Skocz do zawartości

Ceny ciągników grupy AGCO (Fendt i Massey Feruson)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
17 godzin temu, welwos29 napisał:

Na ile można liczyć upustu względem ceny z konfiguratora fenda ??

Nie ma żadnej reguły na to zależy jak  potrafisz negocjować i zależy ile będzie skory handlowiec.

Opublikowano
Dnia 25.09.2024 o 10:30, proximaplus napisał:

Ktoś może zna cenę Valtry G135?

G105 z turem polskim bez osprzętu z amortyzacją przedniej osi i reszta standard wyceniona na 403brutto z turem. Wycena z początku roku tak że myślę że można sporo zbić z tej ceny skoro im sprzedaż tak poszybowała w dół. 

Opublikowano

516 bez ładowacza z tuzem i wałkiem to ok 620-650 netto. W zaleznosci od kongiguracji.

Argument diler   ze tsk jak fend to nic nie trzyma ceny i malo jest ofert sprzedazy  gdyz kazdy z uzytkownikow zadowolony. 

Mowil ze to ewenement ze w Polsce nie jest na pierwszym miejscy sprzedazy. Ja mowie ,ze drogo a on ze Ci co kupili tsnie new holland to teraz maja klopot je sprzedac..

Opublikowano

Bo fendt to stan umysłu juz bardziej :P. No u dilera Fendta to moze i wiecej się sprzedaje fendtów niz NH.... Zobacz ile tego fendowskiego tałatajstwa z zachodu jest w ogłoszeniach i jaka jest przyczyna, że tak się ich pozbywają? Spokojnie u nas dopiero od kilku lat jest fendtomania na nowe, one masowo dopiero się będa pokazywać jak koszty serwisu będą wzrastać. Sasiad miał do sprzedania kilkuletniego fendta 900setke i nie dał rady sprzedać.

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, slavik80 napisał:

516 bez ładowacza z tuzem i wałkiem to ok 620-650 netto. W zaleznosci od kongiguracji.

Argument diler   ze tsk jak fend to nic nie trzyma ceny i malo jest ofert sprzedazy  gdyz kazdy z uzytkownikow zadowolony. 

Mowil ze to ewenement ze w Polsce nie jest na pierwszym miejscy sprzedazy. Ja mowie ,ze drogo a on ze Ci co kupili tsnie new holland to teraz maja klopot je sprzedac..

spytaj się czy te 4-5 letnie 800setki też tak trzymają cene. bajkopisarstwo najważniejszy talent tych sprzedawców 

Opublikowano
1 godzinę temu, slavik80 napisał:

Każdy swoją bajkę wciska. Wiadomo Fendt jest lepiej zrobiony niż np nh. Ale czy mniej bezawaryjny to już nie wiadomo. Bo jakby sprzedało się tyle samo fendow co nh, case i steyr to można by było wtedy porównywać awaryjność. A jak się sprzedał jeden  Fendt a 30-50 ciągników z cnh to jak tu porównywać bez awaryjnośc 

• Like 1
Opublikowano

Wyceniał ktoś ostatnio MF 8s , ewentualnie valtra q na Vario z GPS ?

Na papierze te ciągniki wyglądają bardzo dobrze bo silnik 7.4l  i skrzynia ml260 (jak w poprzednim Fendt 900)

Ale ciekawe jak to się sprawuje w dłuższym użytkowaniu.

Szukam czegoś ok 250 km do agregatu bezorkowego 3m w przyszłości może uprawa pasowa też się pojawi . 

Opublikowano
W dniu 27.09.2024 o 17:34, VaST napisał(a):

G105 z turem polskim bez osprzętu z amortyzacją przedniej osi i reszta standard wyceniona na 403brutto z turem. Wycena z początku roku tak że myślę że można sporo zbić z tej ceny skoro im sprzedaż tak poszybowała w dół. 

Jesteś pewien, ze to cena brutto? Rok temu widziałem wycene g105 bez tura za blisko 400 netto

Opublikowano

Przecież te 100 konne Fergusony to się do żadnej roboty nie nadają oprócz opryskiwacza i rozsiewacza, przy transporcie ledwo dycha przy jeden 12t przyczepie, wiem bo mam takiego gdzie za to płacić po 400 koła, new Holland o tej samej mocy z mniejszą pojemnością lepsze osiągi ma

• Haha 2
Opublikowano

Teraz wyceniałem sobie beczkę w POM Augustów i idąc na plac z przedstawicielem stał ładny Landini przy biurze. Niby 240koni w skrzyni bezstopniowej. Podobno bardzo dobrze wyposażony i orientacyjna cena to jakieś 610-620netto. Ciekawe jak to z częściami i serwisem 🤔

Opublikowano
26 minut temu, tommy66692 napisał(a):

Przecież te 100 konne Fergusony to się do żadnej roboty nie nadają oprócz opryskiwacza i rozsiewacza, przy transporcie ledwo dycha przy jeden 12t przyczepie, wiem bo mam takiego gdzie za to płacić po 400 koła, new Holland o tej samej mocy z mniejszą pojemnością lepsze osiągi ma

100 koni to zawsze jest 100 koni. Miałem różne silniki w różnych ciągnikach i mf i jd. Od pompy mechanicznej do cr. Moce zawsze w okolicach 100 km i zawsze ciągnie podobnie. Różnica może być jedynie w tych nowych m w mapowaniu. Jeden jak mu dopniesz będzie szybciej obrotów nabierał ale za to więcej spali. Inny może mieć taką mapę że w trosce o spalanie silnik wolniej się rozpędza a i spaliny są czystsze np bo mniej sadzy wytwarza itd. MF czy NH do takich mocy oferuje podobne pojemnościowo silniki więc nie szukał bym jakichś różnic a zapłacić trzeba więcej za mf to fakt. Każdy sam ocenia po sobie czy warto czy nie.

Opublikowano

Najważniejsza to jest mapa silnika w ciągnikach z elektronicznie sterowanym układem paliwowym z niej wynika moment to fakt. Ale wpływ mają inne czynniki takie jak waga skrzynia koła. Teoretycznie z najlepiej jadących cięgników jaki miałem to był mf 3255 moc 95 KM 4 cyl turbo. On najchętniej wkręcał się na obroty miał koła 34 x 420 czy tam 16.9 prosta skrzynię 12x12 i ważył  koło 4 ton. Ale w polu już nie był najmocniejszy bo lepiej wypada od niego 4270 6 cyl 110 KM czy jd 6330 4 cyl turbo 105 KM. Ale one już tak chętnie nie "jadą" Oczywiście w przypadku mf trudno mówić o mapie bo pompy mechaniczne ale tam nie jako mapą jest dawka ustawiona na pompie.

Nowe silniki jak pisałem są mapowane tak by z różnych względów dawka paliwa przyrastała jak najłagodniej. A to spowalnia reakcję na gaz ale moment silniki mogą osiągać podobny. Jest jeszcze drugi temat czyli utrzymanie tego momentu. Tu taj znowu każdy robi po swojemu jeden będzie utrzymywał moment kosztem rosnącego zużycia paliwa i emisji sadzy inny będzie trochę słabiej utrzymywał moment zyskując na spalaniu i emisji. Takie coś widać np w ciężarówkach gdzie tempomaty w wersji eko na podjazdach zamiast utrzymywać prędkość zwiększając dawkę lekko tę prędkość wytracają oszczędzając paliwo.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 3.02.2024 o 04:46, Zodiax napisał(a):

Negocjuje cenę na 600tys ale raczej nie z dilerem 

I za ile wziąłeś tą valtre ? Bo mi za q305 z nawigacją itp. nie chcą zejść poniżej 800netto. Może jak ja już kupiłeś za te 600 to ja bym odkupił za 650?

Edytowane przez sw_kamil
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Ktoś mógłby podać przykładowy koszt serwisu w Vatrze T albo Masseyu 8s?

Byłem zdecydowany już na Valtre T215v za około 545 netto z nawigacją ale myślałem o Masseyu 8s ze względu na 5 lat gwarancji/2500h. Udział własny 1900zl.

Zastanawiam się o ile droższy może być koszt serwisu w porównaniu z samodzielną wymianą i czy nie zje korzyści z gwarancji.

Jeśli jednak Valtra to, która skrzynia Versu czy Direct będzie lepsza?

Edytowane przez Biedaczek