisał:

Ile siarczanu magnezu dać na pszenzyto?  150kg/ha wystarczy?  Czy dać 200?

Kizerytu to nawet za dużo, natomiast produktu z siarkopolu to minimum te 150 trzeba dać. 

9 minut temu, daron64 napisał:

Rozsialem saletrę, z przebojami. Dobija mnie mój rozsiewaczu. Ale tak czy siak zboże wygląda słabo. Zszedł już całkiem śnieg i jest miejscami ok zielone, miejscami pół na pół szare, a miejscami taka chujnia, że żal było nawozu dawać, no ale po całości rozsialem. Powiedzcie, z czegoś takiego jak na zdjęciu coś będzie. Nie wiem czy dobrze na nim widać - pół rośliny jest ok, a pół takie o szare.

IMG_20210309_101615887_HDR_copy_1156x650.jpg

Na zdjęciu widać świeże przyrosty, powinno być dobrze.

• Thanks 1
Opublikowano

Zdjęcia z najwiekszej ujni nie wrzucałem :) No nic kizeryt wczoraj rozrzucony, dziś azot, teraz mam robotę i jakieś deszcze zapowiadają. Poprawi się pogoda, będziemy myśleć dalej

Opublikowano

Dziś była próba z wjazdem z korn kali i nie udało się. Nawet w mokre miejsca nie dojechałem. Jutro od 5rano będę atakował jeszcze raz ma byc-8. Dziś też tyle było i d*pa. Jak rano się uda skończyć korn kali to odrazu pojadę z saletrosanem 26 250kg/ha.

Opublikowano

To u mnie na glinach przy -5 max w nocy bez problemu wjechałem wszędzie. Dopiero koło 10 błoto pod kołami się robiło, że cały ciągnik i rozsiewacz upierniczonu, ale kolein nawet nie ciałem za specjalnie

Opublikowano (edytowane)

Panowie mam dylemat, mam zasiać mieszankę 40% jeczmienia 30 % owsa i pszenicy 30%. Siać teraz? Czy poczekac aby jęczmień nie zmarzł? 

Edytowane przez Marcinnnnn
Opublikowano
1 godzinę temu, Marcinnnnn napisał:

Panowie mam dylemat, mam zasiać mieszankę 40% jeczmienia 20 % owsa i pszenicy 20%. Siać teraz? Czy poczekac aby jęczmień nie zmarzł? 

Tez chetnir sie dowiem ale ja planuje okolo 20 siewy teraz za mokro 

No i wychodzi ci 80% musisz czegos dorzucic do 100% 

• Haha 1