Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chłopaki pomocy. Dwa tygodnie temu T1: unix 0.8, fenpropidyna 0,4, regullo, mikro, aminokwasy, tytanit. Przed zabiegiem zdrowizna. Widoczne białe przebarwienia na wszystkich działkach. Fito czy mączniak? 

IMG_20250501_174407896.jpg

IMG_20250501_174347743.jpg

Opublikowano

U mnie kilka dni po oprysku tak wyglądało. Bardzo dużo zzolklo po zabiegu w ten sposób 👇 normalnie jak weszło się w ścieżkę i popatrzylo wzdłuż, to żółte końce na bardzo dużej ilości roślin.

16 zabieg, zdjęcie z 23, a 28 już śladu na liściach nie było po niczym

IMG_20250423_154706588_HDR_copy_2048x1152_1.jpg

IMG_20250423_154449572_HDR_copy_1152x2048.jpg

Opublikowano
2 godziny temu, soltys48 napisał(a):

Nawet tadeus?

Nawet Tadeus , choć na tle innych zbóż wyraźnie lepszy!

22 minuty temu, PAN88 napisał(a):

Po sprzedaży i tak napiszesz że było 7t+

Prorok z ciebie czy co ?

Opublikowano

No jak nie wierzysz skoro w lutym, marcu, kwietniu i maju brak opadów? Bardziej mnie zastanawia jaki jest powód tego braku opadów i dlaczego ten brak jest z roku na rok coraz większy 

• Like 5
Opublikowano

Trochę się nie zgodzę, w zeszłym roku burze mnie nie omijały i poza 3 tygodniami w maju bez deszczu było bardzo ok. Ostatni tak słaby rok z opadami u mnie to 2019, wtedy zaczęło padać dopiero w czerwcu, co pomogło tylko pszenicy ozimej i uprawom jarym.

Opublikowano

U mnie w pszenżycie jeszcze takiej tragedii nie ma, ale już widać jak rośliny się zwijają i cierpią na brak wody. Natomiast w przypadku jarych robi się dramat. Ostatni deszcz w marcu, wczoraj przeszła burza ale u mnie tylko pokropiło. Jeśli dzisiaj nie popada (a znów zapowiadają burze) to niestety ale plonu nie będzie. U mojego sąsiada wygląda to tak dramatycznie że dzisiaj mi mówił że myśli nad pszesianiem jarych kukurydza. 

Opublikowano
1 godzinę temu, toooomaszewski napisał(a):

Aż niewierzę, że są miejsca w PL, w których o tej porze tak wygląda zbóż...

Takich miejsc jest bardzo dużo. Tylko szczęśliwcy mają regularne opady. Teraz to opady sa punktowe i dziwnie to wygląda bo pada zazwyczaj w tych samych miejscach. Jednych cały czas omija a inni cały czas dostają opad deszczu. Frontów burzowych na pół kraju już praktycznie nie ma. Najciekawsze jest to że po radarach widać jak idzie jakaś burzowa chmura. Zbliża się ,po czym słabnie i się ,,rozchodzi” a kawałek dalej znowu się tworzy i takich miejsc jest pełno. Kiedyś jak chmura szła to dostali deszczu wszyscy co byli na drodze tej chmury. Teraz można być i na drodze tej chmury i z deszczu mieć figę z makiem 

• Like 3
  • Thanks 1
Opublikowano

Na jednej działace odpuściłem N2 bo już była straszna susza.Teraz zaczęło trochę kropić i się zastanawiam czy jest jeszcze sens teraz coś sypnąć n1 80kgN.Na tle innych zbóż zdecydowanie jaśniejsze.

Opublikowano
2 godziny temu, krzychu121 napisał(a):

Takich miejsc jest bardzo dużo. Tylko szczęśliwcy mają regularne opady. Teraz to opady sa punktowe i dziwnie to wygląda bo pada zazwyczaj w tych samych miejscach. Jednych cały czas omija a inni cały czas dostają opad deszczu. Frontów burzowych na pół kraju już praktycznie nie ma. Najciekawsze jest to że po radarach widać jak idzie jakaś burzowa chmura. Zbliża się ,po czym słabnie i się ,,rozchodzi” a kawałek dalej znowu się tworzy i takich miejsc jest pełno. Kiedyś jak chmura szła to dostali deszczu wszyscy co byli na drodze tej chmury. Teraz można być i na drodze tej chmury i z deszczu mieć figę z makiem 

Sam sie zastanawiam bo mam dokładnie tak samo. Często jest tak, że idzie chmura z opadem na radarze po czym przede mną sie dzieli na dwie części, które mnie omijają. Znowu po chwili sie łącza i ładnie z nich pada na radarach. Coraz dziwniejsze to wszystko jest.

• Like 2
Opublikowano
AgroSzymi99 napisał:

Na jednej działace odpuściłem N2 bo już była straszna susza.Teraz zaczęło trochę kropić i się zastanawiam czy jest jeszcze sens teraz coś sypnąć n1 80kgN.Na tle innych zbóż zdecydowanie jaśniejsze.

jesliasz to posypa ze 150 kg. nigdy sie nie wie kiedy popada. np ja w tym roku 25 marca posypalem saletre bo w piatek mialo 20 li spasc. nie spadlo, kolejny deszcz 20 kwietnia. no coz , polezalo na wierzchu, szkoda ze tak pozno sie przemiesicilo.