Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
20 godzin temu, damianos95 napisał(a):

Jaki miałeś plon Tributto na 4-5 klasie ? Dobrze się krzewi czy raczej siać gęściej ? 

Nie ważyłem, bo wszystko było koszone na wariata żeby jak najwięcej zrobić przed deszczami (u mnie jak w sobotę zaczęło padać to do dziś dzień w dzień leje i nikt nic nie kosi). Natomiast bazując na tym co pokazuje waga w kombajnie (CX5.80) to wyszło między 9 a 9,7 t z hektara (w zależności jaki kawałek). I mniej więcej by mi się to zgadzało, ale dokładnie będę wiedział jak będę sprzedawał. 

Krzewi się dość dobrze, może troszkę gorzej niż Tadeus i trzeba uważać na pierwszą dawkę N na wiosnę żeby nie przesadzić. Na jednym kawałku dałem trochę więcej azotu na N1 i pojawiło się sporo wiosennych rozkrzewień (2-3 na roślinę, miejscami nawet 4), a jak wiadomo one nie są aż tak produktywne. Jeśli chodzi o obsadę to zwykle sieję tak jak zaleca właściciel odmiany plus dorzucam 10-20 roślin na M2 wiecej (ze względu na mozaikowate gleby ciężko mi utrzymać odpowiednią głębokość siewu i wolę zasiać troszkę więcej). 

Opublikowano

Pszenżyto dziś wilgotność 14,3 niestety o 19 deszcz zgonił z pola .

dla jasności , dziś dotarła pierwsza faktura za pszenżyto , a wy sprzedajecie czy czekacie ?

20250730_113845.jpg

Opublikowano
Godzinę temu, k16mk napisał(a):

Pszenżyto dziś wilgotność 14,3 niestety o 19 deszcz zgonił z pola .

dla jasności , dziś dotarła pierwsza faktura za pszenżyto , a wy sprzedajecie czy czekacie ?

20250730_113845.jpg

A co w tym roku już nie sprzedajesz z uwzględnieniem białka ? Coś słabo płacą 

Opublikowano

K16mk - nie masz gdzie sypać, czy wilgotność za duża i chciałeś pogonić?

Bimar Zwoleń 650 netto. Może niech se sami uprawiają.

Opublikowano

Pomiar z kłosa, co dzień coś pada. Wczoraj do wieczora w miarę przyzwoicie, a na wieczór 3 mm, dzisiaj słońce i krążące czarne chmury. Jak tak dalej będzie, to koszenie po 10.

20250802_153042.jpg

Opublikowano
W dniu 31.07.2025 o 18:32, krilan06 napisał(a):

Do sąsiada przyjechały 2 kombajny, wyrąbały cały areał, wilgotność 16-17%. Chyba się wnerwił na tą pogodę 

Przynajmniej będzie miał co przewalać.  xD

Opublikowano
Godzinę temu, JarekBazydlo napisał(a):

Na spokojnie narazie w kłosie nie widać kiełków więc nie ma tragedii. Nadaja jeszcze upały więc nie ma co 14-15% kosić 

u mnie juz w połowie tygodnia zaczęły ziarniaki wychodzic z kłosa

Opublikowano
W dniu 1.08.2025 o 22:03, Janeczko napisał(a):

A co w tym roku już nie sprzedajesz z uwzględnieniem białka ? Coś słabo płacą 

Cena ta sama , tylko odbiór że za tydzień , a tu jak pisałem samochody stały za 4 godziny !

23 godziny temu, toooomaszewski napisał(a):

Jakie województwo?

Mazowieckie

22 godziny temu, slavvek napisał(a):

K16mk - nie masz gdzie sypać, czy wilgotność za duża i chciałeś pogonić?

Bimar Zwoleń 650 netto. Może niech se sami uprawiają.

tak silosy zasypane , trzeba by było znowu na kupę sypać co mi się średnio widzi jakby cena nie wzrosła  , wilgotność jak koszę najwyższa 14,3

Miało być dzisiaj wielkie koszenie ludzie ściągnięci a siedzimy i kawkę pijemy 🤔😉 wilgotność tak po 10 -14,8- czekamy.

Opublikowano

Wczoraj o 14 próba na słabszych stanowiskach w claudius, mimo że wypalone przez suszę to i tak 15% pokazywało, za szybko się nie ruszy a co jakiś czas przepaduje. Może coś koło połowy tygodnia się uda skosić.

Opublikowano
5 minut temu, arnoldino napisał(a):

Wczoraj o 14 próba na słabszych stanowiskach w claudius, mimo że wypalone przez suszę to i tak 15% pokazywało, za szybko się nie ruszy a co jakiś czas przepaduje. Może coś koło połowy tygodnia się uda skosić.

jak jest u ciebie pogoda słońce to z 15%  o 13 powinno spaść na 14% i spokojnie można kosić