Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
galeria
Fasola Jaś
Opublikowano

S-metachlor lubi być mieszany z glebą, triflurotox wręcz wskazany do wymieszania jak ktoś ma. 

Dzielenie na dwa razy ma sens, jak ktoś ma czas. Pod warunkiem, że mokra gleba będzie za drugim razem, bo popiołu raczej sensu pryskać nie ma a obecnie zanosi się na popiół. 

Z tego też powodu myślę, że Twój plan @kamil800 na oprysk po 5 dniach od siewu  może być obarczony ryzykiem nieskuteczności. 

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, ravoj napisał(a):

Z tego też powodu myślę, że Twój plan @kamil800 na oprysk po 5 dniach od siewu  może być obarczony ryzykiem nieskuteczności. 

Dlaczego? Nie rozumiem do konca. Chodzi ci o ten poczatek z mieszaniem z ziemia? Czy o pryskaniu na popiol?

Edytowane przez kamil800
Opublikowano
10 godzin temu, kamil800 napisał(a):

Nawet jak ja tam poparzy to nic sie jej nie stanie. Zaraz puści nowe i tyle. Ja widze, ze trzeba ją traktowac jak chwast i tyle. Nie przejmowac sie tylko walnąć raz a porządnie 😂 wiec jezeli w tym roku bede pryskal to uzupelnie ten corum do 600g bentazonu i niech sie dzieje co chce

@rafciu154 wszystko zalezy w jakiej jest fazie

Corum 0,8 + bentazon uzupełniony do 600g na pierwszy strzał, i za 5 dni drugi raz 0,8 corum + uzupełnienie bentazonu do 600 g?  
A imazamoksu ile można dać jednorazowo  w jasku?  Np. 0,48l pulsar*40g ( imazamoksu ) wychodzi 19,2g + do tego Bentazon 540g, i za 5-6 dni druga taka dawka ?

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Michall51 napisał(a):

Corum 0,8 + bentazon uzupełniony do 600g na pierwszy strzał, i za 5 dni drugi raz 0,8 corum + uzupełnienie bentazonu do 600 g?  
A imazamoksu ile można dać jednorazowo  w jasku?  Np. 0,48l pulsar*40g ( imazamoksu ) wychodzi 19,2g + do tego Bentazon 540g, i za 5-6 dni druga taka dawka ?

Jak zadziala na raz to nie bedzie potrzeby poprawiac. Ale wlasnie o to chodzi. Czy zadziala...

Rok temu sasiad dawal 0.5l pulsaru i fasola nie wykazala zadnej reakcji. Komosa w 6 lisciach również nie wykazała większej reakcji

Edit: zaraz, a to nie @ravoj rok temu jechal fasole 0.5 pulsaru i 1l basagranu? Cos mi sie tak teraz skojarzylo

Edytowane przez kamil800
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, dysydent napisał(a):

teraz jeszcze Sencora półtorej setki jako tako bo ma czas się ulotnić/rozłożyć do większych upałów ale tak im bliżej siewów ok 10-ego maja tym bliżej setki bym się skłaniał

a max dawka metrybuzyny na fasole jaka jest? rok temu poszło 0,15 sencor * 600g/l = 90 g metrybuzyny i było git. 
Jakby dać Buzzin 0,15 kg *700g/kg (metrybuzyny) = 105 g metrybuzyny ( za dużo będzie?)? 

3 minuty temu, kamil800 napisał(a):

Jak zadziala na raz to nie bedzie potrzeby poprawiac. Ale wlasnie o to chodzi. Czy zadziala...

Rok temu sasiad dawal 0.5l pulsaru i fasola nie wykazala zadnej reakcji. Komosa w 6 lisciach również 

Jednorazowo 0,5l pulsaru dał? czy za 5 dni poprawka? Betazonu nie dodał?
No właśnie czy zadziała, bo jak nie zadziała i będzie konieczna poprawka czy można by było drugi raz dac taka sama dawkę 19g imazamoksu i 600 bentazonu? ;d

Edytowane przez Michall51
Opublikowano (edytowane)

On jechal solo pulsarem 0.5l ale na komosie to nie zrobilo wiekszego wrazenia i przedziabal. Ale nie wiem czy na innym kawalku nie dodal basagranu. Bede musial sie go zapytac. Tylko tak jak mowie. On podhodowal komose do 6 liscia i to prysnal na test. Wiec taka komose to wersja z basagranem raczej tez nie za bardzo ruszyla

Edytowane przez kamil800
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

np rok temu robiłem 0,7 corum tak jak tutaj pisaliśmy i za 5 dni 0,8 corum oczywiście z pełna dawka dash przy pierwszym zabiegu i przy drugim pełna dawka jakiegos innego oleju. Zadziałało, komose ubiło ( była malutka oczywiście ) .

Sumarycznie wyszło 33,6g imazamoksu. ( brak fito na fasoli )

Ale zastanawiam się jakby własnie dac 0,5 pulsaru ( 20g imazamoksu)  i 600g bentazonu i za 5 dni drugi raz to samo, czy nie będzie " za bogato " dla fasoli? ;d

to w sumie by by wyszło 40 g imazamoksu i 1200 bentazonu 

Edytowane przez Michall51
Opublikowano

2 lata temu jechalem 3x corumem. Pierwszy raz 0.65l i dwa kolejne po 0.7. Policz sobie ile to tam wyszlo na czysto skladnika. Wtedy mialem ponad 3t fasoli na czysto. Wiec jej raczej nie zaszkodzilo

• Thanks 1
Opublikowano
Teraz, kamil800 napisał(a):

2 lata temu jechalem 3x corumem. Pierwszy raz 0.65l i dwa kolejne po 0.7. Policz sobie ile to tam wyszlo na czysto skladnika. Wtedy mialem ponad 3t fasoli na czysto. Wiec jej raczej nie zaszkodzilo

no wyszło Ci 45,92 imazamoksu, jeżeli nic jej nie było, to powinno być git i przy 40g w połaczeniu z 1200g bentazonu  ( w sumie w dwóch zabiegach ) 

Opublikowano (edytowane)

Tylko jednak to jednak byly 3 zabiegi a nie 2 🤔 i to bylo co tydzien.

Wez sobie kawalek pola przeznacz na testy i bedziemy wiedziec 😂 ja co rok jakis eksperyment ale moja komosa jest jakas niezniszczalna

W tamtym roku juz myslalem, ze zdechnie. Tak ją ladnie upalilo ale d*pa. Wybila z tych srodkow i wylazla nad fasole... Moze dlatego, ze w tamtym roku caly maj nie bylo kropli deszczu i sie zabezpieczyla.

U znajomego gdzie padalo (kilometr dalej) pojechalem 1,25l benzu + 0,3 butoxone +1l kemiron zaraz po deszczu i za 4 dni tak samo (na jego zyczenie) i wzielo wszystko co tam bylo. Bodziaki w kolano i komosy w 6 lisciu gdzie mu mowilem, ze nie wezmie. No powiem szczerze, ze bylem w szoku

Edytowane przez kamil800
  • Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, odrion napisał(a):

Dual gold w dawce 1.1l, po tym płytko agregat

to ma sens, zna ktoś bezpieczną dawkę dla fasoli do zastosowania przed agregatem? 1,5l?

23 minuty temu, kamil800 napisał(a):

Edit: zaraz, a to nie @ravoj rok temu jechal fasole 0.5 pulsaru i 1l basagranu? Cos mi sie tak teraz skojarzylo

własnie też mi coś tak świta, że ktoś próbował w ubiegłbym sezonie tutaj na forum takich dawek

Opublikowano
7 godzin temu, Michall51 napisał(a):

a max dawka metrybuzyny na fasole jaka jest? rok temu poszło 0,15 sencor * 600g/l = 90 g metrybuzyny i było git. 
Jakby dać Buzzin 0,15 kg *700g/kg (metrybuzyny) = 105 g metrybuzyny ( za dużo będzie?)? 

metrybuzyna, jej opary nawet daleko już po wschodach szczególnie groźne gdy wysokie temperatury. Od momentu oprysku "rusza zegar" rozkładu/zaniku każdego środka i im dalej od zabiegu tym prawdopodobieństwo oparzeń liści fasoli czy soi a nawet ziemniaków spada. Opryski kwietniowe mają większą szansę się zdezaktywować przed większym upałem niż majowe i teraz te 150ml czy gramów to w/g mnie dawka graniczna ale już - powiedzmy - ok ósmego maja może być za wysoka i z oprysków po tym ósmym i po setce widywałem objawy oparzeń dolnych liści zwłaszcza fasoli drobnych, w moim przypadku czerwonej gdzie ten gatunek wydaje się wrażliwszy na opary metrybuzyny niż jaśki. Z oprysku w pierwszych dniach maja jaśka półtyczki dawką gdzieś między 150ml a 200ml Sencora choć bliżej tych dwu setek było były oparzena choć fasoli to nie skasowało a i nie wiem czy miało wpływ na plon

dużo niuansów decyduje o fito metrybuzyny bo nawet sama wrażliwość liści gdy podczas intensywnego wzrostu po jakimś niewielkim deszczu gdy parno się zrobi i powyżej dwudziestu kilku stopni liście fasoli stają się delikatniejsze bywało że dopiero wtedy objawiały się brunatne ordzawienia na co niższych liściach a przestawało ich przybywać po kolejnym deszczu i zdarzy się rok kiedy dawka 250ml Sencora nie da żadnych objawów a bywa że i po każdej wyższej od setki dawce nawet na jaśkach coś tam przybrązowieje zatem "krakowskim targiem" kiedy już musiałem dać tę metrybuzynę bo na polu fiołki czy masowo żółtlice to właśnie za próg uznałem te 150ml w jaśku i 100ml w czerwonej i innych drobnych

dalszego szlifowania Wiedzy o metrybuzynie w fasoli nie widzę sensu bo wycofują i ten elaboracik zapewne będzie moim ostatnim na temat tej substancji acz i tak niekompletny bo jeszcze warto by uwzględnić interakcje między innymi składnikami tankmiksów jak np linuronu czy chlomazonu z metrybuzyną jeszcze obniżajace próg wrażliwości na fito tylko po co temat zglębiać jeśli teraz istotniejsze jest chociażby doprecyzowanie przydatności metobromuronu czy chociażby dimetenamidu a i prosulfokarbu które są obecnie dopuszczone do stosowania a nie jakieś wynalazki za wykrycie pozostałości których w plonie można trafić na ławę oskarżonych ;)

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

a i jeszcze jedno; wszelkie tankmiksy wolę dążyć aby były jak najmniej składnikowe i więcej niż dwie substancje w jednym okresie to tylko wtedy jeśli mam wytestowane i dawki i terminy z lat poprzednich a zwłaszcza doglebówek bo nie tylko interakcje wzajemne między substancjami ale i różnice gleby mogą zadecydować o skuteczności lub nie na chwasty jak i skasowaniu/uszkodzeniu lub nie rośliny uprawnej

no to żeby rozwinąć to w jednym poscie nawet nie [podejmę się zaczynać :)

Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, andrzej224 napisał(a):

ile Bandura z Boxerem

ja Bandura w ub r dałem dwie setki a i to może nie całe na ha, co prawda z metobromuronem we Fresco 400sc ale tego Fresco lekko ponad litr/ha i podparzyło nieco fasolę a na nakładce tylko skrzypy przetrwały. Gdzie było Fresco z Commandem tylko pojedyncze siewki przyżółkły ale jak to po commandzie i z czasem pozieleniały i oparzeń na fasoli nie było.
Dwa lata temu sąsiad Bandura użył po raz ostatni bo nie miał wtedy fasoli (nie pamiętam ale chyba nawet nie przesiewał). Powschodziła a następnie zbielała zżółkła i uschła po całości. Nie wiem ile tego dał ale to co piszą w zaleceniach to bzdura i aklonifen ja uznaję do fasoli nieprzydatny przynajmniej na naszych tu glebach gliniastych do gliniasto piaszczystych
Może na jakich innych? nie wiem
Cebula litr ledwie przeżyła a i to tylko dlatego że była sucha wiosna praktycznie bez ani jednego większego deszczu.

podejrzewam że stuprocentowo bezpieczne dawki aklonifenu dla fasoli są niewiele bardziej szkodliwe i dla chwastów :P

Półtyczka Kontra lepiej zniosła ten miks i nawet na nakładce przetrwała ale ona z natury i ma być nieco głębiej zasiana i głębiej się korzeni no i kawał ziarniszcza to trudniej to ukatrupić

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano
15 godzin temu, kamil800 napisał(a):

Dlaczego? Nie rozumiem do konca. Chodzi ci o ten poczatek z mieszaniem z ziemia? Czy o pryskaniu na popiol?

No właśnie popiół , ale może będzie działać, ja wszystko ogarnąłem na bieżąco, dziś nawet pierwszy raz na biało przemarzniętą glebę, 

15 godzin temu, kamil800 napisał(a):

Nie nie, Pryskałem  chyba dwa razy, raz dwie setki a raz setkę dodałem w odstepach 5 albo 7  dni

A co do metrybuzyny, pryskałem dwie setki na hektar po liściu i fasola nic sobie z  tego nie robi ale spadek plonu będzie

Opublikowano
8 minut temu, ravoj napisał(a):

No właśnie popiół , ale może będzie działać, ja wszystko ogarnąłem na bieżąco, dziś nawet pierwszy raz na biało przemarzniętą glebę

Akurat z tym popiolem to szczerze mowiac juz glupieje. Ja mam juz wszystkie te swoje uprawy ogarniete i obcykane a fasola... No ona przeczy wszystkim zasadom 😂 2 lata temu zrobilem doglebowy bezpośrednio po deszczu na mokra ziemie i to byla moja najbardziej zarosnieta fasola. Bylo dziabania... W tamtym roku opryskalem 5-6 dni po siewie na popiol bo jak wiadomo caly maj byl bez kropli deszczu i to byla moja druga najczystsza fasola 🤦 

U sasiada opryskalem na takim piachu na taki popiół, ze przed kołem pchala mi sie fala kurzu bo z 5 razy agregatem ten piach babrał. I nic mu nie poprawialem nalistnie. Jakies pojedyncze komosy wyszły. Jedynie co to mial zawalowany ten pył. Takze tu chyba nie ma madrego

13 minut temu, ravoj napisał(a):

Nie nie, Pryskałem  chyba dwa razy, raz dwie setki a raz setkę dodałem w odstepach 5 albo 7  dni

Do 1,25 benz?

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, 85Tomekkk napisał(a):

ile kg jasia siejecie na ha?

sto dwanaście tysięcy sztuk (47x19cm) oczywiście jeśli piszemy o jaśku karłowym
a ile to kilogramów wyjdzie to zależy jak grube; ile sztuk mieści się w stu gramach

se można policzyć np tam

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1YwtS7O1WE5yCou6I5BYxT2g_MgV-C4cvvAoW6-Wj8Wo/edit?gid=109934486#gid=109934486

W tym roku mam drobnawego tego jaśka i w stu gramach mieści się sto dziesięć sztuk to wyjdzie z teorii jakieś sto dwa kilo na ha ale zawsze jakieś nakładki bo pole klin i czasem po dwa ziarna złapie to gdzieś tak sto pięć do sto dziesięć kilo/ha wyjdzie
no chyba że mi wąż w kieszeni pozwoli fosforanu z meter na hektar dokupić to przstawi się siewnik tak na 47x24 a wtedy bidne 90 kilo/ha wystarczy

pole nie nazbyt wylewnie wynawożone to ani muszę się spieszyć z siewem bo i tak relatywnie szybko dojrzeje do żniw a nie za suto nawozu to i gęściej siać trzeba

Edytowane przez dysydent