Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
12 godzin temu, Miodek11500 napisał(a):

150kg 120cm waży?

W dzień kulana z mojej prasy taka się trafi. 

Wieczoremlepiej dobiję.

A owsianka pod 200. 

11 godzin temu, krilan06 napisał(a):

A bo jeden gość ponad rok temu wziął słomę i nie mogę się doczekać gnoju od niego

To trzeba dziada odwiedzić. Ja z niepewnym klientem załatwiam sprawę od razu, zwoże gnój i dopiero on sukcesywnie zabiera. 

Już nie jednego we wsi wydymali przy takiej wymianie. 

Dlatego od początku godzę się z moim odbiorem 

Opublikowano
12 godzin temu, krilan06 napisał(a):

U mnie w okolicy często i gęsto. Ale jak ktoś sobie grabi cały rok to potem się dziwi. Po prostu kolega przyjechał do mnie na usługę a ten wielce obrażony. Jeszcze rozgaduje do ludzi że go niby pomawiam i po mordzie za to dostanę 😀. A specjalnie się pilnowałem bo wiedziałem jaka będzie reakcja i nic do nikogo nie mówiłem. 

A jeszcze będzie większy dym bo sąsiad przyszedł do mnie czy ziemi nie chcę w dzierżawę a tą ziemię uprawia ten obrażony znajomy i oczywiście bardzo słabo płaci.

Chyba i Ty nie lepszy skoro takie historie piszesz 🤣.  Na V klasę jakie pszenżyto polecacie pH nie znam ale zapobiegawczo 3 rok  wapnuje dawką 3t/ha . Obornik to 6lat temu był. Co radzicie 

Opublikowano
24 minuty temu, PAN88 napisał(a):

Chyba i Ty nie lepszy skoro takie historie piszesz 🤣.  Na V klasę jakie pszenżyto polecacie pH nie znam ale zapobiegawczo 3 rok  wapnuje dawką 3t/ha . Obornik to 6lat temu był. Co radzicie 

Radzimy zbadać ph gleby. Bo może się okazać że nie będzie nic rosło, i zapobiegawczo podniesiesz dawkę wapna

Opublikowano
40 minut temu, PAN88 napisał(a):

Zrób badania, to groszowe sprawy ...

Opublikowano
52 minuty temu, krilan06 napisał(a):

Takie historie pisze życie 

Znam to i tylko śmiech pozostał. Po tamtym roku dużo się nie odzywa jak powiedziałem że kto pokosil zboża to i niech łubin kosi 🤣

Dwa lata temu Tadeus tam dał 6t/ha było wapno siew koło 15 września pod korzeń 200kg 6-20-30 i dwa razy po 200kg saletry na wiosnę @Tomasz0611 @Miodek11500

Opublikowano
15 godzin temu, krilan06 napisał(a):

A jeszcze będzie większy dym bo sąsiad przyszedł do mnie czy ziemi nie chcę w dzierżawę a tą ziemię uprawia ten obrażony znajomy i oczywiście bardzo słabo płaci.

Zależy ile więcej niż dostaje chciałby sąsiad dostawać. Jeżeli jest to trochę lepsza oferta niż ta na zdjęciu poniżej to bym przejmował i nie patrzył na obrażonego kolegę ;)

IMG_9631.jpeg

• Haha 4
Opublikowano
2 godziny temu, misio3p napisał(a):

Zależy ile więcej niż dostaje chciałby sąsiad dostawać. Jeżeli jest to trochę lepsza oferta niż ta na zdjęciu poniżej to bym przejmował i nie patrzył na obrażonego kolegę ;)

IMG_9631.jpeg

No obecnie za ok 1.4ha dobrej ziemi (IIIa) dostaje parę worków zboża i parę worków ziemniaków. Dopłaty bierze dzierżawca, dopłatę do paliwa dzierżawca, podatek płaci właściciel. Także tego ...

W tym ogłoszeniu to trzeba wziąć pod uwagę czy ten właściciel chce 4 tyś na godzinę czy 4 tyś za hektar 😅

Opublikowano
16 minut temu, krilan06 napisał(a):

No obecnie za ok 1.4ha dobrej ziemi (IIIa) dostaje parę worków zboża i parę worków ziemniaków. Dopłaty bierze dzierżawca, dopłatę do paliwa dzierżawca, podatek płaci właściciel. Także tego ...

W tym ogłoszeniu to trzeba wziąć pod uwagę czy ten właściciel chce 4 tyś na godzinę czy 4 tyś za hektar 😅

jak dostaniesz worki zboża i ziemniaki? Krowiarz- 1,4ha* 4000- przelew z góry 

Opublikowano
2 godziny temu, krilan06 napisał(a):

Pytanie było ile sąsiad dostaje za dzierżawę tak więc odpisałem że parę worków zboża i ziemniaków 

Za 1,89ha IV i V klasy dawałem 500kg pszenżyta. Dopłaty i akcyzę brałem ja. Teraz wariat oddaje dopłaty i płaci podatek 🤣

Opublikowano

Kilka dni temu było ogłoszenie na fb że facet odda coś ok 115 ha żeby to sobie wymłócić i zabrać. Ale nie zagłębiałem się co i jak. 

Trochę dziwne...

Opublikowano
4 minuty temu, maroko napisał(a):

Kilka dni temu było ogłoszenie na fb że facet odda coś ok 115 ha żeby to sobie wymłócić i zabrać. Ale nie zagłębiałem się co i jak. 

Trochę dziwne...

Może zaminowane na Ukrainie?

Opublikowano

w okolicy krowiarz od świniarza wziął zięmię w dzierżawę -80 ha po 2,7 tyś /ha,Ziemia 5-6 kl tak że tamten stwierdził że lepiej mu kupić zboże

Opublikowano
5 minut temu, Janeczko napisał(a):

Mój sąsiad też oddał za wymlucenie 3ha łubinu to kombajnem typu konsul był zbiornik i troszkę więc nawet nie brali przyczepy tylko kombajnem zwoził 

Lepiej było go stalerzować 

Teraz, kopin napisał(a):

w okolicy krowiarz od świniarza wziął zięmię w dzierżawę -80 ha po 2,7 tyś /ha,Ziemia 5-6 kl tak że tamten stwierdził że lepiej mu kupić zboże

Za te pieniądze to nie dziwne 🤣 sam bym się nie zastanawiał długo 

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Janeczko napisał(a):

Mój sąsiad też oddał za wymlucenie 3ha łubinu to kombajnem typu konsul był zbiornik i troszkę więc nawet nie brali przyczepy tylko kombajnem zwoził 

U mnie w okolicy u jednego jeszcze łubin stoi

Edytowane przez krilan06
Opublikowano
Godzinę temu, kopin napisał(a):

Po co z taką kasa się jeszcze bawić w świnie? Przecież to wychodzi średnio 18 tys zł netto na miesiąc. Można leżeć i pachnieć. 

• Like 1