Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
galeria
Fasola Jaś
Opublikowano

Siema

Cena stoi, bo mało kto sprzedaje i wnioskuję, że będzie rosła. Handlarz liczył, że rolnik będzie sypał towarem bo podniósł cenę a tu d*pa, nikt nie sprzedaje poza nielicznymi i cena musi skoczyć. 

Ja osobiście sprzedałem teraz tylko tonę na leczenie żony i czekam. Sprzedałem tydzień temu po 2,6 więc na pewno pójdzie w górę, bo handlarz pyta czy mam jeszcze. Także trzymać towar bo 3zł to kwestia czasu. Podejrzewam, że na 3 stanie, bo jednak po 3 każdy sprzeda ile ma. 

Opublikowano

Kto nie musi to nie sprzedaje ale są osoby które sprzedają i to nie w małych ilościach. Oby cena poszła w górę... Słyszałem, że więksi odbiorcy i niektóre przetwórnie wstrzymują skup fasoli....

Opublikowano

Nie rób zamętu z cenami. Jeśli tak ci zależy na takich informacjach najlepiej zadzwonić i zapytać kiedy i dlaczego wstrzymanie skupu . Zresztą to bardzo logiczne: towaru niby nie trzeba, a cena 10gr w górę. Pomyśl ...

Opublikowano

a kto tam niby tą fasole uprawia??????? jak dla mnie to jest największa ściema jaka tylko może być, każdy chyba wie jak tam rolnictwo wygląda, a obszarowiec co ma kilka czy kilkanaście tysięcy ha nie bawi się w takie uprawy, bo koszty produkcji np pszenicy są tam śmieszne, jeżeli sa tam jakieś uprawy fasoli to na bardzo małą skalę i to malutkich gospodarstw co ciułają na przeżycie, byłem kilka razy na ukrainie, i we lwowie i ani jednego pola z fasolą to ja tam nie widziałem, chybaże w innych regionach ale szczerze w to wątpie.

Opublikowano

Nie rób zamętu z cenami. Jeśli tak ci zależy na takich informacjach najlepiej zadzwonić i zapytać kiedy i dlaczego wstrzymanie skupu . Zresztą to bardzo logiczne: towaru niby nie trzeba, a cena 10gr w górę. Pomyśl ...

Nie robię żadnego zamętu z cenami. Piszę o tym co sam się dowiedziałem i słyszałem od innych. Chyba po to jest to forum, żeby dzielić informacjami na temat fasoli a w chwili obecnej cenami i tym co się dzieje na rynku fasoli....

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez BercikFarm
      A wy już coś macie posiane ? Jare  

• Przez Darozioom
      Witam wszystkich forumowiczów, i bardzo proszę o podpowiedź
      Redliny pod marchew formowałem 27 kwietnia. Maszyna której używam do formowania jest dość prymitywna wobec czego musiałem przed formowaniem zastosować deszczowanie. Mokra ziemia podczas formowania dość mocno się zbiła. Siew nasion nastąpił dzień później czyli 28 kwietnia, jednak w tym miejscu napotkałem dość nieoczekiwane problemy. Pierwszym błędem było to że ustawiłem moim zdaniem trochę za płytki wysiew (na około 1 cm), poza tym podczas wysiewu redliny były na wierzchniej warstwie bardzo  wilgotne w związku z czym mechanizm który odpowiada w siewniku za zakopywanie  nasion nie do końca sobie z tym radził i w wielu miejscach rowki pozostały nie zakryte. Tyle rowków ile mogłem zakopałem motyką. Na drugi dzień zastosowałem zabieg herbicydowy mieszaniną Racer 2,5l/ha+ Ipiron około 800ml/ha. Myślę że dałem stanowczo za dużą dawkę jak na tak płytki siew.
      Dzisiaj 5 maja (7 dni od siewu) odkopywałem nasiona w paru miejscach i zupełnie nie widać po nich żadnego kiełkowania . We wierzchniej warstwie redliny gdzie znajdują się nasiona jest na tą chwilę dość sucho.
      W programie ochrony roślin można przeczytać że środka RACER nie powinno się stosować przy siewie płytszym niż 2 cm.
      Marchwią zajmuję się dopiero 2 sezon więc stąd moje pytanie.
      Bardzo proszę o wasze opinie czy to normalne i wystarczy poczekać, czy brak oznak wschodzenia marchwi może być spowodowany tym że uszkodziłem nasiona niewłaściwie stosując środki ochrony roślin?
      Pozdrawiam i będę bardzo wdzięczny za każdy komentarz

• Przez Ambitny657
      Witam, gdzie kupię profesjonalną zaprawiarkę do zboża oraz wialnie ? 
      Może jakieś cenny ? Mile widziane  własne doświadczenia, spostrzeżenia, opinie porady itp. (sposób zaprawiania)
      Od razu piszę, że nie interesuje mnie zaprawianie w betoniarce. 
      Zaprawiarka nie musi mieć wybitnej wydajności, po prostu ma spełniać swoje zadanie. 

• Przez rolnikk70
      Witam w tym roku chciałem zasiać pszenżyto zimowe systemem bezorkowym udało mi się dostać gnojowice od bydła i pytanie czy mogę siać prosto siewnikiem scierniskowym na pole na którym jest gnojowica czy potrzebna by była orka ? Pole było ubigie w nawozy organiczne jest to 6 , 5 klasa i nie chciałbym stosować orki. Pozdrawiam
    • Przez rolnikk70
      Witam chcę zasiać pszenżyto zimowe bezorkowo stanowisko jest dość ubogie w wapno i pytanie czy mogę zastosować zwykłe wapno prosto pod siew? czy może lepiej granulowane szybciej rozpuszczalne? Proszę o podpowiedzi
  • Dodaj nową pozycję...
v