Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

stosował ktoś może gnojowicę w obecnej fazie? mam mieszankę grochu facelii i pszenżyta, wygląda dość miernie i chciałbym to trochę podgonić bo czasu mało, nawóz odpada bo zostanie  w zielonce .

Jak że zostanie w Zielonce? Chcesz to na kiszonkę zbierać? Jeśli tak to jedynie saletra bo gnojowica też potrzebuje deszczu żeby zaczęła coś działać 

Opublikowano
Godzinę temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

stosował ktoś może gnojowicę w obecnej fazie? mam mieszankę grochu facelii i pszenżyta, wygląda dość miernie i chciałbym to trochę podgonić bo czasu mało, nawóz odpada bo zostanie  w zielonce .

klika razy oprysk mocznik z siarczanem 

Opublikowano
51 minut temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

Tak na kiszonkę chce to zbierać. Problem był taki że był zastosowany zły oprysk w kukurydzy i teraz ten poplon się męczy, na innym polu to wygląda lepiej jak zboże.a tu się kiepsko ,saletra coś zmieni? Na najbliższy czas opadów brak

Masz za dużo pieniędzy chcąc dawać teraz saletrę gdy opadów nie zapowiadają?

Opublikowano
54 minuty temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

Tak na kiszonkę chce to zbierać. Problem był taki że był zastosowany zły oprysk w kukurydzy i teraz ten poplon się męczy, na innym polu to wygląda lepiej jak zboże.a tu się kiepsko ,saletra coś zmieni? Na najbliższy czas opadów brak

To jak brak opadów to gnojowica czy saletra też nic nie pomoże a posypiesz Teraz to zanim popada to znacznie działać w maju to dla bydła nie bardzo taki towar 

Opublikowano (edytowane)

Grabki nowe kupiłem, to pojechałem koleiny porównać 🫣 sucho jak diabli. Trzebaby brony ciężkie ciągnąć .

Pszenicę, to chyba przed świętami tylko siarczan mikro i mocznik polece. Zdjęcie z dziś. Ta sama agrotechnika, ten sam termin siewu, pierwsze zdjęcie nawet więcej N i wyższe pH. Drugie zdjęcie to niecałe 100m w bok od pierwszego.

IMG_20250413_134846665_HDR_copy_1152x2048.jpg

IMG_20250413_142714200_HDR_copy_1152x2048.jpg

Edytowane przez daron64
Opublikowano

Niestety susza się zapowiada wcześnie. Niewiele dał ten piątkowy śnieg ale dobre i to

Opublikowano
59 minut temu, dantur96 napisał(a):

To jak brak opadów to gnojowica czy saletra też nic nie pomoże a posypiesz Teraz to zanim popada to znacznie działać w maju to dla bydła nie bardzo taki towar 

to nei typowa gnojowica, coś między gnojówką a gnojowicą więc ona sama dostarczy dużo wilgoci. To kukurydzę posieje w czerwcu :] 

Opublikowano
52 minuty temu, Michal2399 napisał(a):

Niestety susza się zapowiada wcześnie. Niewiele dał ten piątkowy śnieg ale dobre i to

U nas już deszcze odwołali - jutro może coś pokropić tylko, a kolejne dni to zachmurzenie, bez deszczu. 

1 minutę temu, lukasz20 napisał(a):

Mondeo

To u nas nawet najlepszych obszarników zboża nie są tak duże 

Opublikowano

Panowie, wczoraj rozsiałem na pszenżyto drugą dawkę azotu i chciałbym się dowiedzieć, czy jutro mogę wjeżdżać z T1 czy musi być jakiś odstęp czasu ?

Opublikowano (edytowane)

Można, to nie ma znaczenia.

Edytowane przez Wpaw
Opublikowano
40 minut temu, daron64 napisał(a):

To u nas nawet najlepszych obszarników zboża nie są tak duże 

Na razie podoba mi się bardziej niż Tadeus. Zobaczymy jak będzie dalej i co zweryfikuje kombajn. Tadeus nie zawiódł, ale ma konkurenta.

Opublikowano
Godzinę temu, daron64 napisał(a):

U nas już deszcze odwołali - jutro może coś pokropić tylko, a kolejne dni to zachmurzenie, bez deszczu. 

U mnie póki co 2 tyg bez deszczu nadają🙆😣

Opublikowano

Borowik po centrali kapitalnie wygląda, dostał łącznie azotu 105 kg w czystym składniku i czeka na T1, choć jeszcze dwa tygodnie nie powiedziałbym że bedzie tak gesty. 5 klasa ziemi.

20250413_172518.jpg

• Like 2