Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 godziny temu, Wiesio80 napisał(a):

Chcę dosiac jeszcze pszenżyta w CN mają jeszcze tylko Belkanto i Tadeusa które polecacie? Zależy mi także na słomie, cena taka sama 240 zł 

Belcanto słomy opór tadeus tyle nie daje 

• Thanks 1
Opublikowano
7 godzin temu, Celownik07 napisał(a):

agromasz. przekladnia juz w serwisie jest bo i norme wysiewu mi duzo zawyzylo według tego co na probie kreconej XD. Pechowy cos ten siewnik, starym poznaniakiem na lancuszku lepiej mi szło. 

Daj znać jak wyszło z tym serwisem czy się poprawi i jakaś refleksja ich najdzie że badziew wciskają czy też zleją temat i stwierdza że wszystko jest dobrze tylko użytkownik nie potrafi ustawić. Z tym polskim rzemiosłem to się można wszystkiego spodziewać jak się reklamacje na coś składa. Mam talerzowa z hydropakiem od batyry, od 4 lat mi zgłaszam jak podmienić talerze na inne żeby nie robiło tych wałów ziemnych bo nawet wymiana ekranów na dwa razy większe nic nie dała i jak mają wymienić ramiona na hydropaku gdyż te orginalne to się gięły jak tylko siewnik zobaczyły. I przez ten czas nic nie poprawił w konstrukcji.

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, Celownik07 napisał(a):

tak kiedys zrobilem to tesc mnie zj***l ze u nich to sie jedzie od miedz w koło i konczy na srodku (za waskie pola żeby zaczynac na srodku)

Teść syna nie ma, że na Tobie się znęca?😀

Ja też kończę na środku, żeby z lewej, i prawej strony była pełna ścieżka bez składania opryskiwacza 

Edytowane przez Miodek11500
  • Haha 1
Opublikowano
W dniu 6.10.2025 o 17:26, arnoldino napisał(a):

Daj znać jak wyszło z tym serwisem czy się poprawi i jakaś refleksja ich najdzie że badziew wciskają czy też zleją temat i stwierdza że wszystko jest dobrze tylko użytkownik nie potrafi ustawić. Z tym polskim rzemiosłem to się można wszystkiego spodziewać jak się reklamacje na coś składa. Mam talerzowa z hydropakiem od batyry, od 4 lat mi zgłaszam jak podmienić talerze na inne żeby nie robiło tych wałów ziemnych bo nawet wymiana ekranów na dwa razy większe nic nie dała i jak mają wymienić ramiona na hydropaku gdyż te orginalne to się gięły jak tylko siewnik zobaczyły. I przez ten czas nic nie poprawił w konstrukcji.

no odeslali po tygodniu. ale ani me ani be co zrobione/wymienione, dopiero na wiosne sie przekonam czy ok. widze ze olej nowy (stary był słomkowy a ten przezroczysty). Śruby zdarte wiec coś tam pewnie zaglądali.

Opublikowano
W dniu 6.10.2025 o 09:46, Celownik07 napisał(a):

tak kiedys zrobilem to tesc mnie zj***l ze u nich to sie jedzie od miedz w koło i konczy na srodku (za waskie pola żeby zaczynac na srodku)

No wlasnie widze ze ziarka jeszcze w bruździe leża - przymrozki nie pozwalaja im ruszyc albo to te co maja nie wzejść -wszystkie w jednym miejscu sie skupiły ^^ . 

Teść miał rację , wychodzi jedna zakładka 

Opublikowano

Czym pryskacie w tym roku na chwasty? Ja zdecydowałem się na Cezaro, dawka 0,5 L/ha te najwcześniej siane przedwczoraj pryskalem, jestem ciekaw jak podziała bo miało być 5-6 w nocy, a spadło do 3. Do końca tygodnia planuje resztę opryskać, wilgoć jest, faza 1-2 liść i w miarę ciepłe noce tylko deszczowo.

Opublikowano

Po tym cezaro to widzę że długo się utrzymuje w glebie bo gorzowska siałem po jęczmieniu to miejscami wyka żółta się robiła. 

A czym polecacie najlepiej opryskać jęczmień żeby po jęczmieniu zasiać bezpiecznie lucernę?

Opublikowano
Godzinę temu, dantur96 napisał(a):

Po tym cezaro to widzę że długo się utrzymuje w glebie bo gorzowska siałem po jęczmieniu to miejscami wyka żółta się robiła. 

A czym polecacie najlepiej opryskać jęczmień żeby po jęczmieniu zasiać bezpiecznie lucernę?

to nie będzie wina cezaro

Opublikowano

Przeczytajcie etykietę do końca.. "Po upływie dwóch sezonów wegetacyjnych od zastosowania środka i wykonaniu orki na głębokość 30
można uprawiać rośliny strączkowe.
Po upływie trzech sezonów wegetacyjnych od zastosowania środka i wykonaniu orki na głębokość 30
można uprawiać rośliny cebulowe i słonecznik.

• Like 2
Opublikowano

Tak mówi etykieta. U mnie po jęczmieniu była dwa razy talerzowka. Zasiany poplon min. Z gryki, łubinu, grochu, słonecznika. Musiałoby to wszystko wypalić, nie widzę żeby cokolwiek się działo z tymi roślinami, tymbardziej że nie była zastosowana orka. Więc etykieta etykietą,ale w praktyce działa to ciut inaczej.

• Like 1