Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja kilka lat temu się przekonałem na przykładzie kilku osób, którzy wzięli ode mnie nasiona.

Zima była śnieżna i bardzo mocno wyprało, jeden wcale nie zaprawił, drugi kupił jakąś najtańszą, trzeci ode mnie wziął resztę kinto.

Bez zaprawy poszło pod pług i dostałem zjebe, że dziadostwo sprzedałem, ten z tanią zaprawą zostawił, ale była połowa obsady i w żniwa dramat, a u nas po kinto przetrwało.

Od miedzy gdzie większa skarpa wyprało, ale ogólnie zrobiło robotę. 

Opublikowano
22 minuty temu, Sim95 napisał(a):

Proseed 050 FS. 

Planuję siać około 400 sztuk, czyli wyjdzie jakieś 200 kg. 

250szt rotondo to już dużo. 300szt baardzo dużo.

400 to już kosmos i mączniak w łanie murowany

Opublikowano
44 minuty temu, Sim95 napisał(a):

Proseed 050 FS. 

To już masz odpowiedź 

Zostaw ten szit i kup coś porządnego.

A jeszcze przy takiej obsadzie to już na jesieni będzie żółciutko

Opublikowano
Godzinę temu, Sim95 napisał(a):

U mnie na 400 sztuk trzeba 240kg/ha

Ja też z tych gęsto siejących 😉 wcale nie jest żółto, pokaże potem 

A jeśli nie ma kryzysowych warunków to i nie zaprawiane też urośnie 😎

Opublikowano
Godzinę temu, Tomasz0611 napisał(a):

@jajonasz przygotowując zaprawę zgodnie z etykietą to pokrycie jest takie sobie, zawsze daje te 30-40% wody i wtedy jest dopiero dobrze pokryte.

Sam też zaprawiam Maximem 025FS, do pszenżyta nic więcej 

Ilość wody na 100kg ziarna nie ma wpływu na kolor, jak już to będziesz miał suchsze bądź bardziej mokre. Oczywiście ilości zaprawy zalecane jak w etykiecie😎

Opublikowano
11 minut temu, GRZES1545 napisał(a):

Ilość wody na 100kg ziarna nie ma wpływu na kolor, jak już to będziesz miał suchsze bądź bardziej mokre. Oczywiście ilości zaprawy zalecane jak w etykiecie😎

Ilość wody ma znaczenie, wlej 150 g samej zaprawy i zobaczysz jaki będziesz miał kolor, ale tylko na niektórych nasionach. Dolej do tych 150 g zaprawy litr wody i zobaczysz jakie będziesz miał pokrycie nasion 

Opublikowano

Łodzkie północ. W tym roku zamiast npk wystartowałem z wapnem po 3,5 t na ha. W zeszlym roku siałem 25 września. W tym roku później o tydzień. 

IMG_20250923_192823.jpg

Opublikowano
1 godzinę temu, Agrest napisał(a):

250szt rotondo to już dużo. 300szt baardzo dużo.

400 to już kosmos i mączniak w łanie murowany

Mowa o Carmelo. Rotondo chcę siać 300-350. Gęstszy siew u mnie lepiej wychodzi. 

Opublikowano
Godzinę temu, tytanowyJanusz napisał(a):

U mnie na 400 sztuk trzeba 240kg/ha

Ja też z tych gęsto siejących 😉 wcale nie jest żółto, pokaże potem 

A jeśli nie ma kryzysowych warunków to i nie zaprawiane też urośnie 😎

Rotondo łapie i po 12 rozkrzewienia.

400szt w Tadeusie jak najbardziej w późnym siewie ale nie w rotondo.

Opublikowano
5 godzin temu, Ziel napisał(a):

Przecież barwa ziarna po zaprawieniu zależy tylko wyłącznie od ilości barwnika w zaprawie. To że nie jest czerwone nie znaczy że jest źle zaprawione. Wiele centrali specjalnie dodaje barwnik spożywczy dla efektu wow.

Żeby był efekt wow to się nawozu do nasiennego z intermagu dodawało, przy odpowiedniej ilości to się nasiona aż purpurowe robiły. Nikt się tam nie bawi w barwniki.

Opublikowano
51 minut temu, jacor73 napisał(a):

Ilość wody ma znaczenie, wlej 150 g samej zaprawy i zobaczysz jaki będziesz miał kolor, ale tylko na niektórych nasionach. Dolej do tych 150 g zaprawy litr wody i zobaczysz jakie będziesz miał pokrycie nasion 

Tak to prawda, mialem na mysli ze mniejsza lub wieksza ilosc wody nie ma takiego wplywu , ja na 100kg daje 0,4l wody i jest dobrze. Ale nie dając nic wody to logiczne ze będzie za mało cieczy aby pokryć nasiona  . 

Opublikowano

Co za pojebana pogoda. Wczoraj w dzień delikatnie pokropiło, ale gdzieś nad ranem matula mówiła, że popadało mocniej. Zachodze dziś na pole - błoto. Nic nie schnie, a na glinie, gdzie przejechałem agregatem, to buty się zapadają. Chyba będę musiał jeszcze raz ta ziemię zruszyc jutro z samego rana i po południu próbować co się będzie robiło. Niby już jutro i piątek bankowo bez żadnych opadów. W piątek wyjazd, to dobrze by było to ogarnąć

Opublikowano
3 godziny temu, tytanowyJanusz napisał(a):

Ten barwnik też tani nie jest 😉 prawda @Tomek90 

Z resztą pszenżyta chyba większość central zaprawia po taniości Maximem

Drożej jak sama substancja 🤪

3 godziny temu, Tomasz0611 napisał(a):

@jajonasz przygotowując zaprawę zgodnie z etykietą to pokrycie jest takie sobie, zawsze daje te 30-40% wody i wtedy jest dopiero dobrze pokryte.

Sam też zaprawiam Maximem 025FS, do pszenżyta nic więcej nie potrzeba.

Daj mniej to też dobrze zaprawi ale mniej substancji bedzie, to że dasz więcej wody nie znaczy że będzie lepiej 🤷‍♂️

Opublikowano
36 minut temu, Tomek90 napisał(a):

Daj mniej to też dobrze zaprawi ale mniej substancji bedzie, to że dasz więcej wody nie znaczy że będzie lepiej 🤷‍♂️

Substancji daje tyle samo, chodzi o to że dodaje trochę więcej wody do rozcieńczania niż zaleca etykieta ale potem wlewam odpowiednią ilość odpowiednio, aby ilość substancji czynnej się zgadzała.

Opublikowano

ostatnio i centrala nasienna Warszawa też ma sporo wad , matka siała marchekę ożarów i sporo białej i żółtej się znajduje więc nie dość żę materiał C1 drogi to jeszcze lipa 

Opublikowano
4 godziny temu, jacor73 napisał(a):

A co masz w etykiecie sama zaprawa do zaprawiarki czy ciecz gotowa? 

3 godziny temu, raven18 napisał(a):

Może i łapie ale jeszcze zależy od gleby, w ciężkiej glinie lepiej zasiać trochę więcej jak i na piachu, ja sieje 350 rotondo i to wychodzi 180kg

Na piachu lepiej gęściej? Co to za herezje? 

Opublikowano

Godzinę temu, Tomek90 napisał(a):

Na piachu lepiej gęściej? Co to za herezje? 

w czasie suszy jak odrzuca rozgałęzienia to trochę będzie więcej kłosów przy gęstrzym siewie , troche inaczej można poprowadzić opuznić siew i miej azotu wczesną wiosn żeby nie dokrzewić a jesli chodzi o wschody to na piasku lepiej wschodzi 

• Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, JarekBazydlo napisał(a):

U nas też ludzie myślą że jak piasek to trzeba gęściej siać😂 

U mnie tak samo, przyjechał gość po ziarno i się mnie pyta ile sieję i mówi do mnie - u panie, ja muszę gęściej bo mam piachy

Opublikowano
Godzinę temu, jarecki napisał(a):

w czasie suszy jak odrzuca rozgałęzienia to trochę będzie więcej kłosów przy gęstrzym siewie 

Głupota. Przyjdzie susza i będzie wielkie G. Lepiej 150 porządnych kłosów niż 200 byle jakich ...

Opublikowano
Godzinę temu, Tomasz0611 napisał(a):

Głupota. Przyjdzie susza i będzie wielkie G. Lepiej 150 porządnych kłosów niż 200 byle jakich ...

Masz jakieś doświadczenia ? No i przeczytaj co napisałem opóźnić siew i pierwsze nawożenie żeby się nie rozkszyło zbytnio