Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
galeria
Fasola Jaś
Opublikowano

No dokładnie.. Ja sobie podliczyłem ubiegły rok do tego. Znaczy 2017 do 2018 i wcale tak dużo więcej nie zarobiłem. Chociaż wydajność większa to cena mniejsza i wyszło mi 800 zł wiecej na ha. w 2018 tylko tyle że musiałem ludzi najmować i jakby te koszty dobrze policzył to na jedno wyjdzie... .

Opublikowano

Ja nie liczyłem bo Jeszcze nie sprzedałem wszystkiego. Plon z tamtego 2.6t sprzedane po 4.1 , a w tym roku 3.6t sprzedane część po 3.10zl. W tym roku to na tej ilości handlarzyna zarobi , a my mamy satysfakcję z noszenia worków i przebierania tony więcej.

Opublikowano

Myślę, że robią sztuczną bańkę paniki na najbliższe 3-4tygodnie, po tym czasie powinno z tygodnia na tydzień 10, 20gr podskakiwać i myślę, że osiągnie pułap 3,3-3,5brutto na wiosnę..

A jak to z przechowywaniem, kiedy fasola zaczyna żółknąć? Jak się porządnie ciepło robi 20-25c? U mnie tak leżą wory w jednej kupie jeden na drugim z 5-6t..

Opublikowano
31 minut temu, skywalker89 napisał:

Myślę, że robią sztuczną bańkę paniki na najbliższe 3-4tygodnie, po tym czasie powinno z tygodnia na tydzień 10, 20gr podskakiwać i myślę, że osiągnie pułap 3,3-3,5brutto na wiosnę..

A jak to z przechowywaniem, kiedy fasola zaczyna żółknąć? Jak się porządnie ciepło robi 20-25c? U mnie tak leżą wory w jednej kupie jeden na drugim z 5-6t..

Jaką posiadasz odmianę fasoli ?

Opublikowano (edytowane)

Zwykły jasiek, fasola w suchym garażu na paletach, jeden rząd oparty o ścianę wewnętrzną..

Sprzedawałem w różnym czasie ale później jak maj-czerwiec nie sprzedawałem i jakoś nigdy nie miałem jakichś problemów..

Edytowane przez skywalker89
Opublikowano

Jeżeli między posadzką a workami mimo palet nie ma jakiej nieprzepuszczalnej folii to istnieje ryzyko że podczas mrozów fasola będzie dużo zimniejsza od posadzki i opar może się skraplać wprost na fasoli. Tak odwilgło i zatęchło nam z pół tony czerwonej rok temu. Złożona sucha aż biło w lubelce a po zimie w maju ub. roku okazało się że odwilgła w workach i lekko zatęchła zwłaszcza przy samym spodzie. Trzeba było ją ponownie dosuszać w przewiewnym miejscu rozsypaną no i oczywiście na siew bałem się ją przeznaczyć Gdyby to była jaka biała odmiana pewnie by jeszcze i pożółkła podczas dosuszania bo odnoszę wrażenie że właśnie w czasie dosychania ziarno najszybciej żółknie. Kontrę raz kilka lat temu przebraliśmy bielutką ale okazała się zbyt wilgotna dla handlarza (chodziło o niecałe 2%) po dosuszeniu musieliśmy w dwa tyg później przebierać ponownie bo pojawiły się żółtawe plamki na co gorzej wykształconych nasionach.
Idealnie jest złożyć możliwie najsuchszą i nie dać szansy na zbytni przewiew zwłaszcza takiej zimy jak ta gdy wilgotność powietrza bardzo wysoka oraz odizolować od podłoża paroszczelną folią no i oczywiście im zimniej tym lepiej. 
Właśnie mam jaśka na stole który gdy przyniosłem rano namarzniętego był jakiś szary bez połysku a teraz gdy się rozgrzał w domu (kilkanaście kilo na zamówienie na jutro) zrobił się jakby bielszy i błyszczący.
O, Przy okazji dopiero teraz poznałem że to nie jasiek karłowy a wysort spod rafy po frakcjonowaniu z Kontry (brałem wczesnym rankiem i szarówka jeszcze była :) )
Całą ub. roczną zimę przeleżał jasiek w stodole gdzie nie ma posadzki i tylko czarna budowlana folia rzucona wprost na ziemię pod worki oraz te worki szczelnie okryte i jeszcze w kwietniu wyglądał jak prosto z kombajnu a dopiero gdzieś w lipcu lekko zmatowiał i nieco zszarzał. Z resztą mam go do dziś jeszcze kilka worków i nawet porównam jak bardzo różni się od tegorocznego ale to przy dziennym świetle ...

Opublikowano

Aha czyli tak to wygląda.. dwa lata temu miałem z 12t złożone w garażu na samej folii budowlanej na jakiejś tam starej posadzce (teraz w tym garażu mam już przelaną posadzkę z folią i jak np trzymałem pszenice (ok 14,5%)do grudnia było wszystko ok.. a tak to zawsze na jakichś paletach, raczej już nic nie kładę na palety.. jakby cena była z 3,3-3,5 to bym sprzedał w cholerę, a tak to pasowałoby pewnie przerzucić pewnie te worki bo mam podejrzenie co by szczury w dodatku jeszcze się nie zaplegly bo wysprztałem strych w starej oborze ze słomy i towarzystwo gdzieś się porozłaziło.. ostatnio właśnie pozbierałem odpadki z fasoli gdzie mam jęczmień złożony bo pocięły worki.. eh jak nie walka na przeczekanie z handlarzami to polowanie na szkodniki 😄

Opublikowano

Akurat szczury fasoli nie jedzą bo trująca lub co najmniej niestrawna surowa tylko mogą worki pogryźć i się wysypie a wtedy części ziarnkom kiełki tylko powyjadają ale to bardziej w czerwonej lub drobnych bo one kiełki mają tuż pod skórką przy znaczku gdy jasiek między liścieniami bardziej i właśnie mam z pół tony może mniej takiej czerwonej dwuletniej gdzie ze 20% powyjadanej bo właśnie worki gryzonie pocięły i się wprost na folię rozsypała, to nie chciało mi się przebierać bo trudne przewracać każde ziarnko  aby dwumilimetrowy ubytek nad znaczkiem dostrzec i na nasiona pójdzie pod siewnik zbożowy i nawet sąsiedzi mają pod nią pola przygotowane. Pożyczę i odbiorę z plonu po żniwach bo sam nie mam gdzie siać a i zbyt droga w tym roku aby ryzykować dzierżawę pod nią.
Chomiki na polu uszczkną ziarnko gdzie w jakim strąku i tyle. wiedzą że niejadalne i spokój za to szparagówkę potrafią wrąbać po pół strąka i cały tak że walka na wszystkich frontach :) 

Opublikowano

dziś sprzedałem 7ton  fasole po 3,25 na konto widziałem listę ludzi co dzwonią z fasolo po 5-6-3,ton  co skupuje ma do odebrania fasoli nie wierze ze już do wiosny podrożeje każdy kto miał dużo hektary zasianej fasoli trzymał a teraz lawinowo sprzedaje bo się boi ze zasypią skupy fasolo

Opublikowano

7 ton to już nie mało i można negocjować cenę a zasiewy wzrosną na pewno bo sam mam biznesplan napisany siać 5 hektary minimum fasoli przez 5 lat  w tym roku sieje 10hektary  prosty biznes 3,25x3ton minimum z hektara =9.750zł

Opublikowano
16 minut temu, a-zA-Z0-9 napisał:

7 ton to już nie mało i można negocjować cenę a zasiewy wzrosną na pewno bo sam mam biznesplan napisany siać 5 hektary minimum fasoli przez 5 lat  w tym roku sieje 10hektary  prosty biznes 3,25x3ton minimum z hektara =9.750zł

pochwal się,jak juz będziesz miał na przyczepie:)czym młóciłes,i ile deszczu spadło....:)

Opublikowano

Ja miałem ponad 15 i co.. dzwoniłem do może 10 i żaden nie chciał za bardzo gadać o negocjacji.. Cudów nie ma ewentualnie szczęście a 3 ton wydajności nie będziesz miał co roku.