Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez danielhaker

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Mateusz1q napisał(a):

co 3 lata temu kosztowało 220k? valtra n134 w 2020 z paroma bajerami 330k bez tura 

Valtra może i tak, ale konkurencja była odpowiednio tańsza, chociaż ciężko mi w tą cenę uwierzyć bo znajomy co coprawda sprzedaje te ciągniki ale przed podwyżkami.kupil t144 za 320 netto

Opublikowano
39 minut temu, Orkidea89 napisał(a):

Jak Wy nazbieraliście punktów przy traktorze? Ja mam miejsce 90xx więc nic z tego nie będzie.

Jeszcze nie mów hop, do końca stycznia piłka w grze.

Najwięcej chyba to wiek robił roboty. Ja aneksuje dopiero teraz na ciągnik i gruber, ale niby miałem powyżej 3 pkt według rozpatrującego nawet nie patrząc na maszyny.

Opublikowano
3 godziny temu, SamaPrawda napisał(a):

Miałem przyznane tylko 700l więc jedyny słuszny rauch mds 18.2 rozsiewacz fajny bo jedna komora i można go rozbudować do 1800l

Mam od kilku lat takiego raucha mdsa i faktycznie ta jedna komora na nawóz to może jest i zaletą ale przy zwykłych nawozach a w tym roku musiałem posiać nim trochę wapna granulowanego wapniak koszelowski....o Panie to myślałem że wyjdę z siebie i stanę obok przez ten siewnik jak big bag ma 500 kg to może z 200 leciało normalnie a potem wszystko zawieszało się na tych mało stromych ścianach  w komorze. Jak trafi się jakiś big bag nawozu trochę zawilgocony to dzieje się tak samo że się zawiesza. Ale ogólnie siewnik jak najbardziej polecam. Mam go od 2012 roku i rdzy jest tylko trochę przy zaczepie do przyczepy. 

Opublikowano

Ja mam za wiek i za to że we wcześniejszych naborach nic nie brałem po jednym punkcie. Za maszyny jakiś ułamek, bo przy traktorze rozsiewacz dużo nie dał. Jak pytałem doradcy, który robił mi wniosek żeby jakoś zwiększyć punkty to mówił, że nie ma sensu, bo wszyscy dostaną. Także tego... 

• Sad 1
Opublikowano

No jeszcze nie wiadomo przeciez bo w tym nowym rozporządzeniu nie tylko daty zmieniają. W limitach też grzebią więc trzeba czekać do końca stycznia, bo do 31 mają być podpisane wszystkie umowy.

Opublikowano
Pawel29 napisał:

3 godziny temu, SamaPrawda napisał(a):

Miałem przyznane tylko 700l więc jedyny słuszny rauch mds 18.2 rozsiewacz fajny bo jedna komora i można go rozbudować do 1800l

Mam od kilku lat takiego raucha mdsa i faktycznie ta jedna komora na nawóz to może jest i zaletą ale przy zwykłych nawozach a w tym roku musiałem posiać nim trochę wapna granulowanego wapniak koszelowski....o Panie to myślałem że wyjdę z siebie i stanę obok przez ten siewnik jak big bag ma 500 kg to może z 200 leciało normalnie a potem wszystko zawieszało się na tych mało stromych ścianach  w komorze. Jak trafi się jakiś big bag nawozu trochę zawilgocony to dzieje się tak samo że się zawiesza. Ale ogólnie siewnik jak najbardziej polecam. Mam go od 2012 roku i rdzy jest tylko trochę przy zaczepie do przyczepy. 

Mam starego raucha komet konstrukcja niemal identyczna, sprawdza się bez zastrzeżeń, tylko brak hydrauliki, no i jest okazja wymienić na nowy sprzęt. Do wapna mam rozrzutnik.

Opublikowano
42 minuty temu, sw_kamil napisał(a):

MF 7s od ok. 550 tyś

8s ponad 700 tyś

I na obniżki raczej się nie zanosi , ale pożyjemy zobaczymy co będzie jak skończą się wszystkie dofinansowania

Jeśli piszesz o cenie brutto to się zgodzę. Jeśli o netto to już na wypasie ciągniki. 
Chyba wczoraj wyświetliła mi się reklama 7s.155 za 429 netto. Ciągnik dość podstawowy ale z amor kabina i osia, przedni tuz, koła 540 i 650

Opublikowano
Godzinę temu, krzychu121 napisał(a):

Jeśli piszesz o cenie brutto to się zgodzę. Jeśli o netto to już na wypasie ciągniki. 
Chyba wczoraj wyświetliła mi się reklama 7s.155 za 429 netto. Ciągnik dość podstawowy ale z amor kabina i osia, przedni tuz, koła 540 i 650

Na wypasie to na 6s miałem wycenę na 570 netto,  8s 800tyś netto, valtra q 830 netto.

• Thanks 1
Opublikowano
krzychu121 napisał:

6 s jest drogi tak samo jak 5s. Napisałeś że 7s od 550. A za 550 to można go dość dobrze wyposażyć. W roltomie jest chyba za 530 na vt i z różnymi bajerami. 

Nie masz obaw przed Roltomą?

• Like 1
Opublikowano

Ja to akurat bym się cieszył gdyby ciągnik używany z jakimś tam przebiegiem dealer chciał ode mnie odkupić po cenie jaką za niego zapłaciłem, więc osobiście  nie wiem o co chodzi właścicielom tego felernego ciągnika . A z roltomą współpracuje już długo i nie mam większych zastrzeżeń 

• Thanks 1
Opublikowano
sw_kamil napisał:

Ja to akurat bym się cieszył gdyby ciągnik używany z jakimś tam przebiegiem dealer chciał ode mnie odkupić po cenie jaką za niego zapłaciłem, więc osobiście  nie wiem o co chodzi właścicielom tego felernego ciągnika . A z roltomą współpracuje już długo i nie mam większych zastrzeżeń 

Co ci po tym odkupie skoro kredyt zostaje? Ciekawe czy to nie był zakup na jakiś program, dodatkowo pożyczali jakieś sprzęty w zastępstwo, więc nie jest to jakaś super oferta, jak już tu parę postów wyżej wszyscy zauważyli, ciągniki drożeją, nowego za taką kase nie kupią, chyba, że konkurencja zrobi sobie na tym reklamę jak kiedyś Unia na aferze jockerfarma z agromaszem. Dlaczego rolnik ma cały czas być pokrzywdzony w tym układzie? Roltoma pokrętnie się tłumaczy, już zaczynają blokować i usuwać komentarze

Opublikowano

Właściciele też nie lepsi. Jest gwarancja? Jest. Ciągnik się psuje? Psuje... To przyjeżdża serwis i go naprawia. Może i codziennie przyjeżdżać przez 365 dni i za każdym razem do czegoś innego, ale nie mogą odmówić dostępu dla dilera do serwisowania maszyny. Tym bardziej, że jest to ASO. Jeżeli odmówili naprawy to z automatu AGCO powinna wypowiedzieć umowę gwarancyjną. 

Uprzedzając pytania czy nie byłbym wściekły że maszyna się psuje itp... oczywiście że bym był, ale chodzi o dogadanie się. Jeżeli nie potrafią tego zrobić to niech serwisują do tej pory aż usuną usterkę nawet po gwarancji. 

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Pawel29 napisał(a):

Skąd ja to znam. Mam Rauch MDS 18.2 od nowości 4 lata i poza ogólną oceną bardzo dobrą kwestia zawieszania się mokrego nawozu czy wapna to dramat. Raz musiałem ręcznie prawie cały big bag (PK) wyciągać łopatką bo tak na dole zmieliło że zawiesiło się i koniec nic nie leciało na dole sam pył zrobiło. Ogólnie na stronie piszą że mieszadło jest wolnoobrotowe i nie mieli ale to tylko marketing i nieprawda moim zdaniem. Mieli nawóz podatny na mielenie niemiłosiernie, tylko saletra ładnie do końca schodzi. Na szczęście chyba jest rozwiązanie i będę w nadchodzącym sezonie testował. Jest oryginalne mieszadło do nawozów pylistych symbol RWK 15 jest nawet w konfiguratorze na stronie Kuhn do MDS można dobrać a poza tym ciężko chyba dostępne sam szukam jak to kupić chyba do dealera się przejadę niech szuka tej części.

Edytowane przez Darek8787
Opublikowano
6 godzin temu, SamaPrawda napisał(a):

Nie masz obaw przed Roltomą?

Nie bo nie będę brał u nich. Kupiłem steyra za 400 netto. Tak tylko pisze o cenach mf. 

5 godzin temu, karol091193 napisał(a):

Właściciele też nie lepsi. Jest gwarancja? Jest. Ciągnik się psuje? Psuje... To przyjeżdża serwis i go naprawia. Może i codziennie przyjeżdżać przez 365 dni i za każdym razem do czegoś innego, ale nie mogą odmówić dostępu dla dilera do serwisowania maszyny. Tym bardziej, że jest to ASO. Jeżeli odmówili naprawy to z automatu AGCO powinna wypowiedzieć umowę gwarancyjną. 

Uprzedzając pytania czy nie byłbym wściekły że maszyna się psuje itp... oczywiście że bym był, ale chodzi o dogadanie się. Jeżeli nie potrafią tego zrobić to niech serwisują do tej pory aż usuną usterkę nawet po gwarancji. 

a według mnie to wszystko jest źle zrobione. Maszyny po kilkaset tys. Serwis nie potrafi sobie poradzić np w pół roku z naprawą ciągnika to raz że powinni dać drugi w zastępstwo bez żadnych kosztów a dwa że gwarancja powinna być o te pół roku wydłużana. Wtedy klient by był chroniony i do napraw by przyjeżdżali od ręki bo każdy dzień zwłoki to dodatkowy dzień gwarancji . A niektórzy specjalnie odwlekają przyjazdy żeby gwarancja minęła i się bujaj. 
A najlepszym wyjściem z tej sytaucji o której piszemy  nie jest odkup ciągnika za cenę zakupu. Ale rękojmia w postaci wymiany na nawy identyczny ciągnik. Wtedy ma to sens. Dziwię się że dealer i agco jeszcze do tego nie doszli 

• Like 3
Opublikowano
7 godzin temu, karol091193 napisał(a):

Co ty piszesz w ogóle chciał byś żeby ciągnik stał ci w serwisie non stop albo serwis przyjeżdżał co dzień ty chcesz jechać w pole a traktor za tyle kasy nie działa ? Jeżeli nie potrafią tego zrobić to niech nie robią ja bym nie chciał żeby ktoś się uczył naprawiać na moim ciągniku. Agco powinno zablokować dilera skoro nie umiał naprawic i tyle . 

• Thanks 1
Opublikowano
3 minuty temu, Paramonov napisał(a):

Co ty piszesz w ogóle chciał byś żeby ciągnik stał ci w serwisie non stop albo serwis przyjeżdżał co dzień ty chcesz jechać w pole a traktor za tyle kasy nie działa ? Jeżeli nie potrafią tego zrobić to niech nie robią ja bym nie chciał żeby ktoś się uczył naprawiać na moim ciągniku. Agco powinno zablokować dilera skoro nie umiał naprawic i tyle . 

Noo! Dlatego najlepsze są polskie ursusy - maszyny nie do zajechania - jak to mówił jeden rolnik z biedotą umysłową