Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Przed sezonem to planowałem, że skracanie podzielę na dwie dawki, jedna z t1 i odżywkami, a druga z odżywkami i ewentualnie t2. Choć to, co się dzieje z cenami, to jakos nie zachęca do mnożenia zabiegów. Także nie wiem czy się nie skończy na jednym zabiegu. 

W ogóle w polu baaaardzo mocno podeschlo. Tzn powierzchownie mokro, bo padało ostatnio, ale ten dolek czarny w oddali jeszcze tydzień temu, jak siałem nawozy, był cały zalany.

IMG_20230322_162417680_HDR_copy_2040x941.jpg

Do tej pory skracalem zawsze moddus + CCC. W tamtym roku ograniczyłem azot, to ciut ponad 100 kg N ustało bez problemu, bez regulacji. Teraz wyczytałem, że nie zaleca się CCC w borwo.

Edytowane przez daron64
Opublikowano

co polecacie budżetowego na jedno i dwu liścienne ? Mam 1ha więc nic większego nie opłaca się brać więc Axial odpada. Zaproponowano mi Galaxo, myślę jeszcze nad trochę droższym Lancetem oraz Huzarem

Opublikowano (edytowane)

Klasa gleby 4a torf, mam tylko 1 hektar w całym gospodarstwie takiej ziemi, więc wszystko jest robione z grubej rury. Na 5 i 6 klasie nawożenie ograniczyłem do 100 kg N i na tym koniec.

Warto zaznaczyć, że jest to pszenżyto po pszenżycie bezorkowo, a jeszcze zmieściłem poplon z gryki między żniwami, a siewem. Systiva robi robotę, jest czysto w miarę póki co.

Edytowane przez cotamjaktam
  • Like 1
Opublikowano

Ja Tadeusa na 4,5,6 klasie zamknąłem dziś w 140kg N.

Do tego że zdjęcia powyżej nie ma polotu. Brakło ciepła,  bo tak naprawdę to ostatnie 3 dni temperatura wmiarę

Dziś 180l rsm 32 po 2200 brutto.

Na N1 200 l rsm 26s po 2890 brutto🤕

20230325_125536.jpg

Opublikowano

Tanio ci się udało kupić, ja trochę po 4000 saletra a trochę po 3000, ale trudno się mówi mniej się zarobi i tyle nie zawsze jest kolorowo. Cieszę się, że udało mi się po 1000 sprzedać pszenżyto miesiąc temu jak teraz widzę że po 740 już jest.

Opublikowano

Susza, to najgorsze co by mogło być w tym roku przy tych cenach. Ja już drugi rok stosuje zmienne nawożenie i jest trochę na tym oszczędności, ale jakiś nakład zawsze jest i przychodzi miesiąc bez deszczu 5, 6 klasa nie ma co zbierać. A na Ukrainie czarnoziem na metr głęboki, kraj który niezależnie od pogody i tak będzie generował ogromne ilości wszystkiego.

Opublikowano

U mnie pełen luksus bo po 1300netto sprzedane.  Na dziś dzień przy moich plonach hipotetycznie ponad 100tys do przodu. Z 35ha nie ma szans takiego zysku dziś wypracować jak ta różnica na cenach sprzedaży. Lekko licząc całe nawożenie na ten rok sfinansowane jedną dobrą decyzją.

Opublikowano (edytowane)

Na moich mozaikach mam podobnie, ale zawsze coś się zbierze ta średnia z całego gospodarstwa 6 ton z pszenżyta zawsze jest jak sucho dołki nadbiją plon, a jak mokro to piaszczyste górki i jakoś to się kręci.

Edytowane przez cotamjaktam
  • Like 1
Opublikowano

Siałem z początkiem października to na takie zdjęcia to może za miesiąc popatrzę kurde trochę zazdrosze że możecie wcześnie wchodzić z nawożeniem u mnie tak z 1/4 nie da się wjechać z nawozem więc nie wiem czy później będzie sens nawozić czy lepiej podtrzymać dolistne i tyle z zabiegów bo start już przegrany

Opublikowano
10 minut temu, Janeczko napisał:

Siałem z początkiem października to na takie zdjęcia to może za miesiąc popatrzę kurde trochę zazdrosze że możecie wcześnie wchodzić z nawożeniem u mnie tak z 1/4 nie da się wjechać z nawozem więc nie wiem czy później będzie sens nawozić czy lepiej podtrzymać dolistne i tyle z zabiegów bo start już przegrany

1/4, to znaczy jaki areał?

Opublikowano

Ja niestety ten rok będę miał drogi, 4 rok gospodarzenia na rzepak kupiłem niestety po 4800 ale cóż mówi się trudno teraz w poniedziałek rsm 2760 w piątek 2100

Opublikowano
10 godzin temu, Desperado napisał:

1/4, to znaczy jaki areał?

Jestem mało rolny więc jakieś 4-5 ha nie da się wjechać. Myślę czy na najgorszych kawałkach nie posiać coś typowo pod dopłaty bo ozimina wymaga i chwasty są bo nie ma jak pryskać i rozsiewać nawozy a jare zboże nie ma jak wjechać z wiosny a późno siane jare słabo plonuje

Opublikowano
11 godzin temu, Agrest napisał:

U mnie pełen luksus bo po 1300netto sprzedane.  Na dziś dzień przy moich plonach hipotetycznie ponad 100tys do przodu. Z 35ha nie ma szans takiego zysku dziś wypracować jak ta różnica na cenach sprzedaży. Lekko licząc całe nawożenie na ten rok sfinansowane jedną dobrą decyzją.

Ja poszedł Twoim śladem i też w dobrym momencie sprzedał. Dwa auta chyba 1320, a dwa już jak zaczęły się spadki, ale nie mowa to co teraz się dzieje... aczkolwiek nic nie wiadomo co jeszcze będzie. 

Agrest przechoruje pszenżyto jak już ładnie ruszyło, a po niedzieli do -5 nawet? I teraz patrzę, że jeszcze wiatr do 75km/h. W pizdu

Opublikowano
Dnia 23.03.2023 o 12:57, Ekstremalny napisał:

co polecacie budżetowego na jedno i dwu liścienne ? Mam 1ha więc nic większego nie opłaca się brać więc Axial odpada. Zaproponowano mi Galaxo, myślę jeszcze nad trochę droższym Lancetem oraz Huzarem

Huzar to nie jest dobry oprysk