Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
37 minut temu, daron64 napisał:

Posiany na mniej zadbanej działce, także życzymy, co pokaże.

wk***ia ten brak stabilności cen. Uj wie jak w te ziemie inwestować

Kupować za bezcen , dzielić na mniejsze budowlane działki i słono cenić przy sprzedaży takiemu miastowemu 

Opublikowano
pedro2 napisał:

750 krowiarzom 5t i 3t sprzedałem. Coś się zaczyna ruszać. 

Mieszankę owies jęczmień wystawiłem po tysiaku. Dzwonią, ale za drogo. Ale dużo ogłoszeń nie ma więc pewnie kwestia czasu 

Ja zamowienia na owies w ilości 6t czyszczony zbierałem dwa dni i codziennie telefon czy jeszcze jest owies. Cena 150zl i teraz żałuję że nie wystawiłem troche więcej.

Opublikowano
1 godzinę temu, lukasz20 napisał:

Gdzie i przy jakiej ilości?

Blisko mnie jest paszarnia. Dzwonił po pszenżyto do mnie. Daje 660netto tylko musiał bym zawieźć.

• Thanks 1
Opublikowano
1 minutę temu, JarekBazydlo napisał:

Teraz jestem w Poznaniu to tu śniegu prawie nie ma a u nas okolo 30cm jak wyjezdzalem i podobniesz sypało do wieczora że drogi nie przejezdne.

Niecałe 100km na północ i śniegu jest

3 minuty temu, JarekBazydlo napisał:

Ja zamowienia na owies w ilości 6t czyszczony zbierałem dwa dni i codziennie telefon czy jeszcze jest owies. Cena 150zl i teraz żałuję że nie wystawiłem troche więcej.

Nie rozumiem tego. Płacić takie pieniądze za bądź co bądź nie wiadomo co i bez zaprawy 

Opublikowano (edytowane)

Na owies jest ssanie bo go nie ma przez suszę, a jak jest to gęstość poniżej 45 czyli plewa. U kumpla kosiłem owies na mozaice od 4 do 6 klasie to po tonie dało.

Co do pszenżyta, powiat człuchowski ceny od 630 w roli do 700 ale to ilości całosamochodowe.

Na 22 hektary pszenżyta u mnie 21 to Tadeusz. Czy to 4 czy 5i 6 klasa wiem że on sobie najlepiej poradzi.

Edytowane przez Dawid727
Literówka
  • Like 1
Opublikowano
soltys48 napisał:

1 minutę temu, JarekBazydlo napisał:

Teraz jestem w Poznaniu to tu śniegu prawie nie ma a u nas okolo 30cm jak wyjezdzalem i podobniesz sypało do wieczora że drogi nie przejezdne.

Niecałe 100km na północ i śniegu jest

3 minuty temu, JarekBazydlo napisał:

Nie rozumiem tego. Płacić takie pieniądze za bądź co bądź nie wiadomo co i bez zaprawy 

Jak nie wiadomo co? wiadomo do tego z tym drugim tez nie ma problemu mala dopłata i bedzie wszystko. Mysle ze produkt niczym nie odbiega od papierowego worka

Opublikowano
49 minut temu, JarekBazydlo napisał:

Jak po 150?

Opublikowano
12 godzin temu, JarekBazydlo napisał:

Do siewu za ładny może i tyle będzie bo dobrego towaru w tym roku mało. I ogólnie jakiegokolwiek mało. 

Dlatego u mnie jedzą pszenżyto z grochem, a owiesek na wiosnę kupią.

Opublikowano
tytanowyJanusz napisał:

U nas 130zł za oczyszczony, pierwszy rok po C1. 150 to drogo i aż dziw że ludzie tak biorą 

U mnie nie ma problemu z taka cena. Przed chwila byl jeszcze facet i chcial koniecznie 2t ale musialem niestety odmowic bo juz brak towaru.

Opublikowano
8 minut temu, KlimekPL napisał:

Krótkie konkretne pytanie, jaką odmianę pszenżyta jarego podpowiecie na siew wczesną wiosną (jak warunki pozwolą to spróbuję jeszcze w lutym) Anno Domini 2024? Klasa ziemi 3b/4a

gdybym miał jare pszenżyto siać to już bym wolał owies, a jak nie to strączka

• Like 4
Opublikowano
14 minut temu, KlimekPL napisał:

Krótkie konkretne pytanie, jaką odmianę pszenżyta jarego podpowiecie na siew wczesną wiosną (jak warunki pozwolą to spróbuję jeszcze w lutym) Anno Domini 2024? Klasa ziemi 3b/4a

Krótka odpowiedź - odmiana Sopot

• Thanks 1
Opublikowano
17 minut temu, soltys48 napisał:

Żadnego 🤭

Postanowilem jednak poświęcić całe 0,5ha na pszenżyto żeby dla kurek było takie własne ekologiczne tylko że pryskane 😅

11 minut temu, Matey napisał:

gdybym miał jare pszenżyto siać to już bym wolał owies, a jak nie to strączka

Owies i Strączek też będzie 

4 minuty temu, krilan06 napisał:

Krótka odpowiedź - odmiana Sopot

Siałeś? Jak oddawało?

Opublikowano

Dla kur bdb. Jadły o wiele lepiej od ozimego ale u mnie już go na polach nie uświadczy. 

1. Wymłócić nie idzie

2. Plon mizerny względem ozimego

3. Słoma bezużyteczna

4. Bardzo późny zbiór -ponad 2 tygodnie po ozimym

• Like 1
Opublikowano
22 minuty temu, KlimekPL napisał:

Pszenica jara np Harenda.

Gołębiarzom po 1500 zdetalujesz🤭

Opublikowano
19 minut temu, KlimekPL napisał:

Postanowilem jednak poświęcić całe 0,5ha na pszenżyto żeby dla kurek było takie własne ekologiczne tylko że pryskane 😅

Owies i Strączek też będzie 

Siałeś? Jak oddawało?

Siałem ale bardziej jesienią bo to przewódka