Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
25 minut temu, daron64 napisał(a):

Jednak wolę suchy wrzesień - może wschody gorsze, ale w końcu pada i się normuje sytuacja. A tak nie ma jak wjechać

Screenshot_20250914-180631.Square Home~2.png

Jezu to zasiejesz za 2 tyg biegunka?

Opublikowano
41 minut temu, Mateusz1q napisał(a):

Jezu to zasiejesz za 2 tyg biegunka?

Czemu biegunka? Bo pisze, że ch*jowa pogoda do siewu?

Ale tak - wolałbym zasiać wcześniej niż później - u mnie akurat wcześniejszy siew wychodzi lepiej niż opozniony. Jeśli to spełnia Twoje kryteria biegunki, to niech tak bedzie.

Opublikowano

Sierpień i wrzesień jest okrutnie suchy. Jak żyję tak sucho nie było

Opublikowano
pedro2 napisał:

Wrzesień miał być suchy,  już jest 70mm, dzisiaj 24, a jeszcze kilka godzin chyba pociapie.

U mnie też miało tak być a jest już prawie 100 litrów ale dobrze nie narzekam.

• Like 1
Opublikowano

Zobaczcie jak nasza mała Polska jest podzielona. Nie tylko politycznie, ale i na strefy pogodowe. @Agrest mówi że suchelec okrutny, @daron64 że nie wjedzie. U mnie temperatura średnia, a dziś znowu spadł piękny deszcz. Warunki do siewu będą idealne. Ostatnie lata sialem w pustynną burzę.

Opublikowano

Kurcze co się dzieje 🤔jeszcze w sobotę gospodarze jechali 3 raz talerzówką lub gruberem , myślałem że będą siać nowocześnie bezorkowo , dziśaj wszystko orze!

Opublikowano

Kiedy zaczynacie siewy? Orzecie już? Czy odkładacie to na ostatnią chwilę, by od razu po orce wykonać siew? A może bezorkowo? Przyspieszacie siew, czy może opóźniacie? I jaką obsadę planujecie wysiać? 
W tym roku, 80% zasiewów pszenżyta planuje w systemie bezorkowym, i zastanawiam się jak to zrobić. Robić na głęboko i dać poleżeć, załóżmy tydzień, i w to siew agregatem biernym. Czy może uprawiać na głęboko i bezpośrednio za, siać. Stanowisko po owsie jarym, jedna uprawka gruberem, na samosiewy owsa planuje dać obornik i to mieszać.
Może ktoś bardziej doświadczony podpowie, którą strategię obrać

Opublikowano
8 godzin temu, k16mk napisał(a):

Kurcze co się dzieje 🤔jeszcze w sobotę gospodarze jechali 3 raz talerzówką lub gruberem , myślałem że będą siać nowocześnie bezorkowo , dziśaj wszystko orze!

Tutaj masz odpowiedź. 3 przejazd, wcześniej 2 razy brona talerzowa nie dopuszczając aby samosiewy piły wodę. Efekt taki ze piękna wilgoc i będą ładne wschody, sasiad obok raz talerzowane i plug ma problem wbić. 

IMG_20250912_154846.jpg

Opublikowano
13 godzin temu, Tomek90 napisał(a):

Tutaj masz odpowiedź. 3 przejazd, wcześniej 2 razy brona talerzowa nie dopuszczając aby samosiewy piły wodę. Efekt taki ze piękna wilgoc i będą ładne wschody, sasiad obok raz talerzowane i plug ma problem wbić. 

IMG_20250912_154846.jpg

zgadzam się kolego całkowicie że powinno być gruberowane przynajmniej 2 razy i oczywiście w PORĘ ( czyli pierwszy raz od razu po kombajnie ) a teraz jeżdżą po 4 razy w sumie ( bo i brona) i d*pa jak sucho!

• Haha 1
Opublikowano
W dniu 15.09.2025 o 12:57, k16mk napisał(a):

Jak na moje to 3 rzeczy się na to złożyły że orzą

-Dosyć dużo resztek pożniwnych 

-dużo wilgoci i nawet zbyt mokro ( padało teraz zapowiada się dłuższy czas bez deszczu)

-nie ma problemu z orką bo czasami to nie chciał pług wejść :D Ja sam tak raz musiał jeden kawałek zasiać 2 lata temu bodajże.

U mnie obornik wywieziony tydzień temu i od tego czasu powoli orzę wszystko co do zorania. Jest mokro do tego w niedzielę cały dzień dosyć mocno padało także nie ma szans na razie na siew a orać można.

Jak pogoda pozwoli to może jakoś na weekend ruszę z siewem

Opublikowano (edytowane)

A u mnie, cóż za niespodzianka, z rana doj**alo deszczem. W dzień super pogoda - w miarę ciepło, słońce, wiatr. No to teraz doj**alo drugi raz 🤷

Wszystkie prognozy pokazują pogodę na piątek, sobotę, niedzielę - bez deszczu i ponad 20st. Ciekawe czy to podeschnie na tyle, żeby posiać. No i czy się nie zmienia do tego czasu parę razy

Edytowane przez daron64
Opublikowano
3 godziny temu, daron64 napisał(a):

A u mnie, cóż za niespodzianka, z rana doj**alo deszczem. W dzień super pogoda - w miarę ciepło, słońce, wiatr. No to teraz doj**alo drugi raz 🤷

Wszystkie prognozy pokazują pogodę na piątek, sobotę, niedzielę - bez deszczu i ponad 20st. Ciekawe czy to podeschnie na tyle, żeby posiać. No i czy się nie zmienia do tego czasu parę razy

ja to czytam co ty piszesz i myślę czy to na serio. mamy 15 września, ja to o jęczmieniu nawet nie myślę, pszenżyto to nie wcześniej jak 10 października będę siał. Do wywiezienia gnojowica i obornik+orka. Może pod koniec tygodnia zacznie. W zeszłym roku siałem wszystko po 10-15 października i nie mam zamiaru siać wcześniej bo mija się to z celem. Po co te nerwy. 

• Like 1
Opublikowano
37 minut temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

ja to czytam co ty piszesz i myślę czy to na serio. mamy 15 września, ja to o jęczmieniu nawet nie myślę, pszenżyto to nie wcześniej jak 10 października będę siał. Do wywiezienia gnojowica i obornik+orka. Może pod koniec tygodnia zacznie. W zeszłym roku siałem wszystko po 10-15 października i nie mam zamiaru siać wcześniej bo mija się to z celem. Po co te nerwy. 

Robiłeś jakąś kontrolkę jak wychodzi siew 15 października vs 20 września?

Opublikowano
2 godziny temu, pedro2 napisał(a):

Weź stoperan chłopie 

30ha do obsiania, za tydzień mam zamiar szykować się do orki.

Jeszcze kilka ha obornika

Gdyby to był 16 października to ok...

Godzinę temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

Panowie, chyba troszkę nie tak odbieracie to co pisze. Albo może inaczej - może ja piszę trochę nie tak, jak do tego podchodzę.

Jak pisałem gdzieś tam wcześniej - u mnie siew wcześniejszy lepiej zawsze wypada niż opozniony. W miarę możliwości staram się siać do końca września. Najpóźniej siałem coś po 20 października, parę razy koło 10 października. 

To że piszę, że u mnie bagno, to nie ma zasadzie, że siedzę w ciągniku z podpiętym pługiem i łkam nad kierownicą, że nie mogę wjechać w pole.  Olaboga, płacz i zgrzytanie zębami. Bardziej jako, nie wiem, ciekawostka? Zwłaszcza jak widzę jak wrzucają zdjęcia z suchutka ziemia, czy gdzieś na forum widziałem zdjęcia z kłębami kurzu. Jeden zakątek kraju i sucho, jak pisza, że nie można wbić pługa, a.w drugim miejscu bagno, że nie można wjechać

Ale ok, może faktycznie za dużo o tym piszę, także daje sobie na wstrzymanie 👍

A posieje się, jak będą warunki. Będą w weekend? To ogarnę w weekend (bo w tym roku cały uj ozimin). Będa za 2tyg, to będzie posiane za 2tyg.

• Like 1
Opublikowano
51 minut temu, Miodek11500 napisał(a):

Robiłeś jakąś kontrolkę jak wychodzi siew 15 października vs 20 września?

w pszenżycie nie, w jęczmieniu nie ma w ogóle porównania. samo to o ile mniejsza jest presja mszyc. W odpowiednich warunkach jęczmień siany we wrześniu jest po prostu za duży gdy przychodzi zima. Nie mam zamiaru zaczynać siewów wcześniej jak 5-10 października i uważam że to najlepsze terminy. Dotyczy to jęczmienia i pszenżyta, pszenicę sieje jeszcze później . Ale to moje zdanie.

14 minut temu, daron64 napisał(a):

Panowie, chyba troszkę nie tak odbieracie to co pisze. Albo może inaczej - może ja piszę trochę nie tak, jak do tego podchodzę.

Jak pisałem gdzieś tam wcześniej - u mnie siew wcześniejszy lepiej zawsze wypada niż opozniony. W miarę możliwości staram się siać do końca września. Najpóźniej siałem coś po 20 października, parę razy koło 10 października. 

To że piszę, że u mnie bagno, to nie ma zasadzie, że siedzę w ciągniku z podpiętym pługiem i łkam nad kierownicą, że nie mogę wjechać w pole.  Olaboga, płacz i zgrzytanie zębami. Bardziej jako, nie wiem, ciekawostka? Zwłaszcza jak widzę jak wrzucają zdjęcia z suchutka ziemia, czy gdzieś na forum widziałem zdjęcia z kłębami kurzu. Jeden zakątek kraju i sucho, jak pisza, że nie można wbić pługa, a.w drugim miejscu bagno, że nie można wjechać

Ale ok, może faktycznie za dużo o tym piszę, także daje sobie na wstrzymanie 👍

A posieje się, jak będą warunki. Będą w weekend? To ogarnę w weekend (bo w tym roku cały uj ozimin). Będa za 2tyg, to będzie posiane za 2tyg.

u mnie na ten moment nie ma możliwości wjazdu z gnojem czy gnojówą, a gdzie orka. Pod koniec tygodnia po 25-28 stopni. Jeszcze będziemy tej wody szukać 🙂

• Like 1