Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A u nas kurcze sobota niedziela jeszcze w nocy może być przymrozek, a od poniedziałku co dzień pokazują jakieś słabe opady. Mam urlop, to oczywiście że musi padać, a myślałem że chociaż oprysk sobie na spokojnie załatwię 

Opublikowano
1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał(a):

Poczekaj kilka dni. Daj roślinie się zregenerować po stresie .

Kawałek druta od zgrabiarki nazywasz znacznikiem ?? xD w kukurydzy może i to daje radę, ale w zbożach to zwyczajne papudractwo ...

Idź pokemonie 🤪 profesjonalny znacznik 😁 dobra już bez żartów..

Na jesieni jak pryskam to jest ziemia odkryta i serio to się sprawdza znakomicie. A jechać prosto żaden wyczyn. 

Na wiosnę mam ślady po ciągniku i widzę jak jechać z nawozem. Spróbuj w qq to zobaczysz. 

Opublikowano
2 minuty temu, pedro2 napisał(a):

Idź pokemonie 🤪 profesjonalny znacznik 😁 dobra już bez żartów..

Na jesieni jak pryskam to jest ziemia odkryta i serio to się sprawdza znakomicie. A jechać prosto żaden wyczyn. 

Na wiosnę mam ślady po ciągniku i widzę jak jechać z nawozem. Spróbuj w qq to zobaczysz. 

poka zdjęcie tego rzemiosła 😛

Opublikowano

Jeszcze urząd patentowy nie ogarnął dokumentów. Nie mogę 🤪 

Coś takiego.

Tylko ja dobrałem taki dłuższy i bez zagięcia. Nie wiem czy to nie jest jakiś zagarniacz od siewnika.

Screenshot_20250410-104551.png

Opublikowano
4 godziny temu, daron64 napisał(a):

A u nas kurcze sobota niedziela jeszcze w nocy może być przymrozek, a od poniedziałku co dzień pokazują jakieś słabe opady. Mam urlop, to oczywiście że musi padać, a myślałem że chociaż oprysk sobie na spokojnie załatwię 

Chciałbym mieć takie problemy że deszcz będzie padał 😅

• Like 1
Opublikowano
6 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

gdzie ten deszcz pokazują

Yr.no

Gdzie oni raczej tak, przynajmniej u mnie, pokazują zbyt optymistycznie - tzn temperatury zawyżone, opady jak nasze portale pokazują, że ma padać, to u nich rzadko itd.

Screenshot_20250410-144821.Square Home~2.png

Opublikowano

Pany, w pszenżycie troszkę za mało mi wyszło N w porównaniu do tego, co zakładałem. N1 poszło zdaje się 4marca, a N2 bodaj 29marca. Czy teraz, jesliby jakieś opady miały być, jest sens dosypać do zakładanego wcześniej poziomu? Teraz miałem napięty tydzień i nie miałem czasu. Czy już sobie darować?

Druga sprawa - jakoś w drugiej połowie tygodnia będę chciał zrobić grzybowke, regulacje, mikro, siarczan. Do tej pory robiłem to na raz, ale czasem było widać, że zboże troszkę odczuwało taka mieszaninę, no i się zastanawiam, czy nie rozdzielić zabiegow. R1 i "odżywki" jako jeden i T1 jako oddzielny całkiem zabieg zrobić? Czy się nie pier**lic, nie marnować paliwa i wody i jechać na raz? Jak pisałem - do tej pory zawsze to robiłem w jednym zabiegu.

Opublikowano (edytowane)

Jeśli zapowiadają opady i się ta prognoza sprawdzi to możesz dosypać azotu. Ja nic nie dorzucam bo sucho i nie widzę tego deszczu w prognozach. A co do drugiego problemu to przyszły tydzień ma być ciepło tak więc nic niepokojącego nie powinno wyjść na roślinach po połączeniu grzybówki z antywylegaczem, chociaż to już Twoja decyzja, masz czas to dla spokojności możesz rozdzielić te zabiegi

Sąsiad wyjechał w tym tygodniu z pierwszą dawką azotu, a okoliczny obszarnik standardowo jak co roku jeszcze nic nie sypał, w oziminach to nawet się nie pojawił z żadnym zabiegiem

Edytowane przez krilan06
Opublikowano
W dniu 9.04.2025 o 20:56, Wpaw napisał(a):

Ja uważam że są potrzebne i że są  wygodne, ale nigdy nie robiłem i nie chcę narobić bałaganu, uśmiechu sąsiadów 🤭

Jeszcze jedna sprawa że nigdy nie ma czasu się pobawić z tym....

Jak rezygnujesz z własnej wygody przy późniejszych agrotechnikach, których przy oziminach akurat jest trochę, tylko dlatego, że nie chcesz narobić uśmiechu sąsiadów, to chyba słaba strategia. Ja w tym roku mam np 6 przejazdów jeden przy drugim, każdy ze ścieżką. Czy będzie śmiech sąsiadów? Nie wiem, w oczy niestety nikt się nie będzie śmiał. Uważam że lepiej coś robić, popełnić błąd, wyciągnąć wnioski, niż być sąsiadem który wyśmiewa.  Napewno dalej się dojdzie popełniając błędy, niż nie robiąc nic. Ścieżki zamykam ręcznie w starym meprozecie, na aparatach, które trzeba zamknąć mam naklejoną taśmę, wyskakuje z kabiny i zamykam. Siew trwa troszkę dłużej, ale później chwasty pryskam i się nie zastanawiam, tak samo dwie dawki nawozów, dolistne, grzybowki itp. 

• Like 1
Opublikowano

Ja się zastanawiam czy mocznikiem dolistnie o odżywkę wrzucić ...sobota w dzień 14 a w nocy 2 ...a po niedzieli ciepło tylko że duży wiatr

Opublikowano
16 godzin temu, krilan06 napisał(a):

możesz dosypać azotu

Myślałem może zamiast dorzucać te troszkę saletry, może wydam te kasę na mocznik i przelece dwa razy. Dzwoniłem na skład, gdzie biorę najczęściej nawozy, to mają w workach bez inhibitora - 2700/t 😱 niech tam niecały worek na ha X2 zabiegi x 13ha z pszenica to się k**wa robi pod półtorej tysia. Masakra. Jeszcze w poniedziałek podzwonie po reszcie składów czy coś mają.

Tadzik leży podobnie do gringo. Kolor całkiem średni, ale w tamtym roku było podobnie - bardzo długo wyglądał byle jak. Choć jak patrzę na stare zdjęcia z tamtego roku, ze słabszej działki, to wyglądało zboże jednak wyraznie ładniej o tej porze. Tylko wtedy był tadzik siany tydzień wcześniej i dostał ~20-30kg N więcej. 

IMG_20250412_130113110_HDR_copy_1152x2048.jpg

IMG_20250412_125828601_HDR_copy_1152x2048.jpg