Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

na kanale e-pole gościu mówił że dwie kolby dają potencjalnie wyższy plon niż jedna, warunek jest taki że musi być dostateczna ilość wody i papu aby roślina to utrzymała

• Thanks 1
Opublikowano

Wczoraj mierze pszenżyto i siebie i 16% a obok Bamber kosi i mu lexion pokazuje 12.5 i że suche. Myślę miernik zawyża i skalibruje ze skupem a wynik że skupu jego zboża to 15.3 a mój kramp pokazał 15 więc jednak nie zawyża. Pszenżyto stoi co prawda Kłos już zaczyna czarniec ale czekamy 

Opublikowano
1 godzinę temu, wicia433 napisał(a):

na kanale e-pole gościu mówił że dwie kolby dają potencjalnie wyższy plon niż jedna, warunek jest taki że musi być dostateczna ilość wody i papu aby roślina to utrzymała

Tylko rzadko kiedy jest ta wystarczająca ilość wody ... A jeżeli jej nie ma to kukurydza marnuje aby tą wodę która jest na drugą kolbę z której nic nie będzie...

Opublikowano
1 godzinę temu, Janeczko napisał(a):

Wczoraj mierze pszenżyto i siebie i 16% a obok Bamber kosi i mu lexion pokazuje 12.5 i że suche. Myślę miernik zawyża i skalibruje ze skupem a wynik że skupu jego zboża to 15.3 a mój kramp pokazał 15 więc jednak nie zawyża. Pszenżyto stoi co prawda Kłos już zaczyna czarniec ale czekamy 

Odmiana,ochrona, nawożenie, termin siewu dużo czynników może mieć wpływ na to...

• Like 1
Opublikowano
8 godzin temu, krilan06 napisał(a):

Te nadstawki to jakie wysokie? Z 1,5ha to chyba szału nie ma

Nie powiem ci dokładnie ale wiem że z czubem wchodzi około 6,5 tony pszenżyta. Poza tym jak na uprawę w monokulturze jestem zadowolony 

Opublikowano
44 minuty temu, GRZES1545 napisał(a):

Odmiana,ochrona, nawożenie, termin siewu dużo czynników może mieć wpływ na to...

Może chaotycznie napisałem ale chodzi mi że kombajn pokazuje mu 12.5 a z miernika 15 i kosi

Opublikowano

dzierżawca pole z KOWRU kosił  mówił że zaczyna bo 13% z hakiem jak skosili to kombajn pokazywał ponad 15%,na skupie nie wzięli bo u nich było 18%

• Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, Janeczko napisał(a):

Może chaotycznie napisałem ale chodzi mi że kombajn pokazuje mu 12.5 a z miernika 15 i kosi

Jak miał to gdzie spożytkować we własnym zakresie to jechali, niedaleko większy rolnik jak zboża mają do 16 to jedzie i się nie ogląda. Wszystko potem w silos i dmuchawa. Jak mówił że gdyby miał czekać na idealne warunki to połowę by mu na polu zostało. Tylko poza cukrówka i rzepakiem to resztę zuzytkowuje wewnątrz gospodarstwa.

Opublikowano
17 godzin temu, lukasz20 napisał(a):

Suchy jedynie jest owies 12% i mniej. Ja nie wiem jak Ci ludzie chcą to przechować. 

U mnie w tygodniu 40mm, a 10km dalej cały tydzień żniwują bo ledwie pokropiło. 

Przed chwilą to samo 

Opublikowano
4 godziny temu, Agro_MiłooszEk_123 napisał(a):

Nie powiem ci dokładnie ale wiem że z czubem wchodzi około 6,5 tony pszenżyta. Poza tym jak na uprawę w monokulturze jestem zadowolony 

Ale to z połowy 1,5ha, bo kolega Krilian chyba nie doczytał?

Wczoraj zacząłem Tadeusa na tych moich IV klasach. Pod 7T podchodzi. Zadowolonym jak skur..syn.

IMG_20250726_172236.jpg

Opublikowano
53 minuty temu, pedro2 napisał(a):

U mnie w tygodniu 40mm, a 10km dalej cały tydzień żniwują bo ledwie pokropiło. 

Przed chwilą to samo 

Myślę, że po tym froncie powinno się wypogodzić. 

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, arnoldino napisał(a):

Jak miał to gdzie spożytkować we własnym zakresie to jechali, niedaleko większy rolnik jak zboża mają do 16 to jedzie i się nie ogląda. Wszystko potem w silos i dmuchawa. Jak mówił że gdyby miał czekać na idealne warunki to połowę by mu na polu zostało. Tylko poza cukrówka i rzepakiem to resztę zuzytkowuje wewnątrz gospodarstwa.

16 w silos to gwarantowane grzanie się ziarna ... Bajki ci opowiada ... I dmuchawa nie pomaga, takie 16 to trzeba na suszarni dosuszać, co innego jak jest wilgotne bo deszcz popadał, a co innego jak jest niedojrzałe. To pierwsze ogarniesz dmuchawą, to drugie mimo dmuchawy będzie się grzać ...

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
Opublikowano
8 minut temu, Agrest napisał(a):

Pewno fusarium zjadło

3 rok pszenżyto w mono.Na kłosa nie robiłem zabigu,jedynie T2na flagowy 150g azoksy i 125g protio.Nie sypie najgorzej ale te ziarno :/

Opublikowano
24 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

16 w silos to gwarantowane grzanie się ziarna ... Bajki ci opowiada ... I dmuchawa nie pomaga, takie 16 to trzeba na suszarni dosuszać, co innego jak jest wilgotne bo deszcz popadał, a co innego jak jest niedojrzałe. To pierwsze ogarniesz dmuchawą, to drugie mimo dmuchawy będzie się grzać ...

Potwierdzam, 2022r mnie nauczył, było niedojrzałe ziarno po dwóch dniach dosłownie było czuć wilgoć 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, lukasz20 napisał(a):

Potwierdzam, 2022r mnie nauczył, było niedojrzałe ziarno po dwóch dniach dosłownie było czuć wilgoć 

Co innego 16% bo niedojrzałe, a co innego 16% bo koszone po deszczu. To drugie puścisz dmuchawę w silos i po problemie, to pierwsze możesz sobie dmuchać cały dzień a i tak się grzeje .. 

• Like 1
Opublikowano
42 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Nie musisz wierzyć, po prostu tak robi,  jak ma razem z synem wszystkiego do obrobienia ponad 600 ha to się mu nie dziwię że jedzie jak tylko warunki pozwalają. 

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, arnoldino napisał(a):

Nie musisz wierzyć, po prostu tak robi,  jak ma razem z synem wszystkiego do obrobienia ponad 600 ha to się mu nie dziwię że jedzie jak tylko warunki pozwalają. 

I potem nakoszone mokrego gnoju w którym siedzą wołki ... Jeden rok nakosilem pół silosa niedojrzałego, dwa dni dmuchawa chodziła a i tak potem było widać jak się silos rozładowywało ... Czasem wystarczy jeden lub dwa dni a zboże jest zupełnie inne ...

Opublikowano

Właśnie słowo klucz "niedojrzałego" a tu mowa o wilgotności do 16% w technologicznie dojrzałym. Patrząc że ma rozrzucone pola po 4 powiatach to też trochę komplikuje sprawę żeby kosić tylko w idealnych warunkach. Czasami po prostu sytuacja pogodowa wymusza takie niestandardowe działania.