Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Jaka odmiane to nie wiem.Kupiłem od rolnika on też nie miał pojęcia.Dziś pierwszy wjazd w pole,u mnie nie jest żle na gilnie trochę miętko,jak nie będzię padać to dwa trzy dni i można by siać.Jutro pojade na jeszcze jedną działkę i zobacze bo tam może być kiepsko.Rowy nie odbierają wody.Jutro będe wiedział.Ciekawe jak wyjdzie po kukurydzy.Polifoski 6 po 200kg i saletrzak po 200kg to tak na start.Centralana Polska

Opublikowano

Cym może być spowodowane pożółkłe liście i obumarłe w pszenżycie odmiana Orinoko? PH 6,1 , fosfor niski, potas średni. Jesienią poszło 200kg polidapu i 100kg soli potasowej. Dziś dałem 120kg siarczanu magnezu.

IMG_20220301_112940_002.jpg

Opublikowano

Dziś o 4 rano temperatura wynosiła - 10 to wyjechałem na  najmokrzejsze kawałki bo inaczej to dopiero w maju poszło super, z kolei później nie wytrzymałem i pojechałem na piachy a tam sucho że aż ziemia popękała !

Na zdjęciach pszenżyto Tadeus według mnie najlepsza na tą chwilę odmiana (a kilka już miałem) grube pędy liście , takie soczysto zielone , a rozkrzewieni to i 10 nawet ma coś za dużo , o tej porze nigdy tak nie miałem 😀!

11.jpg

1.jpg

2.jpg

3.jpg

Opublikowano

Planuje na t1 0,8 prochlorazu i 0,3 fenpropidyne. Dorzucać do t1 0,3 tebu (ambrossio) czy zostawić na t2 dodając jeszcze do tego 0,5 azoksystrobiny? Celuje w 5 ton

Opublikowano

ja bym dał t1 prochloraz+fenpropidyna a t2 tebukonazol+azoksystrobina budżetowo ale na taki plon jak wielkiej presji nie bedzie to powinno wystarczyć sam będe podobne zabiegi stosował

Opublikowano

pszenzyto

FarmerDyzio napisał:

na T2 będzie tebukonazol plus aOksytstobina. Na T1 będzie prochloraz tebukonazol i fenpropodyna. Tylko jakie dawki ?;)

0.6 tebu 0.6 prochloraz 0.3-0.4 Fenpropidyna

Opublikowano

Jak by szedł sam prochloraz z tebu to tak ale jeszcze dajemy morfoline więc jest moim zdaniem wystarczającą 0.6 zresztą u siebie mam praktykowane takie dawki i nawet w mono kulturze jest czysto.

Opublikowano

Jak dla mnie sam prochloraz i morfina to mało na t1 chyba że mamy dobry płodozmian i nie ma problemu z septoriozą itd. Warto dorzucić triazol np budżetowo tebu choć 100g (0.4l najlepiej 0.5l). Ja w tym roku jak i w ubiegłym stosuje zestaw 0.3 fenpropidyny 0.7l prochlorazu i 0.33l protiokonazolu a na jednym kawałku zamiast protio daje unix w dawce 0.6kg na próbę choroby podstawy źdźbła u mnie szaleją przez to że wcześniej ciągle zboża. Jakbym stosowała tebu zrobił bym 0.3 fenpropidyny 0.8 prochlorazu i 0.5l tebu tak oszczędnie.

Opublikowano
2 godziny temu, Pstrąg napisał:

Planuje na t1 0,8 prochlorazu i 0,3 fenpropidyne. Dorzucać do t1 0,3 tebu (ambrossio) czy zostawić na t2 dodając jeszcze do tego 0,5 azoksystrobiny? Celuje w 5 ton

5 ton to bez tych bajerów będzie !!!