Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wyluzuj :) Spokojnie można te dwa nawozy zmieszać tylko muszą być od razu rozsiane, żeby nie stały w rozsiewaczu. Sam tak kiedyś robiłem i nic strasznego się nie dzieje. Jedyne pytanie jakie się pojawia to czy one będą równomiernie wysiane.  

Opublikowano

Nigdy nie korzystałem z ruskich nawozów tego typu. Widocznie ten nasze polskie już nie są porządne. Mieszałem normalnie saletrę i mocznik z Puław i od razu jechałem w pole. Oczywiście dodam, że nie mam daleko do pola i maks pół godziny i wszystko było wysiane.

Opublikowano
9 godzin temu, kopin napisał:

chyba wylej błoto,czasem lepiej nie radzić żle bo jeszcze ktoś posłucha 

jakie błoto co ty opowiadasz

nikomu żle nie radze a jak posłucha to będzie zadowolony 

kiedyś jak stosowaliśmy N w postaci granulek tak robiliśmy 

Opublikowano

Panowie mam ziemię w dzierżawie z jesieni i zasiałem tam pszenżyto kl.IV. pod korzeń poszło 200kg Polifoski 6 na jesieni. Co dać na pierwszą dawkę? I kiedy posypac tam azot i w jakiej formie bo pszenżyto wygląda gęsto bo ciepła jesień i łagodna zima zrobiła swoje

Opublikowano

nie chce mi sie tłumaczyć 

Mieszanie nawozów  nawozy miesza się w celu ułatwienia pracy przy ich rozsiewaniu oraz by zmniejszyć pylistość niektórych z nich lub zmniejszenia zawartości określonego pierwiastka w czystym składniku. Nie wszystkie nawozy można ze sobą mieszać ponieważ mogą na siebie niekorzystnie oddziaływać[1]. Zasady mieszania nawozów są następujące[2]:

Ca(H2PO4)2·H2O + 4CO(NH2)2  Ca(H2PO4)2·4CO(NH2)2 + H2O
CaSO4·nH2O + 4CO(NH2)2  CaSO4·4CO(NH2)2 + nH2O
Mocznik wypiera wodę krystalizacyjną, która wydziela się w postaci ciekłej i wraz z wodą zawartą w superfosfatach (szczególnie pylistych) powoduje powstanie pap
Opublikowano

Oczywiście to jak najbardziej się zgadza, ale żeby zaszła taka reakcja potrzeba na to czasu. Tak jak napisałem jeżeli zrobisz to w miarę szybko to nic się w rozsiewaczu się nie będzie działo. Ogólnie to kup sobie worek moczniki i saletry amonowej wsyp do pojemnika zamieszaj i zobacz po jakim czasie coś się zadzieje, a potem napisz na forum swoje wnioski :) 

Opublikowano

właśnie wiem co sie dzieje bo parę lat temu zmieszałem i jak miałem jechać ,zawołali mnie na kawę ,zajeło mi to z 10-15 min i na polu już była d*pa 😉

Opublikowano

A widzisz to podstawowy błąd :) Przy takich mieszankach nie ma już czasu nawet na małą kawę :D Jestem na 100 procent pewny, że jeżeli byś pojechał od razu to nic by się nie stało. 

Opublikowano

Mi nigdy się nic nie zadziało w rozsiewaczu ale zawsze wysiane do maks pół godziny. To wszystko zależy jak daleko masz do pola i ile nawozu na hektar planujesz.

Opublikowano

Ja tam od dwóch lat sypie saletrosan i jestem bardzo zadowolony. Z innej beczki czy na T1 ktoś z was stosował środek wirtuoz 520? Jak się sprawdza itd? PS zawsze stosowalem tilt i mirage ale kusi gotowa mieszanina ;-)

Opublikowano

Przy tej dawce azotu proponuję raz chociaż skrócić. Jeżeli gleba jest jakaś lepsza a nie piaski ;) Trapero mi przy 130 N na hektar legło plackiem. Tam gdzie kolego miałeś łubin zmniejsz 2 dawkę bądź 1 w zależności jak jest rozkrzewione pszenżyto do 150 kg. Powinno to w zupełności wystarczyć 

• Like 1