Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
galeria
Fasola Blanka
Opublikowano

byłem dzisiaj, fasola tam gdzie pryskałem ręcznym jest smutna, tzn. liście zwiędły, to wina upału i dawki, zobaczę czy wstanie. 

za to komosa  zdechła dosłownie, powój gnie. 

wydaje mi się, że 2L/ha basagranu + 300ml Chwastoksu to będzie za duża dawka :) 

Opublikowano

witam jestem nowym laikiem na temat fasoli i mam pytanie odnosnie odzywek bo nie wiem czy potraktowac moją fasolke i w jakich proporcjach .fasolka zacznie juz kwitnąc a mam jej 0.5h z góry dziekuje za podpowiedz

Opublikowano

już kwitnie? nieźle. Zawsze odżywka pomoże, przecież to karma dla rośliny. Masz tysiące do wyboru, ważne żeby był to potas, fosfor, i mikroelementy w tym bor i molibden. 

Ale z drugiej strony jak dałeś nawóz pod korzeń, to szkoda kasy. Bynajmniej j tak myślę. 

Opublikowano

Nie sprzedawałem a zostało mi 50kg po siewie i muszę gdzieś zawieźć, ale to nie problem. 

Mam Ważne pytanie: czy ktoś z Was pryskał AGILEM? po ilu dniach widać efekt, dziś mija trzeci  dzień od oprysku i nie mam śladu po oprysku nawet na małych trawkach, to normalne czy dawka za mała (zgodnie z instrukcją 0,6L/ha) ?????

Opublikowano

ja pryskalem 0.5l i po 7 dniach jak pryskalem znowu 0.5l to już bylo widać że trawa i samosiewy pszenicy zolkna. W rzepaku po miesiącu albo i więcej całkowicie pszenica padła po dawce 0.8l a była dość duża.

Opublikowano

czyli rozumiem, że za tydzień muszę dać kolejną dawkę, inaczej efektu nie będzie?  

w sumie lubię te zabiegi, tylko ta cena oprysku :(  Ale wolę mieć spokój z jednoliściennymi, bo ciężko później motyką z nimi walczyć, całe pole chlastać he he, męka 

Opublikowano (edytowane)

Oto zdjęcie miejsca pryskanego basagranem z chwastoxem, zdjęcie zrobione przed opryskiem. Widać tu ogromny powój i komose
A tu to samo miejsce po trzech dniach. Fasola smutna ale żyje, po komosie nie ma śladu a powój umiera.
Dzisiaj chodziłem po polu i zauważyłem że miejscami fasola wiednie i zamiera, usycha, pojedyncze krzaki, obok wszystko zielone a jeden krzak wiednie i usycha, poniżej zdjęcie, na pewno to nie wina oprysku, bo wiednie bez żadnych przebarwień, czy to jakiś szkodnik podziemny?

Edytowane przez ravoj
Opublikowano

Co daje saletra wapniowa i kiedy sie ja daje ? Przed kwitnieniem czy podczas czy kiedy ?

jutro jadę z saletrą wapniową, roślina szybciej się rozwija, przyśpiesza wzrost, zwłaszcza teraz jak sucho, trzeba fasolę odżywić. 

POTRZEBUJĘ SZYBKIEJ POMOCY!!!!

zauważyłem, że moje pojedyncze krzaki fasoli więdną. Okazało się, że nie jest to wina szkodnika, gnije łodyga, staje się brązowa, rozlazła, ciemnieje i krzak usycha. Co to może być. Łodyga staje się prawie brązowa około 1 cm nad ziemią do pierwszego rozgałęzienia. Co to może być, grzyb? Pojedyncze krzaki w rządku, może 2-3 na 100m/kw 

Pomóżcie!!

myślę, że to bakteryjna zgnilizna łodygi, ale czy jest na to lekarstwo?

Opublikowano

możesz dać coś od grzyba, amistar xtra naprzykład, ale zobacz czy w tej łodydze nie ma jakiś dziur po robakach.

Co do Agilu to nie dawaj drugiej dawki na zwykłe chwasty jednoliścienne, ja dawałem bo mam perz i inne wyrośnięte ustrojstwo. Jedna dawka 0,6l załatwi wszystkie młode chwasty.

Pryskałem dzisiaj jedną działkę basagranem z chwastoxem, jutro chcę polecieć z odzywkami żeby ją troszkę wspomóc, nie za wcześnie?

Opublikowano

a jak tam z podsypywaniem fasoli, podzieli się ktoś swoim zdaniem na ten temat? u mnie chwastów nie ma, fasola ładna, trochę zwyczajnie niechce mi się jej podsypywać a jednocześnie narażać się na zachwaszczenie po ruszeniu ziemi... 

Opublikowano

Jak nie pomoże Signum to już nic nie pomoże (talerzówka ). Dawka według etykiety. Nie jest to tania zabawa ,ale według mnie lepszego środka niema .Maximum dwa

razy w sezonie. Po trzech razach śmierdzi.

Opublikowano

Muszę to dobrze sprawdzić z czym mam do czynienia. Padają pojedyncze krzaki, na szczęście bardzo rzadko, gdzieniegdzie. Wszyscy mi mówią, że za wcześnie na zgniliznę twardzikową, poza tym jest sucho. Ale co to może być innego? Tydzień temu byłem z psem na fasoli, dużo biegał, nie wiem może nadłamał fasolę, uszkodził i teraz gnije. W każdej z tych chorych łodyga ciemnieje, staje się brązowa i nasączona wodą, mokra i śliska, tak to wygląda, później jak roślina zamiera wszystko staje się suche. Nie ma tylko tego białego nalotu, który jest charakterystyczny dla zgnilizny. Jutro wstawię zdjęcie, bo dziś nie wziąłem telefonu. 

kilka postów wcześniej jest zdjęcie chorego krzaka, ale łodygi nie widać, postaram się zrobić lepsze. 

800 litrów wody na 1ha i drobnokropliste? przecież to trzeba jechać w miejscu żeby tak pryskać, Mam kawałek 2ha 6km od domu, obłęd tak pryskać. Musiałbym zrobić 4 kursy, muszę na 100% potwierdzić chorobę, nie mam wyjścia. 

Opublikowano

Przyłącze się do pytania kolegi skywalker89, co sądzicie o plewnikowaniu międzyrzędzi czy po takim ruszeniu ziemi nie powschodzą nowe chwasty?

Opublikowano

witam. ponawiam pytanie i prosze o odp, czyu jest mozliwe zeby zasadzic dwa razy pod rzad jasia tyczkowego na jednym polu bo juz mam konstrukcje zrobione i byloby fajnie zeby to na dwa lata moglo chociaz zostac. co mozna zasiac na jesien zeby jakos glebe poprawic , czy beda duzer straty w zbiorach przy dwoch latach z rzedu. 

Opublikowano

Wiem po sobie ze strat nie będzie, ale proponuję prewencyjne na drugi rok od grzyba pryskać a najlepiej przed sianiem zastosować nadpadozyta zawartego w środku Contans. Akurat jestem w temacie i wiem że w uprawie fasoli niektóre grzyby zimuja w glebie, dlatego zaleca się zmianę upraw. Ja mam coś teraz w fasoli i muszę to zidentyfikować.
Plewnikowanie poprawia stan fasoli, działa jak najlepsza odżywka. Ale chwasty po dwóch tygodniach zaczną się pojawiać jeżeli są bądź były na polu. Nie wiem jak u Ciebie u mnie jest zbyt sucho na ten zabieg.

Opublikowano

Witam, ktoś wczesniej pytał o odżywkę do fasoli, ja rok temu dawałem florowit i rosła jak szalona.Orientujecie się po ile teraz jest fasola np u Holdy lub w szpikołosach?

Czy na forum można gdzieś zamieszczać oferty, zostało mi trochę basagranu z zeszłego roku i nie wiem gdzie to wrzucić. Pozdro