Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez danielhaker

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 godziny temu, Radek333 napisał:

A ktos dostał odmowne pismo na zwiększenie pomocy do 250 tys . Mi teraz kazali takie oświadczenie złożyć żeby podnieśli pomoc do 250 tys , i kazali czekać . 

Mój doradca mówił żeby nie składać bo jeszcze jest rozporządzenie nie podpisane i zrobią odmowę w ARiMR.

Dwie strony temu ktoś pisał że znajomi którzy złożyli odmowę podostawali.

Ogólnie śmiech na sali bo po co było wysyłać te pisma z ARiMR skoro i tak wszystko zamrożone.

3 godziny temu, dzikidaniel napisał:

Kupka była odnośnie 50 tysięcy do MGR a nie do KPO (bo to nie temat o KPO). Z kolei w KPO to nie dostaniemy pieniędzy, tylko dostaniemy pieniądze z kredytem do spłacenia i na gorszych warunkach niż jak by sama Polska o ten kredyt się postarała i jeszcze dostanie tylko na jakieś bzdury na jakie unia się zgodzi. To nie 35 MLD dotacji, to 35 MLD kredytu do spłacenia.

Jak jest tak jak mówisz to na jakiego grzyba Niemcy to ciągle blokują, skoro to dla Uni jeszcze lepszy biznes aniżeli jakby Polska tych pieniędzy nie dostała 🤔

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, dzikidaniel napisał:

Kupka była odnośnie 50 tysięcy do MGR a nie do KPO (bo to nie temat o KPO). Z kolei w KPO to nie dostaniemy pieniędzy, tylko dostaniemy pieniądze z kredytem do spłacenia i na gorszych warunkach niż jak by sama Polska o ten kredyt się postarała i jeszcze dostanie tylko na jakieś bzdury na jakie unia się zgodzi. To nie 35 MLD dotacji, to 35 MLD kredytu do spłacenia.

Kolego wylacz tvp . Dostaniemy 107 mld a pożyczki ponad 50 mld razem 160mld także kasa z darmo spora a i ta pożyczka to na bardzo dobrych warunkach w porównaniu do kredytow które pis zaciągnął u Niemca angola francuza i amerykana.  Także kolego nie słuchaj do końca wodzą Jarosława bo żeby to była pożyczka to twoja partia srała by na to a jednak łapy wyciągają i żeby nie homo Ziobro to już by kasa była.  Żeby bylo ją mówisz to już dawno krzywousty i Jarosław 1 krótkonogi by gadali niech se unia wsadzi pożyczkę w dupe zechcemy kredyt to sobie weźmiemy gdzie indziej a tak to działa na nich te 107 mld pozytywnie i suty im rwie jak to zrobić żeby kasę dostać a z unia dalej się kłócić.  Także kolego najpierw trochę wiedzy a później wypowiedzi . No i wychodzi na to że pis sam nie wie co mowi bo w kwietniu minister z pis mówił że oprocentowanie jest bliskie zero także nie wiem co ty opowiadasz tutaj   . Poszukaj w necie jaki ładny kredyt wziął pis z Niemiec  na 500 plus w 2016 roku i jakie jest teraz tam kapitał a jakie odsetki.  Nie wierz pisowi bo będziesz w trampkach w zimie biegał nie mowie też żeby wierzyć do końca po ale ściemy po przy tych pisu i obwijaniu ludziom makaronu na uszy to tylko mały promil 

Edytowane przez alfa
  • Like 1
Opublikowano

alfa, ja tam wierzę pisowi jak tuskowi z tymi paletami pieniędzy z KPO jak wygrają wybory, więc zluzuj majty.

W 2016 Polska miała inne ratingi niż obecnie (i to pomimo wojny), mogli otrzymać na dużo lepszych zasadach kredyty niż unia.

To że ktoś uważa że te pieniądze są zbawienne to taki sam kretyn jak ten co uważał że nasze stocznie będą uratowane. To jest tak pisane by pieniądz wracał do bogatego zachodu a nie po to by w Polsce było lepiej.

proximaplus, lepszy biznes jest jak my (niemcy) robimy co chcemy i żaden polaczek nam nie podskakuje.

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, proximaplus napisał:

Mój doradca mówił żeby nie składać bo jeszcze jest rozporządzenie nie podpisane i zrobią odmowę w ARiMR.

Dwie strony temu ktoś pisał .

🤔

Ja mam taki problem składałem wniosek na ciągnik maszynę do redlin i siewnik punktowy . Wszytko mi przyznali tylko problem z cenami wyszedł ,teraz ciągnik zdrożał zamiast   300000 kosztował 340000 Redliniarka 60000 i siewnik 40000 i chciałem teraz podzielić to na 2 etapy ciągnik teraz kupiony a maszyny po nowym roku na 2 etap a tu problem bo wyszło ze siewnik wypada bo przekroczyło już pełen zwrot  200000 a Redliniarka to tylko 15% ceny a musi być 25%. 
dlatego kazali napisać oświadczenie o podniesienie zwrotu . Ciekawe co z tego wyjdzie . 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Radek333 napisał:

Ja mam taki problem składałem wniosek na ciągnik maszynę do redlin i siewnik punktowy . Wszytko mi przyznali tylko problem z cenami wyszedł ,teraz ciągnik zdrożał zamiast   300000 kosztował 340000 Redliniarka 60000 i siewnik 40000 i chciałem teraz podzielić to na 2 etapy ciągnik teraz kupiony a maszyny po nowym roku na 2 etap a tu problem bo wyszło ze siewnik wypada bo przekroczyło już pełen zwrot  200000 a Redliniarka to tylko 15% ceny a musi być 25%. 
dlatego kazali napisać oświadczenie o podniesienie zwrotu . Ciekawe co z tego wyjdzie . 

Myślę że jak tego ministerstwo nie ogarnie to po prostu odmowę bo tak naprawdę kasy nie ma i kto składa to dostaje odmowę, przysyłali że kwota zostanie zwiększona chociaż  to tylko teoretycznie projekt,może Ci mówili żebyś napisał bo mają też czas na rozpatrzenie i myślą że może do tego momentu to akurat kasę dołożą , chciałbym żeby to w końcu zostało rozstrzygnięte 

Edytowane przez proximaplus
Opublikowano

Dzwoniłem do Arimr, Pan powiedział, że jak dziś wyśle wniosek o aneks ( zmiana z 200 tys na 250) to będzie on odrzucony. W sąsiednim województwie Pan powiedział, że mogę wysłać wniosek o aneks i będzie on czekał na zmianę rozporządzenia.

Opublikowano
2 godziny temu, Slavo napisał:

Dzwoniłem do Arimr, Pan powiedział, że jak dziś wyśle wniosek o aneks ( zmiana z 200 tys na 250) to będzie on odrzucony. W sąsiednim województwie Pan powiedział, że mogę wysłać wniosek o aneks i będzie on czekał na zmianę rozporządzenia.

Co oddział to obyczaj...

Opublikowano
Dnia 1.11.2022 o 12:07, karol19920 napisał:

Naszła mnie ostatnio taka myśl czy po zakończeniu 5letniego okresu zobowiązania i oddaniu przez ARiMR weksla i deklaracji do weksla może być jeszcze jakaś kontrol z ich strony?

No właśnie, są tu jeszcze jacyś "modernizacyjni" weterani z naboru 2016? Bo mi też 20 stycznia 2023 r. kończy się ten pięcioletni okres zobowiązania i zastanawiam się jak to wygląda w praktyce. Piszą do was jakieś pisma, prośby o ankietę monitorującą, wysyłają kontrole?

Opublikowano

Mi nic nie przysyłali a jak zadzwoniłem to Pani mówiła żeby czekać na list i nic nie robić, czekałem czekałem i nic nie przyszło i wszystko minęło i git

Opublikowano
Dnia 27.11.2022 o 22:06, forterra11441 napisał:

Mówiło się, że zmiana ma być podpisana w listopadzie, więc dajmy im jeszcze te 3 dni, może nas zaskoczą.

już chyba nie ma szans na listopad i ogólnie na ten rok chyba 

Opublikowano

na grudzień planują w Arimr ogłoszenie naboru obszar E i F min. fotowoltaika itp. więc jak ogłoszą to będzie to w ramach tego samego rozporządzenia na które czekamy ze zwiększeniem kwoty na maszyny co oznacza że temat ruszy. Pojawi się też interpretacja czy można dokładać nowe maszyny.

Opublikowano

W zoobowiazaniach trzeba trzymać zakupiona maszynę 5 lat a czy ktoś robił wymianę owej maszyny wczesniej w przypadku niezadowolenia z zakupu? Jest to w ogóle możliwe czy trzeba się męczyć i czekać aż 5 lat minie?