Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No właśnie zapomniałem o tym wspomnieć. :P Niestety trochę się zachwaściło żytem. jakieś 5%. Do siewu się już taki materiał nie nadaje, bo to dopiero biedy narobi ale jak sprzedawałem na paszę to odbiorcy nie marudzili.

Opublikowano
Dnia 3.08.2018 o 06:10, RolnikTivi napisał:

Witam. chcialbym rozsiać wapno ok 2,5 tony klasa ziemi 4 i jeśli je teraz rozwioze i zmieszana z glebą to pod koniec września będę mógł rozwalić obornik?

można sam dawałem wapno a za miesiąc obornik , tu chodzi o to że obornik wapno zeżre a dokładniej składniki N,K,P , ale jak dobrze zryjesz ściernisko i wymieszasz po wapnowaniu to 4 tyg starczą a do końca września to 6 jest nawet 

Opublikowano

Jare juz tydzien temu wyciete a dobre było jeszcze wczesniej, odmiana dublet, zreguły wczesnie dojrzewa, kosze praktycznie tak jak inne zboża. Kłosy piekne ale w połowie puste ale i tak dobrze posypało jak na ten rok...

Opublikowano

witam.co sądzicie o uprawie pszenżyta ozimego po przenżycie ozimym tylko innej odmiany np meloman po trapero?czy ktoś praktykował i jak duża była zniżka plonu?

Opublikowano

ja czasem tak sieję ze względu na słabe gleby,a co do zmniejszenia plonowania to takie szacowanie to o kant d*py potłuc,w tym roku było sucho jak w przyszłym będzie dosyć opadów to będzie zboże lepiej sypać jak w tym roku ,ale chyba nikt nie pomyśli o tym że lepiej sypie jak sie w monokulturze uprawia

na małych gospodarstwach ,bez nawodnienia moim zdaniem mówienie że nastąpił spadek plonów i w jakim procencie jest nie do określenia ze względu na różne warunki

Opublikowano

Agrolok propozycja 660 netto za pszenżyto 

Jęczmień 670 netto 

Pszenica pasz. 720 netto

Opublikowano

Jak masz ilości całosamochodowe to bez problemu z agrolokiem się dogadasz.  Może i lepszą cenę bo ja WLI więc dalej do portu.

A potrzebują chyba na już

Opublikowano

Sprzedają tacy ludzie, którzy nie mają pojęcia o cenach albo którzy łapią się na typowe teksty handlarzy "pan opusci to wezmę wszystko". I taki ktos mysli sobie, ze wszystkiego sie pozbędzie, wezmie jakąś kase i bedzie mial spokój i porządek w stodole. 

Opublikowano

U mnie cena przez telefon 600 netto. 

A co do ludzi,  którzy nie znają się na  cenach - dzwoniłem do obszarnika,  od którego w tamtym roku brałem pszenżyto, to chcę za nie 700zl, a za pszenicę  800-850(czyszczona). Rozmawiam z matką sobie  i mówię ile tamten chce,  a ona na to, że pszenica bardzo tanio. Pytam,  czemu sądzi,  że 800zl to bardzo tanio. Ona na to, a bo pszenica była zawsze najdroższa. No to ja dalej ciągle - a kiedy ostatnio sledzilas  ceny zbóż,  albo  sprzedawalas pszenicę. Ona na to,  że cen to nie widziała, ale  że 30 lat temu jak ojciec na skup ja wozil, to była wtedy najdroższa... 

Opublikowano (edytowane)

Tam,  gdzie dzwoniłem to wszystko na port wala. Wilgotność,  gęstość nie ważna.  Mam sporo pobitego  ziarna (nie mogliśmy ustawić kombajnu, a okazało się,  że pod ślimakiem w zbiorniku jest dziura i spowrotem na młocarnie ziarno się spało) to powiedział,  że jak bardzo dużo takiego ziarna, to też wezmą,  tylko trochę z ceny zajdzie. Muszę podjechać,  pokazać mu te zboże i zobaczymy co wtedy powie. 

Edytowane przez daron64
Opublikowano
51 minut temu, KlimekPL napisał:

Ja po mału sprzedaję po 650zł, ale detaliczne ilości po chłopach od 300kg do 1t. Sam nie wiem czy to nawet nie za niska cena, bo na wiosnę może jeszcze zdrożeć.

Ja odstawiłem jedno auto 8t za 600 i gościu który skupuje mi powiedział żeby trzymać bo jeszcze będzie cena na zboże.

Opublikowano

Nie wiem skad wy te ceny bierzecie jak na pomorzu pszenica 12,5 średnio 750NETTO słyszałem od Teścia ofertę na ponad 800netto i rośnie w górę. Sypac w silos i na hale a nie dawac zarobic posrednikom. Pszenzyto stare mogłem sasiadowi sprzedać za 640 brutto ale to ok 5 ton wiec zostaje ze świeżym i czeka na cene