Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez danielhaker

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 minut temu, SamaPrawda napisał(a):

arion 430

No i jaka cena i wyposażenie ?? Amor kabina ośka? Ja coś będę kupował, czy to może na to mgr nowego, chyba tańsze będą  case i steyr, czy używanego to kabina amortyzowana przynajmniej musi być 

Opublikowano
mx_racer napisał:

na kiedy realizacja? ja zamowiłem to dopiero kwiecień/maj.

U mnie tak samo, zamawiałem na początku tygodnia, straszyli, że w czwartek już będą nowe terminy realizacji i żeby nie zwlekać bo może się przeciągnąć, teraz mocno też ruszyły decyzje to nic dziwnego, jak byłem w Poznaniu to co chwile ktoś wchodził podpisać, znajomy dzwonił tydzień temu żeby się umówić to termin w drugim tygodniu stycznia

skywalker89 napisał:

8 minut temu, SamaPrawda napisał(a):

arion 430

No i jaka cena i wyposażenie ?? Amor kabina ośka? Ja coś będę kupował, czy to może na to mgr nowego, chyba tańsze będą  case i steyr, czy używanego to kabina amortyzowana przynajmniej musi być 

Claas ma bardzo bogate wyposażenie podstawowe, więc kabina, oś jest w standardzie, podobnie jak skórzana kierownica, klimatyzowany schowek, czy kolorowy wyświetlacz dodatkowo to przygotowanie pod ładowacz, orginalny ładowacz, wzmocniony podnośnik, opony 600tył 480przód, full led, dwa koguty, kabina panoramic, te większe lusterka, dodatkowo claas protect bez udziału własnego, w cenie jest tez osprzęt łyżkokrokodyl i widły do palet. 394 netto

A no i skrzynia hexashift

• Thanks 1
Opublikowano
39 minut temu, SamaPrawda napisał(a):

U mnie tak samo, zamawiałem na początku tygodnia, straszyli, że w czwartek już będą nowe terminy realizacji i żeby nie zwlekać bo może się przeciągnąć, teraz mocno też ruszyły decyzje to nic dziwnego, jak byłem w Poznaniu to co chwile ktoś wchodził podpisać, znajomy dzwonił tydzień temu żeby się umówić to termin w drugim tygodniu stycznia

Claas ma bardzo bogate wyposażenie podstawowe, więc kabina, oś jest w standardzie, podobnie jak skórzana kierownica, klimatyzowany schowek, czy kolorowy wyświetlacz dodatkowo to przygotowanie pod ładowacz, orginalny ładowacz, wzmocniony podnośnik, opony 600tył 480przód, full led, dwa koguty, kabina panoramic, te większe lusterka, dodatkowo claas protect bez udziału własnego, w cenie jest tez osprzęt łyżkokrokodyl i widły do palet. 394 netto

3 lata temu byłoby 100k mniej, teraz powinno być już z 50k mniej. Niechby pokazali cene zakupu w euro jaka jest, bo po tych drastycznych podwyżkach tłumaczyli się m.in wysokim kursem euro wtedy na poziomie 4,8zl, teraz mamy około 4,2, to na 100tys euro powinno być te 50tys zł taniej!  Siedziałem ostatnio w clasie to w środku faktycznie fajnie wykonany, pewnie lepiej od valtry n unlimited którą rok temu nabyłem. 

Ładowacz na linki czy maly dżojstik i na elektro? Sam ładowacz z osprzętem pewnie z 60k. 

Opublikowano (edytowane)

2 godziny temu, SamaPrawda napisał(a):

Powiem szczerze, ze wydaje mi się ze to i tak bardzo dobra cena jak za nh t6.145 krzyczą po 380k netto bez ładowacza. Na 100 % się nie pomyliłeś?

Edytowane przez PTrend
Opublikowano
PTrend napisał:

2 godziny temu, SamaPrawda napisał(a):

Powiem szczerze, ze wydaje mi się ze to i tak bardzo dobra cena jak za nh t6.145 krzyczą po 380k netto bez ładowacza. Na 100 % się nie pomyliłeś?

Ciągnik w ofercie first claas kosztuje chyba 335netto z tuzem więc żadna pomyłka

Aroo22 napisał:

6 minut temu, SamaPrawda napisał(a):

Rozsiewacz z wysiewem granicznym

I na jaki rozsiewacz padł wybór? 

Miałem przyznane tylko 700l więc jedyny słuszny rauch mds 18.2 rozsiewacz fajny bo jedna komora i można go rozbudować do 1800l

Opublikowano

Dobre ceny, ja jeszcze na ostatnią chwilę dołożyłem przygotowanie do nawi to 436k wyszło finalnie ,wyposażenie jak u ciebie tylko bez tuz , ładowacz 100c na elektrycznie sterowany z dekompresją 3 sekcji, 3elektrozawory, klimatronik , najlepszy fotel , automatyka skrzyni biegów i napędów zależna od kąta skrętu, stabilizatory automat,opony trelleborg. Mam wrażenie że dużo drożej wyszedł jak twój. @SamaPrawda jaki ładowacz 120 czy 100 , c czy hydrauliczne poziomowanie.

Opublikowano
Godzinę temu, Krystian6677 napisał(a):
W dniu 20.12.2024 o 13:49, full_divix napisał(a):

Co miałeś do tego ciagnika ? W sensie jaka maszyna i ile pkt ?

Prasa stało komorowa i platforma bel - 1,51pkt

• Thanks 1
Opublikowano

Jak ma być lepiej jak widzę wszyscy pogodzili się z tym że maszyny kosztują 150% tego co kosztowały 3 lata temu a płody dalej kręcą się koło tych samych cen co 10-20lat temu. Ale trzeba się "rozwijać" i brać dalej jak coś zwrócą na wyśrubowanych wymaganiach przez 5kolejnych lat. Jak wspomniałem wzialem w tamtym roku nową nke, pewnie dostanę na nią z 4.0 kase, i miałem poprawki tutaj z mgr i zacząłem się zastanawiać czy jednak nie zrezygnować z tej zajebistej dotacji i kupić trochę nowszego klamota z turem jak miałem do tej pory? Mimo że może nie mam dużo kredytu bo z 160k na 2% 100 jeszcze na fabryczne i z 40 gotówkowego na stałej 9% przy 60paru ha, przy buraku rzepaku fasoli, a Wy tu piszecie że prawie 400k netto co prawda z turem, ale ile 120koni które 3 lata temu kosztowały z 220-250 jest ok i nie ma co wracać pamięcią pewnie do tego ? 

Jeśli już się zdecyduje to praktycznie case/steyr, class ze względu że najblizszy serwis mam 15km moze bralbtm pod uwage jesli jakas cena wzgledna by byla. Fajny bajer że wszystko w jednym dżojstiku, do tego jeszcze tylko żeby na małych obrotach po drodze jechac z 35-40km i bajka. Wstępnie jak coś pytalem to ariony z ośką I kabiną niby zaczynają się od 320-330tysiecy. Fajne to wszystko jak się z boku na to patrzy jak ktoś kupuje nowe... 

Opublikowano
7 minut temu, skywalker89 napisał(a):

Jak ma być lepiej jak widzę wszyscy pogodzili się z tym że maszyny kosztują 150% tego co kosztowały 3 lata temu a płody dalej kręcą się koło tych samych cen co 10-20lat temu. Ale trzeba się "rozwijać" i brać dalej jak coś zwrócą na wyśrubowanych wymaganiach przez 5kolejnych lat. Jak wspomniałem wzialem w tamtym roku nową nke, pewnie dostanę na nią z 4.0 kase, i miałem poprawki tutaj z mgr i zacząłem się zastanawiać czy jednak nie zrezygnować z tej zajebistej dotacji i kupić trochę nowszego klamota z turem jak miałem do tej pory? Mimo że może nie mam dużo kredytu bo z 160k na 2% 100 jeszcze na fabryczne i z 40 gotówkowego na stałej 9% przy 60paru ha, przy buraku rzepaku fasoli, a Wy tu piszecie że prawie 400k netto co prawda z turem, ale ile 120koni które 3 lata temu kosztowały z 220-250 jest ok i nie ma co wracać pamięcią pewnie do tego ? 

Jeśli już się zdecyduje to praktycznie case/steyr, class ze względu że najblizszy serwis mam 15km moze bralbtm pod uwage jesli jakas cena wzgledna by byla. Fajny bajer że wszystko w jednym dżojstiku, do tego jeszcze tylko żeby na małych obrotach po drodze jechac z 35-40km i bajka. Wstępnie jak coś pytalem to ariony z ośką I kabiną niby zaczynają się od 320-330tysiecy. Fajne to wszystko jak się z boku na to patrzy jak ktoś kupuje nowe... 

co 3 lata temu kosztowało 220k? valtra n134 w 2020 z paroma bajerami 330k bez tura 

Opublikowano

Powiedz mi co w tym przypadku najlepiej zrobić? usiąść i narzekać? nie ma dobrej odpowiedzi na pytanie, kiedyś to wszystko upadnie, i coś mi się wydaje, że to powoli zaczyna się początek tego końca, dopóki są dofinansowania to trzeba skorzystać, od tej ceny zwrócą mi 60% zapłacę tyle co za używany ciągnik

Aroo22 napisał:

To widzę taka sama sytuacja jak u mnie. Wersja z komputerem? 

Nie, jakoś nie widzi mi się ten bajer. Wystarczy mi zwykła hydraulika, jedynie wybrałem tą opcję z dwoma siłownikami, świateł też nie brałem, 2 tyś za dwie lampy obudowane plastikiem 😆😆

michal_19 napisał:

Dobre ceny, ja jeszcze na ostatnią chwilę dołożyłem przygotowanie do nawi to 436k wyszło finalnie ,wyposażenie jak u ciebie tylko bez tuz , ładowacz 100c na elektrycznie sterowany z dekompresją 3 sekcji, 3elektrozawory, klimatronik , najlepszy fotel , automatyka skrzyni biegów i napędów zależna od kąta skrętu, stabilizatory automat,opony trelleborg. Mam wrażenie że dużo drożej wyszedł jak twój. @SamaPrawda jaki ładowacz 120 czy 100 , c czy hydrauliczne poziomowanie.

No widzisz ja mam bez navi, bez klimatronika, chociaż był taki zamysł, ale to koszt 5 tyś, fotela też nie wybierałem, automatyka skrzyni to standard, stabilizatory mam zwykłe, mam takie w mf i mi się to sprawdza, opon nie wybierałem, więc standardowe mitasy, ładowacz proponowali mi 120 ale po kilku rozmowach okazało się, że może być za duży więc będzie założony 100c, myślę, że się sprawdzi, hydraulicze czy mechaniczne poziomowanie według mnie żadne nie ma konkretnych korzyści więc nie zależało mi na hydraulice

Opublikowano (edytowane)

Było wziąć dekompresje 3 sekcji niewielką dopłata chyba 900zl, a wygoda będzie przy przypinaniu/odpinaniu krokodyla.

A ja jestem rocznik '99 i niestety według ich przepisów już mi się nie należy 60procent...

Edytowane przez michal_19
Opublikowano

Podpowiedzcie mi na temat GVA.  Mianowicie w ramach przychodów podaję się płatności. I tutaj mam pytanie czy dodawać całość płatności z roku wyjściowego (około 50 000pln wliczajac ekoschemty i wszystkie inne platnosci), czy dodać tylko wartość wynikająca :

z płatnośc związane do powierzchni upraw (82 ary grochu 651pln)

Płatność rolnosrodowiskowo-klimatyczne (0pln)

Uzupełniająca platnosc podstawowa(3000pln).

Czyli w sumie to daje 3651pln . To duza różnica przy liczeniu GVA vs 50 000pln.

Ktoś pomoże?

Opublikowano
michal_19 napisał:

Było wziąć dekompresje 3 sekcji niewielką dopłata chyba 900zl, a wygoda będzie przy przypinaniu/odpinaniu krokodyla.

A ja jestem rocznik '99 i niestety według ich przepisów już mi się nie należy 60procent...

Już po ptakach, drobny szczegól, może i warto by było mieć, ale nigdy sie wszystkiego nie przewidzi, właśnie dlatego lubie rozmawiać z dilerami którzy chociaż wiedzą o czym mówią i przynajmniej jeździli ciągnikiem, często spotykam się z przypadkami gdzie więcej wiem o sprzęcie niż sam sprzedawca. Też jestem 99 i mi się należy, co w tych przepisach cie wyklucza?