Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
2 minuty temu, pedro2 napisał(a):

Chyba bym ocipiał 30ha latać, zamykać i liczyć 

Chciałbym cię dobrze zrozumieć, czy wymierzanie na oko lub latanie z patykiem po 30ha przy każdym sianiu nawozu i pryskaniu nie powoduje „ocipienia”?

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, pedro2 napisał(a):

Chyba bym ocipiał 30ha latać, zamykać i liczyć 

A latać, mierzyć gdzie jechać z opryskiwaczem czy rozsiewaczem to łatwo ?? 

Niecałe 20ha zbóż, nieraz 20, zależy od roku i wszędzie robię ścieżki ... Czy pole ma 25m szerokości czy 100m szerokości, czy prostokąt czy trójkąt ... Opryskiwacz i rozsiewacz 15m, siewnik 3m.

Mnie w kukurydzy szlak trafia jak muszę biegać i liczyć rządki przy oprysku od chwastu, bo nie ma ścieżek tak jak w zbożu ;) 

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, misio3p napisał(a):

Chciałbym cię dobrze zrozumieć, czy wymierzanie na oko lub latanie z patykiem po 30ha przy każdym sianiu nawozu i pryskaniu nie powoduje „ocipienia”?

W opryskiwaczu na końcach lancy mam taki palec na sprężynie coś ala ząb od zgrabiarki, opuszczam sobie przy poprzeczniaku, robi mi kreskę i widzę jak kolejnym przejazdem jechać. 

A że prosto jeszcze potrafię jeździć to i nakładek wielkich nie ma. Centymetry. 

A na wiosnę już mam ślady po pryskaniu i wiem gdzie jechać. 

Trzeba trochę ruszyć makówką to można ułatwić sobie. A jak kto trzyma tylko po to by czapkę nosić to lata z patyczkami 😁

9 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Niecałe 20ha zbóż, nieraz 20, zależy od roku i wszędzie robię ścieżki ... Czy pole ma 25m szerokości czy 100m szerokości, czy prostokąt czy trójkąt ... Opryskiwacz i rozsiewacz 15m, siewnik 3m.

Mnie w kukurydzy szlak trafia jak muszę biegać i liczyć rządki przy oprysku od chwastu, bo nie ma ścieżek tak jak w zbożu ;) 

O widzisz Tomeczek Ty masz tylko po to by czapkę nosić i woda do środka się nie lała 😆 więc latasz i liczysz 🤪

Ja nie jestem przeciwnikiem. Jestem za ścieżkami, ale żeby latać zamykać to co to to nie 🙋

Edytowane przez pedro2
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, pedro2 napisał(a):

Ja nie jestem przeciwnikiem. Jestem za ścieżkami, ale żeby latać zamykać to co to to nie 🙋

Siłowniki elektryczne, do tego pstryczek w kabinie i nie musisz biegać jak Ci się nie chce ;) U mnie skrzynia w siewniku mała, 150kg problem wcisnąć, i tak trzeba dosypać, to jak dosypuję to sobie akurat ścieżki zamykam/otwieram i tyle ;) I nie muszę pilnować żeby prosto jechać ;) 

A przy pryskaniu kukurydzy zazwyczaj biorę stare butelki litrowe po oprysku, sobie wcześniej rozmierzę i mam ścieżki ;) Ale i tak mnie to denerwuje w porównaniu z zbożem gdzie się nie zastanawiam ;) 

https://botland.com.pl/silowniki-elektryczne-12v/15397-silownik-elektryczny-la10-500n-13mms-12v-wysuw-10cm-5904422343323.html?gQT=1

Jak nie chce Ci się biegać to coś takiego do poruszania zasuwami, pstryczek w kabinie i problem rozwiązany, ale to trzeba mieć na czym czapkę nosić xD A nie jakieś druty na końcu lancy w opryskiwaczu czepiać ;) 

• Like 2
Opublikowano
5 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

U mnie skrzynia w siewniku mała, 150kg problem wcisnąć, i tak trzeba dosypać, to jak dosypuję to sobie akurat ścieżki zamykam/otwieram i tyle

U mnie tak samo w starym siewniku. Teraz w starym-nowym skrzynia ciut wieksza, to na jesieni już będzie siłownik. Ale ścieżki to genialna sprawa. Zwłaszcza jak ma się pofalowane pola. Nawet niech by przyszlo cały czas to ręcznie robić, to i tak będę. 

• Like 1
Opublikowano
29 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Serio latasz i liczysz rzadki w kukurydzy? 
Ja podczas jazdy liczę rzadki i na bieżąco szybko idzie. A najlepiej jest robić gdy się ściemnia. Wtedy widać mokre rośliny i dokąd sięga opryskiwacz. Brak to się rządek w tą czy tamtą przeskoczy :) 

• Like 1
Opublikowano
14 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Siłowniki elektryczne, do tego pstryczek w kabinie i nie musisz biegać jak Ci się nie chce ;) U mnie skrzynia w siewniku mała, 150kg problem wcisnąć, i tak trzeba dosypać, to jak dosypuję to sobie akurat ścieżki zamykam/otwieram i tyle ;) I nie muszę pilnować żeby prosto jechać ;) 

A przy pryskaniu kukurydzy zazwyczaj biorę stare butelki litrowe po oprysku, sobie wcześniej rozmierzę i mam ścieżki ;) Ale i tak mnie to denerwuje w porównaniu z zbożem gdzie się nie zastanawiam ;) 

https://botland.com.pl/silowniki-elektryczne-12v/15397-silownik-elektryczny-la10-500n-13mms-12v-wysuw-10cm-5904422343323.html?gQT=1

Jak nie chce Ci się biegać to coś takiego do poruszania zasuwami, pstryczek w kabinie i problem rozwiązany, ale to trzeba mieć na czym czapkę nosić xD A nie jakieś druty na końcu lancy w opryskiwaczu czepiać ;) 

Już kilka lat temu interesowałem się tymi silniczkami, ale opinie były, że to dziadostwo w kurzu moment się zaciera i albo nie otwiera albo nie zamyka i tylko zemsta.

Żadne druty bobek. Zobacz sobie w biardzkim takie rzeczy oryginalnie montują tylko krótsze jako zabezpieczenie przed zaryciem belką w ziemię. 

To paprok jesteś 🤪 co za różnica patyczek czy buteleczka 😁 aa idź Ty 

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, krzychu121 napisał(a):

A co to za problem, przy opryskiwaczu 15m idealnie 20 rządków na jeden wychodzi ;) 

7 minut temu, pedro2 napisał(a):

To paprok jesteś 🤪 co za różnica patyczek czy buteleczka 😁 aa idź Ty 

U nas to właśnie paproki nie robią scieżek i pryskają na oko ... A Ci co nie papudraczą to mniejsi robią ścieżki na zasuwki tak jak ja. Ci więksi mają siewniki z automatami do ścieżek ...

Na oko to chłop w szpitalu umiera a nie się robi nawożenie czy opryski ...

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, pedro2 napisał(a):

Idź bobek nie pogrążaj się paproku 🤪 worek z butelkami bierze jak jedzie pryskać i roznosi po polu 🤣 

100x lepsze wprawne oko i trochę sprytu 🙈 

100 razy lepsze te butelki niż pryskanie na oko xD papudroki tylko pryskają na oko xD

Jaki worek butelek xD na pole 60m szerokie 2 butelki mi są raptem potrzebne ... Bo pierwsze przejazdy od miedzy to nie problem ... Ale jak widać pod czapką pusto skoro był by Ci potrzebny worek butelek xD przestań się pogrążać papudroku pryskający "na łoko"...

• Haha 1
Opublikowano
34 minuty temu, krzychu121 napisał(a):

Ja podczas jazdy liczę rzadki i na bieżąco szybko idzie. A najlepiej jest robić gdy się ściemnia. Wtedy widać mokre rośliny i dokąd sięga opryskiwacz. Brak to się rządek w tą czy tamtą przeskoczy :) 

Przydaje się też w takich sytuacjach znacznik pianowy 😊

Opublikowano
46 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

A co to za problem, przy opryskiwaczu 15m idealnie 20 rządków na jeden wychodzi ;) 

U nas to właśnie paproki nie robią scieżek i pryskają na oko ... A Ci co nie papudraczą to mniejsi robią ścieżki na zasuwki tak jak ja. Ci więksi mają siewniki z automatami do ścieżek ...

Na oko to chłop w szpitalu umiera a nie się robi nawożenie czy opryski ...

To można z kabiny podczas oprysku sobie policzyć bez wysiadania, dwa pod ciągnikiem, czyli przy skręcie 18 odliczasz i kolejny przejazd.

• Like 1
Opublikowano

Przy 3m siewniku widać przejazdy (przynajmniej na piachu) to łatwo odliczyć gdzie jechać. Na piasku warto zmniejszyć tebukonazolu na rzecz azoksy ?

Opublikowano

Po takim stresie wyrządzonym przez Mrozy można by jechać już w sobotę na zboża z t1 ? Bo po niedzieli słabe warunki nadają niby ciepło ale wiatry silne. A w sobotę by ładnie pasowało bo przez weekend nadają ciepło 

Opublikowano
10 godzin temu, Tomasz0611 napisał(a):

100 razy lepsze te butelki niż pryskanie na oko xD papudroki tylko pryskają na oko xD

Jaki worek butelek xD na pole 60m szerokie 2 butelki mi są raptem potrzebne ... Bo pierwsze przejazdy od miedzy to nie problem ... Ale jak widać pod czapką pusto skoro był by Ci potrzebny worek butelek xD przestań się pogrążać papudroku pryskający "na łoko"...

Ja mam znacznik, więc nie na oko. Prawie to samo co ścieżka 🤭

Ale te buteleczki to niezła jazda 😉

Opublikowano (edytowane)

Poczekaj kilka dni. Daj roślinie się zregenerować po stresie .

1 minutę temu, pedro2 napisał(a):

Ja mam znacznik, więc nie na oko. Prawie to samo co ścieżka 🤭

Kawałek druta od zgrabiarki nazywasz znacznikiem ?? xD w kukurydzy może i to daje radę, ale w zbożach to zwyczajne papudractwo ...

Opublikowano
Teraz, Tomasz0611 napisał(a):

Poczekaj kilka dni. Daj roślinie się zregenerować po stresie .

Tak właśnie myślałem że nie bardzo. A w poniedziałek jak bym opryskal i we wtorek pójdzie deszcz to pewnie słabo co 

Opublikowano
1 minutę temu, dantur96 napisał(a):

Tak właśnie myślałem że nie bardzo.

Liść zestresowany nie będzie tak wchłaniał substancji, do tego może odreagować. Lepiej poczekać. Fungicyd to wystarczy kilka godzin i się wchłonie. Jak opryskasz w poniedziałek po południu a będzie padać dopiero we wtorek rano to będzie wszystko dobrze.

Opublikowano
33 minuty temu, dantur96 napisał(a):

Po takim stresie wyrządzonym przez Mrozy można by jechać już w sobotę na zboża z t1 ? Bo po niedzieli słabe warunki nadają niby ciepło ale wiatry silne. A w sobotę by ładnie pasowało bo przez weekend nadają ciepło 

Radził bym odczekać przynajmniej  do poniedzialku żeby roślina trochę się zregenerowała 

Opublikowano

@Tomasz0611co polecasz na t1 w pszenżycie i jęczmieniu? Duet na start dobre będzie?

1 minutę temu, JarekBazydlo napisał(a):

Radził bym odczekać przynajmniej  do poniedzialku żeby roślina trochę się zregenerowała

No właśnie jest taki plan w poniedziałek gdzieś po południu zrobić zabieg