Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No niestety nie mam innej odmiany a ciezko kupic od kogos bo zazwyczaj malo kto wie co sieje jakies kupil na targu i tyle
A sadzisz ze jak posieje 2 raz ta sama odmiane to bedzie bardzo marny plon czy co mozesz jakos jasniej napisac ??

Opublikowano

Jest taka zasada, że jeżeli już ktoś chce zasiać pszenżyto po pszenżycie to powinien chociaż zmienić odmianę, tak wiec zastanowiłbym się nad tym Borowikiem

nie wiem czy to cos pomoze, w 2016 leontino, plon słabiutki, pod 2,5t/ha nowa dzierzawa, rok pozniej twingo ponad 4t/ha, agrotechnika praktycznie taka sama, dorzuciłem chyba dokrzewienie + mikro wczesna wiosną

Opublikowano

Matey - czyli wynika z tego, że mam racje ze zmianą chociaż odmiany - Leontino słabiutko, rok później Twingo lepiej, chociaż ja wolę po pszenżycie zasiać żyto hybrydowe lub jęczmień ozimy

Opublikowano

Jaki zachowujesz odstęp między orką a siewem , tydzień wystarczy?

Nie którzy sieją za plugiem i ponoć nie przeszkadza. Gleba polezy u mnie w tym roku przynajmniej tydzień. Cho 2ha mam już zaorane od ponad tygodnia. Wilgoć jest to ze wschodami nie będzie problemu
Opublikowano

W tym roku sieję melomana i trapero. Trapero ma niską MTZ bo raptem 40g a meloman 47g ale w sumie to i lepiej bo mniej trzeba wysiać. Siew planuję koło 25 września bo jeszcze gryka stoi na polu i pewnie będę siał w świeżo orane.

Opublikowano

Nie którzy sieją za plugiem i ponoć nie przeszkadza. Gleba polezy u mnie w tym roku przynajmniej tydzień. Cho 2ha mam już zaorane od ponad tygodnia. Wilgoć jest to ze wschodami nie będzie problemu

Jak się ma zestaw który zagęści glebę to można siać za plugiem. W suchych latach nie tracimy wilgoci.

Opublikowano (edytowane)

Pszenżyto ozime chciałem siać na dwóch kawałkach. Jeden po owsie, drugi po pszenżycie jarym. No i dwa pytania mam:
-na kawałku, gdzie był owies bylo sporo głuchego owsa-czy w ozimym pszenżycie na wiosnę zwalcze go w miarę bezproblemowo?
-tam, gdzie było jare pszenżyto, sporo go zostało nieskoszonego. Dziś poszedł rundup flex. Będę to talerzowal. Te jare szlak trafi przez zimę, czy na wiosnę może z nim być problem?

Edytowane przez daron64
Opublikowano

z owsem głuchym moze byc problem, bo on wyjdzie troche pozniej niz reszta chwastow, a zwalczenie go bedzie troche kosztować, co do pszenżyta jarego powinna go zima zmęczyć, chociaż nic mnie już nie zdziwi jak w tym roku jęczmień jary przezimował w pszenżycie ozimym

Opublikowano

Koszt przeżyje. A co do innych chwastów to na tym kawałku akurat nie ma dużej presji, więc mysle, że mógłbym zabieg opóźnić, bez poważnych konsekwencji. Ewentualnie drugi zabieg tylko na ten owies. 3.5ha tam planuję, więc za dużo paliwa, ani czasu nie stracę. Byleby była względna pewnisc, że chokerstwo wytepie.
A pszenżyto jare, w razie konieczności, można czymś załatwić jeśli przezimuje? Czy przed zbiorem ozimin rundupem?

Opublikowano

macie dobre sprawdzone herbicydy zeby opryskac po siewie?

w zeszlym roku u mnie pryskalem legato plus i bylo czysto ,a w tym roku sprzedawca mowil ze wycofane, co polecacie?