Skocz do zawartości

Ceny ciągników grupy CNH (Steyr, Case IH, New Holland)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chodzi mi o to że mój nawet z małym obciążeniem (np. opryskiwacz pełny ok.3.5t) przy transporcie pod górę ma problem żeby się wyskrabać z prędkością 40km/h (mam skrzynie 50km/h) wy też tak macie?

Opublikowano

Gdy na asfalcie jadę pod bitną górę, np. z pełnymi przyczepami (masa całego zestawu ok. 33 t) to prędkość spada mi do nawet 19 km/h z np. 42 km/h na równym. Z takimi mniejszymi rzeczami, o których piszesz to pod większe górki potrafi zredukować prędkość o ok. 6 km/h, ale nie muszę zmniejszać biegu z C8 na np. C7. Ja mam skrzynię eko 40 km/h to maksymalnie jadę 44 km/h bo jak bujne go szybciej to od razu redukuje obroty do maks. 1750 obr/min..  

Opublikowano

Jak jadę pod górę z obciążeniem to automat redukuje bieg i czuć że ma ciężko, tak się zastanawiam czy ten powerboost to nie jest ściema bo nawet nie wiadomo kiedy jest aktywny.

Opublikowano

Z tego co pamiętam to według instrukcji aktywuje się gdy na desce po środku taka zielona kontrolka zaświeci (nie pamiętam teraz jaki to symbol). Kontrolka zapala się u mnie zawsze jak zaczynam używać hydrauliki i jak jadę biegiem wyższym niż C5, ona niby informuje że jest dostępna ta dodatkowa moc. Strzeże jakoś nie czuje nawet tych 155 KM mocy maksymalnej, a co dopiero 175 KM z boostem. Przykład jak ostatnio przed orką uprawiałem drugi raz ściernisko po jęczmieniu ozimym 3m talerzówka tolmet na wale oponowym, to przy głębokości ok. 12 cm ciężko było mi go bujność do 8,5 km/h. Jak uprawiałem ścierniska to tak ok. 13 km/h, przy wyższych prędkościach miał już problem aby wskoczyć na odpowiednie obroty (zazwyczaj pracuje na ok. 1650 obr./min.).  

Opublikowano
Przed chwilą, adam0122 napisał:

Przykład jak ostatnio przed orką uprawiałem drugi raz ściernisko po jęczmieniu ozimym 3m talerzówka tolmet na wale oponowym, to przy głębokości ok. 12 cm ciężko było mi go bujność do 8,5 km/h. 

To rzeczywiście słabo z tą mocą, bo ja T5.75 zrobionym na 100KM daję radę uciągnąć Tolmeta Astata 2.7m na około 10-11cm głębokości z prędkością 9km/h, co prawda u mnie zwykły wał rurowy, ale to aż 50KM różnicy, 1,5 raza mocniejszy od mojego.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, adam0122 napisał:

Z tego co pamiętam to według instrukcji aktywuje się gdy na desce po środku taka zielona kontrolka zaświeci (nie pamiętam teraz jaki to symbol). Kontrolka zapala się u mnie zawsze jak zaczynam używać hydrauliki i jak jadę biegiem wyższym niż C5, ona niby informuje że jest dostępna ta dodatkowa moc. Strzeże jakoś nie czuje nawet tych 155 KM mocy maksymalnej, a co dopiero 175 KM z boostem. Przykład jak ostatnio przed orką uprawiałem drugi raz ściernisko po jęczmieniu ozimym 3m talerzówka tolmet na wale oponowym, to przy głębokości ok. 12 cm ciężko było mi go bujność do 8,5 km/h. Jak uprawiałem ścierniska to tak ok. 13 km/h, przy wyższych prędkościach miał już problem aby wskoczyć na odpowiednie obroty (zazwyczaj pracuje na ok. 1650 obr./min.).  

Właśnie kontrolka informuje że dodatkowa moc jest dostępna, a jak informuje gdy z niej korzysta ? Znajomy ma T6.165 EC i tam chyba kontrolka miga gdy korzysta z tej dodatkowej mocy. Co do pracy to z talerzówką 3m po ściernisku spokojnie 12km/h a uprawa przedsiewna gruberem bezorkowo 3m na 30cm na lekkich glebach 10km/h przy 1600obr/min

Edytowane przez track
Opublikowano
3 godziny temu, adam0122 napisał:

No właśnie ja też jakoś nie czuję tej mocy szczególne w transporcie, może to przez tą przekładnie DC

Opublikowano
Dnia 10.09.2021 o 20:21, tomek904 napisał:

to znaczy ze mało w życiu widziałeś jak jadę z zablokowana amortyzacja to po drodze z płyt drogowych Max 8km / h jak z amortyzacja to ile fabryka dała

A ciągnik trzeszczy, bo tylko ładowacz pływa, a wszystkie drgania z kół przechodzą na korpus ciągnika. Mam ładowacz Stolla na ciągniku bez amortyzacji osi i jeździłem różnymi ciągnikami z amortyzacją osi i tego nawet nie da się porównać.

• Like 1
Opublikowano
Dnia 11.09.2021 o 15:20, track napisał:

, tak się zastanawiam czy ten powerboost to nie jest ściema

a jak mówiłem że pic i wprowadzanie w błąd klienta naklejką na masce sugerującą wyższa moc niż rzeczywista to obrońcy NH .....

Dziś tak podają moc że najlepiej wybrać najniższą z tabeli i odjąć kilka % 

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
11 godzin temu, marb80 napisał:

Wyceniał ktoś ostatnio T6.160 czy T7165S w podstawowej wersji?

dwa tygodnie temu T6.160 na placu 301 tyś zł netto na zamówienie 330-340 tyś zł netto oba takie trochę lepsze podstawy tzn. miękką oś, kabina, tuz + balast 700 kg, dodatkowe światła i niewiele więcej niż standard.

• Like 1
  • Confused 1
Opublikowano (edytowane)
Dnia 11.09.2021 o 12:11, ENDURAK91 napisał:

Chodzi mi o to że mój nawet z małym obciążeniem (np. opryskiwacz pełny ok.3.5t) przy transporcie pod górę ma problem żeby się wyskrabać z prędkością 40km/h (mam skrzynie 50km/h) wy też tak macie?

Hm może z innej beczki bo posiadam t6.180 dc ale z wolniejsza skrzynia. to co zauważyłem to bieg C8 jest nadbiegiem czyli niskie obroty silnika a wysoka prędkość nie wiem jak u Ciebie ale u mnie 40 km/h  to obroty w okolicy 1500-1600. Jeżeli masz skrzynie 50 i osiągasz ta prędkość w podobnych wartościach obrotów silnika do się nie dziw ze pod każda górkę będzie ci pierdział z prostej przyczyny  to nie ciężarówka tylko ciągnik rolniczy.  Traci prędkość traci obroty i kolo się zamyka. 

Testowałem ostatnio funkcje kick down( po gwałtownym wciśnięciu pedału gazu miał zredukować bieg) dojechałem do skrzyżowania nie zatrzymując ciągnika zacząłem wyjeżdżać na drogę bieg c3 obroty bodajże w okolicach 1500. Pedał w podłoge funkcja zareagowała zrzuciła bieg w dół po chwili poprawiła zeszła do C1. Dlaczego? Wymusiłem na ciągniku dostarczenie potencjalnie jak największej dostępnej mocy używając funkcji kick down. No i dostarczył wkręcając silnik na 2200 obrotów. 

Wniosek nie oczekujcie że ciągnik który ma w dowodzie 150 km  ma je w każdym momencie.  Musi się rozkręcić i wkręcić na obroty.  Od tamtej pory c8 traktuje jako bieg rekreacyjny (dobrze ze jest). A do pracy są inne biegi. 

Co nie zmienia faktu że na początku też wydawało mi się że mój ciągnik też jest strasznie słaby. Po ostatnich pracach polowych powiem że w niektórych pracach polowych może być lepszy od większego ciut mocniejszego brata z względu na lepszy dobór biegów.

Edytowane przez NieMadry
Opublikowano

Witam, zastanawiam się nad kupnem ciągnika o mocy znamionowej około 120-135 koni 

Myślę nad

New Holland T5.130 

New Holland T6.145, T6.160 

Jeśli new holland to na jakiej skrzyni polecacie i jakie są ich ceny? Bardzo kusi dynamic command tylko jaka jest różnica cenowa pomiędzy skrzyniami? 

Myślę także nad 

Case Maxxum 125 

Co polecacie najbardziej? 

Nie znam ich cen jeszcze także możecie pisać jeśli znacie ich ceny

Pozdrawiam 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Planujecie zakup nowego ciągnika rolniczego w tym roku? Macie jakieś wyceny nowych ciągników? Odwiedziliście jakiegoś dilera?
      jeżeli znacie ceny nowych ciągników lub zamówiliście nowy ciągnik podzielcie się informacją z innymi użytkownikami, na pewno pomożecie podjąć decyzję.
      Kontynuacja tematu: 

• Przez paweł199413
      Stoję przed wyborem przyczepy jednoosiowej coś w okolicy 4t. Co polecacie. Moze ktoś z was ma coś w miarę na sprzedaż 
    • Przez maniek05
      Witam mam do wymiany opony 420/70/r24 czy Turecka firma OZKA zda egzamin moze jakaś opinia ,dużo jeżdżę po asfalcie  jake opony polecicie

• Przez ursus914mirokk
      Witam chce kupić rozrzutnik obornika SIPMA RO 800 Zefir lub PRONAR NV161/2  czy ktoś posiada taki rozrzutnik jaki podałem lub ma tej firmy?? jake sa wady i zalety ? na co zwrucic uwage 
    • Przez yacenty
      Witam!
      prosze w miare mozliwosci o rozne cenniki
  • Dodaj nową pozycję...
v