Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Tadziu oddał najlepiej niby, ale za mała powierzchnia, zobaczymy co na drugi rok, niższy, ale tyle samo słomy co z melomana. Borowik hvjowy kwalifikat był i cały czas wyglądał nie za pięknie. Ale też dam mu szansę ze 3ha. 

Opublikowano

@pedro2

Ile miales slomy z melomana i tadeusa? Zastanawialem sie nad tadeusem, ale u mnie meloman w miare sypie, a ilosc slomy jest masakryczna. Na lepszych stanowiskach sloma bije na glowe nawet geste zyto. 22 baloty 160cm z ha wyszlo po pasowej. Dla przykladu zyto okolo 18, pszenica cos kolo 10-12

Opublikowano (edytowane)

30-34 120stki

Mi też meloman fajnie sypał i słomy dużo, ale chłopaki tak chwalili tadzia to spróbowałem i jest fajnie. Ciekawe jak zareaguje na konkretną zimę. 

Pszenżyto grube źdźbła i robi robotę. W dodatku lepiej wilgoć wciąga.

Edytowane przez pedro2
Opublikowano
3 godziny temu, Kubek378 napisał:

Siał ktoś pszenżyto Mondeo? Jakie doświadczenia?

Tak. Uprawiam je dwa lata 

6 minut temu, k16mk napisał:

Pod Taeusa 100 kg polifoski jak dostanę bo żekomo problemy są z dostępnością a na stanie mają same wynalazki + ścięta i zgruberowana  słoma .

Prawdziwi rolnicy nawozy mają dawno kupione

• Like 1
Opublikowano
28 minut temu, soltys48 napisał:

Prawdziwi rolnicy nawozy mają dawno kupione

Żebyś wiedział  a przynajmniej zamówione , bo podobno że jeszcze nie wyprodukowane 😉

Ps. miejmy nadzieje że chociaż ceny nie zmienią bo coś że drożeje 🤔

Opublikowano

Po jęczmieniu ozimym gryka może być szybko urośnie jeszcze w sierpniu będzie przekwitnięta do skasowania, w tamtym roku udało mi się wcisnąć po pszenżycie ozimym 31 lipca siałem grykę, popadało fajnie po siewie to koniec sierpnia zaczynała kwitnąć i początek września talerzówka po 2 tygodniach obornik i gruber i znowu pszenżyto

• Like 1
Opublikowano

Ostatnia przyczepa w domu przykryta, także chyba dożynki. Wujas mi d*pę uratował. Jutro trzeba z flaszka jechać. 

Pszenżyto w porównaniu z ubiegłym rokiem dało ~2t/ha więcej. Dostało w porównaniu z ubiegłym rokiem - 100kg saletry więcej, 2zabiegi na grzyba i skracanie. Saletra kupowana  teraz po 3.7k zł, w tamtym roku po 1600, zboże w tamtym roku sprzedane po trochę ponad 1200, a w tym ostatnio cena była 690netto z tendencją spadkowa. Interes po chuju 

A jeszcze rano z agroloku dostałem SMS, że skupują pszenicę po 700zl i żeby się spieszyć bo ograniczoną ilość 🤦

IMG_20230817_200605223_HDR_copy_1148x2040_1.jpg

Opublikowano

Po jęczmieniu jak szybko skoszony to poplon zdąży urosnąć pamiętam że dwa lata w stecz to w połowie sierpnia musiałem jechać z talerzowa likwidować rzodkiew bo już kwitła tak więc coś tam urośnie. A co do przesuszania ostatnie lata są dość mokre i wilgoci nie brakuje 

Opublikowano
11 godzin temu, daron64 napisał:

Pszenżyto w porównaniu z ubiegłym rokiem dało ~2t/ha więcej. Dostało w porównaniu z ubiegłym rokiem - 100kg saletry więcej, 2zabiegi na grzyba i skracanie. Saletra kupowana  teraz po 3.7k zł, w tamtym roku po 1600, zboże w tamtym roku sprzedane po trochę ponad 1200, a w tym ostatnio cena była 690netto z tendencją spadkowa. Interes po chuju 

Chciałeś plon to masz 🤷 nikt pistoletu nie przystawiał 

Niektórzy to widzę nigdy się nie nauczą, że nie ważne ile na przyczepie tylko ile w portfelu. 

• Like 1
Opublikowano

100kg saletry to 370zł więcej

2t pszenżyta to 1300zł więcej.

Rachunek jest prosty

Z ubiegłym rokiem nie ma co porównywać.

Niemniej jak na talerzu widać zależność że zwiększając nawożenie i ochronę przyczynił się do zwiększenia ewentualnego zysku, lub w obliczu obecnych chorych cen do zminimalizowania strat.

Mając te 2t mniej na pewno byłby pod kreską.

Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, Sylu93 napisał:

Panowie czy pszenzyto meloman nadaje się na glebę klasy VI?

Nada się ale taka gleba pod pszenżyto to nie bardzo, jak opadów nie będzie to nie urośnie nic

Edytowane przez Aktywnyrolnik7245