Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 godzinę temu, daron64 napisał:

Dwa lata z rzędu zbierałem kamienie. Syzyfowa praca - miejscami to mam podejrzenie, że ktoś musi mi je podrzucać, bo niemożliwe żeby tyle się ich pojawiało 😅

Ja mam wrażenie że jak te największe placki wyzbieram to ich za rok jest jeszcze więcej 

Opublikowano (edytowane)

Ja tadzikiem posieje choć on zapewne będzie brzydziej dla oczu wyglądał to mam wrażenie ze da wiencejNa 6 klasie już go przerestowałem dał wiencej.

A za rok coś powiem o liborusie.

20230702_144123.jpg

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
9 minut temu, Strongman napisał:

Ja będę siał ale już niewiele bo są juz lepsze odmiany na słabsze gleby.

No nie wiem. O jakichś konkretnie odmianach myślisz? Ja dalej sieje borowika na większość arealu choc wziąłem na ponad hektar liboriusa ale ta jego zimotrwalosc kłuje w oczy szczególnie na moj rejon. Aby chociaż liborius byl na podobnym poziomie do borowika wzgledem wylegania. Bo borowik pieknie zawsze stal bez skracania i ok 120N a wiecej na swoje piaski nie daje.

Opublikowano
12 minut temu, Strongman napisał:

Ja tadzikiem posieje choć on zapewne będzie brzydziej dla oczu wyglądał to mam wrażenie ze da wiencejNa 6 klasie już go przerestowałem dał wiencej.

A za rok coś powiem o liborusie.

20230702_144123.jpg

Na działkach na których rósł borowik to tadeus nie podoła. Chce coś typowo żytnie 

Opublikowano
6 minut temu, Strongman napisał:

Tu na 4b borowik ale jak by był Tadzik plon był by dużo większy,borowik wyglonda ale już tak nie sypie.

20230729_191803.jpg

A no to jak mowa a 4 klasie to napewno jest sporo odmian lepszych od borowika ale jak ja mam 30% prawdziwej 5 klasy reszta taka naciagana 5 z nasiskiem na 6klasę to narazie nie znalazłem następcy dla borowika. Zobaczę w ten rok jak ten liborius odda.

Opublikowano
3 minuty temu, BartekSzulc napisał:

niby ten liborius i atletus to właśnie żytnie pszenżyta z grubym ziarnem coś jak borowik

Co do liboriusa mam mieszane uczucia. Zobaczymy na mozaikach

Wysokością nie ma polotu do borowika 

Opublikowano
1 godzinę temu, Matey napisał:

Ja mam wrażenie że jak te największe placki wyzbieram to ich za rok jest jeszcze więcej 

Jakbym miał większego konia to serio pomyslalbym o maszynie do zbierania kamieni, nikt w okolicy nie ma takiej usługi a kamieni tyle że znowu rozwaliłem talerzowke a nowe talerze do wyrzucenia 

Opublikowano
2 godziny temu, soltys48 napisał:

To pewnie i ten sam do mnie wrzuca🤭

Wygląda na to, że po kraju grasuje jakiś seryjny kamieniarz 

1 godzinę temu, Matey napisał:

A to ja mam jedno takie miejsce - im więcej zbieram, tym więcej ich wyłazi.

3 minuty temu, Janeczko napisał:

nikt w okolicy nie ma takiej usługi a kamieni tyle że znowu rozwaliłem talerzowke a nowe talerze do wyrzucenia 

U nas też nikt blisko nie oferuje takich usług. Ale z kolei nie wiem, czy tych kamieni jest aż tyle, żeby za to płacic - tym bardziej, że nie są to małe pieniądze. 

U siebie w talerzowce to juz talerzy nie liczę nawet. Najgorzej, że oczywiście pęknie ten, że trzeba cała os demontować, żeby go wymienić. Osie też 2juz wynienialem. Dobrze, że jak stara talerzowke rozebrałem, to zostawiłem sobie wszystkie talerze i osie, to narazie nic mnie to nie kosztuje, tylko wkurwienie i trochę pracy 

Ehh i co tu robić? Na wtorek szykować się na siew?

Screenshot_20230908-093251_copy_522x980.png

Screenshot_20230908-093339~2.png

Screenshot_20230908-093432~2.png

Opublikowano

Wymiana talerzy też kosztuje a szczerze to nie chce mi się na kolanach całego areału zbierać a tak widziałem ogłoszenia to do 40cm są w stanie wyzbierać więc na parę lat powinien być spokój.

Okoliczny spr to już zaczął omijać te większe bo nie chce im się ruszać ich mając własną koparkę...

U mnie sucho jak pieprz ale w robocie 30pare km dalej niby też nic nie padało a po polach błoto.

Opublikowano
3 godziny temu, Janeczko napisał:

Jakbym miał większego konia to serio pomyslalbym o maszynie do zbierania kamieni, nikt w okolicy nie ma takiej usługi a kamieni tyle że znowu rozwaliłem talerzowke a nowe talerze do wyrzucenia 

U mnie ma na usługi taką maszynę,a z jakich okolic jesteś moze nie daleko, przed inflacją brał 300zł od ha.

Opublikowano
16 minut temu, daron64 napisał:

Może za h a nie ha?

ale to było przed inflacjo ,maszyna 6m albo i wiencej szerokośći raz dwa ha robi tylko na glinie muszą być odpowiednie warunki bo grudy gliny nałapie.

Opublikowano (edytowane)

Teraz napewno drożej,zresztą choroba go wie czy ta maszyna jego bo on jest dilerem maszyn.

A ta maszyna to zwierzchu raczej bierze te kamienie, niektórzy go biorą chyba jak groch sieją bo to trzeba przy samej ziemi kosić.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano

Niewiem ja to się nawet patrzył kiedyś ze za te 300 to sam kamień jako jakiś wypełniacz w dziury w polnych drogach nie był by zły a i pole by się obczysciło czy w jakieś fundamenty by było co grubsze ale beton tani.¹