Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Na zero to było w tamtym roku.

W tym roku lepiej sie prowadzi uprawę , wiecej odżywek coraz bardziej wymyślnych , wiecej zabiegów ochrony lepszymi srodkami .

Myśle że w tym roku powinno byc na minusie :)

Kocham Polske i ten próg opłacalnośći wszystkiego, kocham unie za tą przepaść miedzy naszym krajem a resztą i kocham krus całe życie w kurzu i 700pln na starosc. Człowiek czuje sie doceniony.

Opublikowano

Kolego NowyRolnik2 nie przejmuj sie .skoncza sie doplaty skonczy sie partactwo w rolnictwie i wtedy bedzie cena. Skoncza sie pseudo rolnicy na doplaty. Sieje 3 hektary bo sasiad sieje 2, a pojecia zero. Juz niedługo tylko 4 lata.

Opublikowano

Koledzy podpowiedzcie jaki środek najlepszy na gąsienice?? Mospilan, proteus??? A może coś innego i tańszego?? Dodam że fasola jest już w fazie pełni kwitnienia.....

Opublikowano

Siema, 

Moje pryskanie fasoli Amistarem z Tebu plus Geomar szlak trafił,  :(

W sobotę w pośpiechu nie zabezpieczyłem prawidłowo opryskiwacza i w czasie wyjazdu z pełną beczką (400l) doszło do zdarzenia, w czasie którego straciłem 300litrów najdroższego płynu, jaki wylewałem dotychczas na fasole, plus beczkę, fasolę popryskałem połową dawki i już mi wisi co z nią będzie, jest czysta i kwitnie. Szukam teraz beczki do Biardzkiego -  tak działa pośpiech, przestroga - sprawdź dwa razy zanim wyjedziesz, bo drogo kosztuje.  :wacko:

Opublikowano

Witam

Wyrazy współczucia,szkoda bo wiedzieli byśmy co się dzieje po takiej ochronie.

Dobry wojak Szwejk mawiał :Jeszcze tak nie bywało  żeby gorzej nie bywało. Wniosek z tego taki,trzeba robić swoje.

Pozdrawiam

Opublikowano

o pokrzywionym wózku nie wspomnę, ale  kupię materiał i wózek będzie nowy ale beczka 500zł poleci plus 300zł się wylało. Szanujcie czas Panowie, bo pośpiech odbija się z wielkim echem. 

Opublikowano

witam panowie zauważyłem na swojej fasoli dwa latające stworzenia. jest to białe muszki tzw mączliki i taka czarna podłużna mucha która nie chce nawet uciekać z liścia fasoli. Dodam ze fasola jest w stanie kwitnienia a środek posiadam o nazwie apacz i o to moje pytanie czy nie zaszkodzi to kwitnącej fasoli? i ile litrów zastosować na ha.

post-20422-0-39016100-1466436680_thumb.jpg

post-20422-0-26284900-1466436714_thumb.jpg

post-20422-0-80147800-1466436796_thumb.jpg

post-20422-0-16220700-1466436806.jpg

post-20422-0-71125700-1466436811.jpg

Opublikowano

U mnie w fasoli miałem trochę samosiewów rzepaku, no i właśnie na rzepaku był mączlik a fasoli się nawet nie czepiał. Także myślę że dla fasoli jest nieszkodliwy....

Opublikowano

Myslisz ze to jeszcze ma sens na takich krzaczkach
Tez mam takie pole gdzie skubana siedziala i nierosla teraz gdy ruszyla to odrazu paki kwiatowe ma i zastanawiam sie co jej dac
Dodam ze siana ok 23 04

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez ZSRCKP
      Zwracam się z uprzejmą prośbą o wypełnienie ankiety dotyczącej stosowania kwalifikowanego materiału siewnego.
      Ankieta jest anonimowa, wyniki posłużą do napisania pracy magisterskiej.
      Dziękuję

https://goo.gl/forms/vGFaEEHuVLP8gGzB3
    • Gość
      Przez Gość
      Witam.
      Mam pytanie dla użytkowników rozsiewacza amazone za-u chciałbym wymienić tarcze z wysiewu 24m na 15m ale nie wiem do końca jaki typ byłby odpowiedni ponieważ są dwa rodzaje z tego co przeczytałem na forum OM i OS. W instrukcji są tarcze os 200mm i 240mm i nie wiem czy takie byłby odpowiednie?
      Chciałbym się jeszcze dowiedzieć czy do rozsiewania nawozu na 15m trzeba ustawiać kąt na ramionach ciągnika oraz co to za parametr z tabeli który zaznaczyłem

amazone.bmp
    • Przez Danielursus
      Witam czy ktoś z was posiada siewnik Roger XR special 3 metry i ma także tabele wysiewu do niego ?? I jakie opinie macie na jego temat?
      Jest pare postów na ten temat ale nikt nie odpowiedział a sądzę że są tu posiadacze takiego siewnika  i mają taką tabele
      Dzięki wielkie z góry za każdą odpowiedź
    • Przez rolnikmazowsze
      Cześć, kupiłem ostatnio poznaniaka z 1989r. Niestety poprzedni właściciel zgubił tabelę wysiewu. Napisał sobie markerem ustawienia dla siebie, ale nawet on sam nie wie ile mu kg/ha wychodziło. Szukałem tabel w necie ale jest kilka rodzajów. Mógłby mi ktoś na podstawie zdjęć podesłać właściwą tabelę wysiewu/instrukcje obsługi z tabelą? 

• Przez KarolGromadzki
      Witam wszystkich,
      jakiś czas temu rozpocząłem dyskusję o orce i uprawie w jednym przejeździe, wspominając w trakcie o opcji siewu. Na ten moment możemy już coś pokazać. 
      Obsialiśmy mały kawałek żytem w listopadzie 2018. 
      Uprzedzając część komentarzy, które wynikać będą z faktu, że film nie wyjaśnia wszystkiego, podaję kilka faktów: 
      - maszyna to prototyp, nie wszystko z docelowych założeń na ten moment funkcjonuje, gdyż wszystko wymaga nakładu czasu i srodków,
      - wysiewamy ziarno poprzez redlice talerzowe oraz nawozy mineralne poprzez redlice nabudowane na zęby włóki,
      - ściezki technologiczne będą jak najbardziej możliwe do wykonania w niedalekiej przyszłości,
      - maszyna na filmie jest wyposażona w jeden wał doprawiający, gdyż do prób nie potrzebowaliśmy nic więcej,
      - waga maszyny w pokazanej konfiguracji to około 1300 kg bez materiału siewnego,
      - wiosną pokażemy materiał z porządnym pługiem oraz usprawnieniem poprawiającym widoczność podczas transportu,
      - dodaję poglądowe zdjęcie wschodów z grudnia.

Zapraszam.

• Dodaj nową pozycję...
v