Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 godzin temu, krzysiek277 napisał(a):

Ale co nie chcą czekać na ostatnią chwilę, a skąd mają pewność że przyjedziesz do nich po sor na wiosne 

Sie kurva tylko nie zesrali od razu 

Nie mnie wnikać w politykę firmy a gospodarstwo zaopatrują ponad 20 lat to już raczej stały klient.

4 godziny temu, Nowy81 napisał(a):

Ale ten numer zaświadczenia, to taki regionalny czy jak to nazwać tam gdzie się robi masz? Ja robiŁem dwa lata temu i jest tam numer, ale raczej taki od tej firmy nie krajowy czy coś. 

Zaświadczenie o ukończeniu szkolenia nr.86 roku 2024

imię nazwisko i pesel. 

Też tak macie?

Innych chyba nie wystawiają, podałem tak jak napisałeś że masz na swoim a dalej to niech sobie piorin dzwoni po organizatorach szkoleń i weryfikuje.

Opublikowano
5 godzin temu, Tomek90 napisał(a):

Co ja mam ci powiedzieć, mówię co widzę. W tamtym roku grudzień wjeżdżaja holmery przerobione z zbiornikami na gnojowice i aplikuja towar aplikatorami w glebe. 

I co gospodarstwo 800ha nie widoczne przez żadne instytucje? 

nie mówię że nie masz racji bo u mnie nie brakuje takich osób w najbliższej okolicy. Z tym że u mnie wygląda to tak że płacą kary i są tego świadomi, ale towaru jest tyle że nie ma możliwości przechowania tego przez tak długi okres czasu. Więc wolą zapłacić i wozić niż przepompowywać to samo a końcowo i tak się nie zmieści. Podobnie  z obornikiem i pofermentem . Chociaż to ostatnie można legalnie wozić. Więc może być tak że legalnie wywożą poferment a nie gnojowicę. Tak czy inaczej, przyjmując że wywożą gnojowicę to robią to niezgodnie z prawem. Pobieranie dopłat a łamanie przepisów to dwie odmienne kwestie i chodzi tutaj o śor oraz zasady nawożenia. To że nie pobiera dopłat nie zwalnia go z przepisów stosowania jednego i drugiego, więc będzie miał tak samo ciężko się z tego wywinąć jeżeli znajdzie się jakaś miła osoba i zadzwoni pod odpowiedni numer. Nie mi oceniać czy instytucje tego nie widzą, czy w tych instytucjach jest ktoś kto sprawia że nie chcą widzieć. 

Opublikowano
Godzinę temu, arnoldino napisał(a):

Innych chyba nie wystawiają, podałem tak jak napisałeś że masz na swoim a dalej to niech sobie piorin dzwoni po organizatorach szkoleń i weryfikuje.

U mnie jak robiłem w odr jest coś takiego: zaświadczenie o ukończeniu szkolenia nr: CH/2025/52/XXXX

PIORiN nigdzie nie musi dzwonić bo wszystko ma w swojej bazie, jak byłem podpisać protokół kontroli to babka przy mnie wchodziła do systemu wpisała PESEL i wszystko tam jest od pierwszego szkolenia jakie zrobiłem z datami kiedy straciły ważność po atest opryskiwacza wszystkie numery z naklejek z terminami do kiedy obowiązywało, stałem za jej plecami to widziałem 

Opublikowano

Dokładnie, rok temu dzwonił do mnie gość z piorinu w sprawie ziemniaków to wszystko miał w swojej bazie - że mam ważne szkolenie, atest na opryskiwacz. 

A takie pytanie - opryskiwacz można między sobą pożyczać? Na mój opryskiwacz wyszedł mi przegląd i z tej racji że mam w planach kupno innego gość od przeglądów stwierdził że bez sensu robić atest skoro i tak będę zmieniał opryskiwacz. Tylko że kolega od którego mam kupić, jeszcze trochę poczeka na nowy także aktualnie nie mam ważnego badania. Chyba że wczesną wiosną zrobię ten atest

Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, Janeczko napisał(a):

To jak wszystko mają to po co wymagają tego fizycznie ?

🤷🤷🤷

34 minuty temu, krilan06 napisał(a):

A takie pytanie - opryskiwacz można między sobą pożyczać? Na mój opryskiwacz wyszedł mi przegląd i z tej racji że mam w planach kupno innego gość od przeglądów stwierdził że bez sensu robić atest skoro i tak będę zmieniał opryskiwacz. Tylko że kolega od którego mam kupić, jeszcze trochę poczeka na nowy także aktualnie nie mam ważnego badania. Chyba że wczesną wiosną zrobię ten atest

Można pożyczać tylko w ewidencji w adnotacjach wpisujesz numer atestu opryskiwacza jakim pryskałeś. Ja tak robiłem jak nie miałem ważnego atestu w swoim kilka lat wstecz to wpisałem kolegi że niby od niego pożyczałem bo mój był niesprawny. 

Co do tego atestu sprawdzają czy terminy zabiegów jakie masz wpisane w ewidencji zgadzają się z terminami ważnego atestu opryskiwacza. Ja w czasie kontroli nie miałem ważnego bo się skończył miesiąc wcześniej, ale jak wykonywałem zabiegi był ważny tyle że dwa ostatnie zabiegi to rozpisalem datami aby pasowało z końcem atestu... i nikt za brak w czasie kontroli się nie czepiał. Jak będziesz miał nowy to nie zapomnij zgłosić do nich zezłomowania starego, aby z ewidencji go zdjęli.

Edytowane przez Roki212
Opublikowano
6 godzin temu, Janeczko napisał(a):

To jak wszystko mają to po co wymagają tego fizycznie ?

Na wszystko potrzeba czasu, kiedyś dane były w bazie a dowód rejestracyjny czy polisę OC trzeba było mieć, teraz przepisy się zmieniły i nie potrzeba tak samo będzie z tymi dokumentami. Nawet jak jest kurs na opryskiwacz to piorin ma o tym informacje.

Opublikowano
7 godzin temu, Roki212 napisał(a):

U mnie jak robiłem w odr jest coś takiego: zaświadczenie o ukończeniu szkolenia nr: CH/2025/52/XXXX

PIORiN nigdzie nie musi dzwonić bo wszystko ma w swojej bazie, jak byłem podpisać protokół kontroli to babka przy mnie wchodziła do systemu wpisała PESEL i wszystko tam jest od pierwszego szkolenia jakie zrobiłem z datami kiedy straciły ważność po atest opryskiwacza wszystkie numery z naklejek z terminami do kiedy obowiązywało, stałem za jej plecami to widziałem 

Weź sobie wyobraź że sporo firm prywatnych robi takie szkolenia i to oni mają obowiązek zgłaszać do piorinu kogo przeszkolili a czy to robią na czas to już inny temat. 

Opublikowano

No to po to masz papier czy to odnośnie szkolenia czy atestu opryskiwacza aby w razie czego mieć co pokazać gdyby im z jakiegoś powodu czegoś brakowało. Tak samo wszystko mają w systemie, ale podczas kontroli robili zdjecie oryginalu papieru od atestacji opryskiwacza jak i tego szkolenia jako załącznik. Widać potrzebują oryginału do wglądu niż sam numer co tam mają w bazie 

Opublikowano

wiecie co u nas tak ludzie na poprzedniego proboszcza psioczyli,a moim zdaniem był spoko

to nam go zmienili  i mamy mędę że już prawie nikt nie chodzi tylko jadą do sąsiednich parafi

może czasem warto zobaczyć co jest dobre w tym co jest

4 godziny temu, Sadek napisał(a):

Na wszystko potrzeba czasu, kiedyś dane były w bazie a dowód rejestracyjny czy polisę OC trzeba było mieć, teraz przepisy się zmieniły i nie potrzeba tak samo będzie z tymi dokumentami. Nawet jak jest kurs na opryskiwacz to piorin ma o tym informacje.

masz rację ale nie do końca,za granicą musisz mieć papiery,a z drugiej strony problem się zrobi jak glinie zginie internet albo nie umie się z bazą połączyć ,wtedy Ty masz problem

• Like 1
Opublikowano
8 minut temu, kopin napisał(a):

wiecie co u nas tak ludzie na poprzedniego proboszcza psioczyli,a moim zdaniem był spoko

to nam go zmienili  i mamy mędę że już prawie nikt nie chodzi tylko jadą do sąsiednich parafi

Jaki to ma związek z D. Tuskiem?

Opublikowano
Godzinę temu, 12Pafnucy napisał(a):

A złego co?

Za pierwszych rządów podniósł wiek emerytalny do 67 dla kobiet i mężczyzn i pewnie coś jeszcze było, teraz ewidencja zakupów ŚOR , ustawa łańcuchowa , ksef, aktywny rolnik, pisemne umowy dzierżawy  , co jeszcze wymyślą do końca kadencji to UJ wie 

Opublikowano
7 minut temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Za pierwszych rządów podniósł wiek emerytalny do 67 dla kobiet i mężczyzn 

Za kilka lat jakaś partia podniesie do 70, i nikt nie będzie prostestował, bo i po 70-tce będą pracować, bo za kilka lat wpływy do ZUS będą coraz mniejsze a wydatki coraz większe ...

• Like 2
Opublikowano
Godzinę temu, kopin napisał(a):

masz rację ale nie do końca,za granicą musisz mieć papiery,a z drugiej strony problem się zrobi jak glinie zginie internet albo nie umie się z bazą połączyć ,wtedy Ty masz problem

Az zapytałem kolegi policjanta, i kierowca niema żadnych problemów z brakiem dokumentów, nawet jak Pan władza nie połączy się z bazą co się zdarza bardzo rzadko 😉