Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Nie myślę Ja tak uważam :)

n82 i n91 HT proste ciągniki o intuicyjnej obsłudze, można spokojnie bez obaw dać pracownikowi i nie sr**, żarem, że nam zjadą skrzynię za 28 tysięcy złociszy. Jest w niej wszystko co potrzeba do codziennej pracy. Prosta obsługa, prosta konstrukcja powoduje w razie awarii łatwe do usunięcia usterki za przyzwoite pieniądze. n91 Stryja ma już ok 7,7-8 tysiaków nabite Ojca n82 (tą praktycznie nie jeździłem) ale 5 ma na pewno bo wóz paszowy ją katuje. Jeśli robić w nich należycie przeglądy i czyścić okresowo filtry to w nich się nie ma co psuć. Komfort niezbędny do wielogodzinnej pracy zapewniają. Ergonomię też mają wg Mnie na wysokim poziomie.

T182 versu z tych to jesteśmy wybitnie zadowoleni, bo ciągniki poza gospodarstwem zostały w dużej mierze kupione z zamiarem wykorzystania w firmie, dużo pracują w transporcie, mają stałą obsadę pracowników, od zimy 2009 już ma 4,8 tys. h nabite, druga 2,5 od 2010, trzeba przyznać, iż są już znacznie bardziej rozbudowane pod względem elektroniki niż HT. Pochwalić należy skrzynie, za dobre ze stopniowanie przełożeń oraz to że szybko reaguje na zmianę zakresów. Silnik nad osią to jest coś pięknego w pracach polowych po prostu dla Mnie ideał, ciągnikami innych marek o mocach 175KM znamionowej w R24 pracowałem na testach w gospodarstwie rozkład mas w fińce robił swoje

Pracują w polu a jak skończą to do przyczep i transport. Pracownicy spędzają w nich po 7,5h dzienni , regularny przegląd i ciągnik sprawuje się świetnie. Ergonomiczny wygodny z dobrym wyposażeniem skompletowaniem wg naszych oczekiwań, a kup fendta z wyposażeniem jakie ci jest potrzebne, zawsze coś niepotrzebnego Ci dorzucą

W obu przypadkach oczywiście występują awarie bo przy takiej eksploatacji sprzętu jak jest u nas to normalne, że coś nawali. (pomijam serwis, ale w końcu mamy dobry :) ) Ojciec i Stryj wychodzą, z założenia, iż maszyna musi na siebie zarabiać i nie ma takiej opcji, że ciągnik zrobi kilka godzinek przykładowo 400 tylko tłucze się nim ile wlezie. Chyba z Francji im to zostało, bo tam to norma jak ciągnik robi ponad 1000h rocznie, a 1500 to niemal standard.

Niektórzy płaczą, że części eksploatacyjne są drogie, kwestia gdzie się kupuje, na rynku jest tyle zamienników, lub oryginałów tylko bez znaczka, że drogie przeglądy to mit. Jak dla Mnie Versu to nie mal ideał :) pod względem jakość/cena

Mieliśmy Fendta 818 Vario na testach ( tu ukłon w stronę Korbanka bo 3 tygodnie go męczyliśmy) Także mam punkt odniesienia do Versu, biorąc cenę i wyposażenie to Fendzik wypadł nie za ciekawie, cenowo niemal było to samo, ale u nas (wschód) ciężko o części do fendta i eksploatacja wyszła by na jego niekorzyść (dobra bez serwisu) w spalaniu mimo wielkich zapowiedzi napalonego na sprzedaż 2 sztuk ( również dla sąsiada, bo miał kupować razem z nami (Ojcem)) sukcesu nie było, a kierowca pracował 4 lata na gospodarstwie gdzie jeździł Vario, także obycie ze skrzynią i ciągnikiem miał, komfortem też nie wygrał, jedynie ... bajerami, ale z ich powodu to tylko rmiecz8 ciągniki kupuje. Aha skrzynię w Valmecie nasi mechanicy zregenerowali, także mam nadzieję, że versu nie będzie stanowiło w przyszłości dla nich problemu.Największy problem polega na tym, iż Ojciec w ostateczności ma wypożyczonego jednego fendziora, jednak jest on tylko do końca siania qq i nie pracuje w firmie, dlatego na jego temat się nie wypowiem. Bo go jeszcze nie widziałem i jakoś mi się nie chce :ph34r:

Jak będę chciał to sobie kupię tira

nie kupisz, Organizacja nie jest na sprzedaż :D

Edytowane przez Lukasz1987
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

q

Edytowane przez rmiecz8
post ni na temat
Gość Profil usunięty
Opublikowano

Przyłożyłeś się do odpowiedzi, ale nie odpowiedziałeś na to o co pytałem ;) . Prostota, intuicyjność to zalety, zwłaszcza jeśli ciągnikiem będzie jeździł pracownik. Mi chodziło jednak o coś innego, wg. mnie Fendt jest o jedną ligę wyżej jeśli chodzi o rozwiązania techniczne(skrzynie bezstopiową miał 10 lat przed Valtrą). Nie chodzi mi o dostępność części, cenę, tylko o to na co stać daną markę. Był na forum link do niemieckiego testu ciągników, Fendt nr1, Valtra na poziomie NH. Wspomniany 818 to jeszcze stara seria, myślę, że nowa 800 zrobiłaby lepsze wrażenie.

Opublikowano (edytowane)

u mnie we wiosce jest 711 vario, tluka ponad 1000 mth rocznie, non stop przeciazony, w 2011 w wakacje mial 8000 mth i caly czas bezawaryjnie pracuje.

w gminie jest wyjatkowo duzo fendtow i nikt nie narzeka. robie za malo mth w roku, ale jakbym wiecej wykorzystywal sprzet to tez za fendtem bym sie ogladal i na nic mi testy i opinie, gdy widze co sie na wlasnym podworku dzieje.

Edytowane przez brzozak2
Opublikowano

@brzozak-a co się dzieje ?

@rmiecz-"

Jaro jeśli twoim sąsiadom zechciało się taki ciągnik kupić to dlaczego się śmieejesz. Jak chcą to mogą sobie kupić aby stał na podwórku. Ja sobie 939 kupuję aby pracował a na pokaz to przy okazji. "- fakt jesteś nowy na forum więc pewnie nie czytałeś (pisałem o tym kiedyś)-sęk w tym iż ten sąsiad doi ręcznie (!) 20 krówek a obornik usuwa widłami i taczką,ma nowe pługi ale ani razu nimi nie orał-wszystko obrabia c-330 i c-360-więc jak dla mnie to jest wystarczający powód .

Opublikowano (edytowane)

q

Edytowane przez rmiecz8
Opublikowano

Przyłożyłeś się do odpowiedzi, ale nie odpowiedziałeś na to o co pytałem ;) .\ Mi chodziło jednak o coś innego, wg. mnie Fendt jest o jedną ligę wyżej jeśli chodzi o rozwiązania techniczne(skrzynie bezstopiową miał 10 lat przed Valtrą).

-prosta budowa, intuicyjna obsługa, ergonomiczna kabina to właśnie ich technologia, bo poskładać ciągnik do kupy z gotowych części to każdy głupi potrafi.

-silnik na osią w serii T

-wybór skrzyń biegów S-Vario, T i N-Versu, Direct o nim jeszcze niżej, 36+36, A 12+12, Fendt ma jedną Vario i nawet zapatrzeni w Fendta Niemcy zaczynają marudzić, że nie ma PSa

-wybór opcji wyposażenia, raptem Fendt zaczyna wprowadzać Power, Profi i Profi Plus, dlaczego? bo jednej opcji sprzedają za mało

-system obracania fotela w Fendzie to żywa kopia systemy Valtry :) tyle, że jeszcze zestaw wskaźników dołożyli

-kabina leśna, i cała seria kabin, Valtra jest pionierem w systemach bezpieczeństwa kabin, wyniosła to z Volvo, jako pierwsza i przez dłuższy czas jedyna spełniała ROPS/FOPS

-Twin Trac

-skrętny przedni TUZ

-wersje komunalne, leśne, rolnice, egzotyczne z naszego punktu widzenia Brazylia i Afryka

-kabina 4 słupki

-Oszczędne funkcje EcoSpeed i EcoPower

Direct dobry pomysł gorzej z wykonaniem, ale chłopaki się starają i opracowują własną bezstopniówkę. Patrząc na założenia skrzynia dużo ciekawsza pod względem technologicznym od Vario i ma większą sprawność.

Biorąc pod uwagę ilość wyprodukowanych Fendtów czytaj 8-11 tysięcy rocznie a Valtr w samej Europie 12-14 tysięcy to brak vario przez 10 lat jakoś jej nie szkodzi :)

Wiesz z tymi niemieckimi testami to jest tak, że fendt z pudła spaść nie może, już się spotkałem jak tej samej gazecie, ci sami ludzie robili testy valtra z tym samym silnikiem, skrzynią a innym wyposażeniem paliła im 3l więcej :blink: A nasze bliźniaczki jakoś palą tyle samo. :)

Nie mówię, że jest zły ale a mocno się cenii i jaką to niby ma technologię, że góruje nad Valtrą? Jedyna wyższość Fendta to to, że AGCO stara się na siłę robić nim konkurencję dla JD, gdyby nie to, to z Fendta nie wiele by już pozostało, bo sami Niemcy by go przy życiu nie utrzymali.

Opublikowano

Do tego można jeszcze dorzucic:

- System Power Boost w modelu Valmet 8750 nazwany przez producenta SigmaPower który juz w 1997r. zdobył złoty medal DLG na Agrotechnice

- seria X - czyli ciągniki przegubowe :)

Opublikowano (edytowane)

@rmiecz8 ni chcę być wścibski, ale prosiłbym abyś zrobił parę fotek z twojego gospodarstwa .

Ja za tą cenę nie kupiłbym teraz fendta, Valra nie pamiętam już ile ale taki full wypas nie będzie wcale mniej kosztowała niż Fendt.

Dzisiaj zastanowił bym się nad MF z skrzynią dyna Vt full wypas taki ,że aby GPS nie ma kosztuje na dzień dzisiejszy 90 tyś ojro (7480) .

Edytowane przez andrzej2257
Opublikowano (edytowane)

Witam. Mam przed sobą nie mały orzech do zgryzienia, bo szukam ciągnika marki tylko i wyłącznie JD lub NH o mocy od 105 do 130 koni, 4 cylindry, wraz z turem z samą łyżką do ziemi, przednim TUZ, amortyzowana kabina i przednia oś oraz sterowanie GPS, w cenie od 200 do 300 tys. zł. W związku z powyższym ciągnik miał by pracować głównie bo w 50% z turem oraz przedni TUZ przy odśnieżaniu czy przepychaniu ziemi, 30% transport przyczepa 10t, a pozostałe 20 % to opryskiwacz, rozsiewacz i pomoc w oraniu koledze 6 cylindrowemu. Problemem jest moja nieznajomość marki NH. Bo w zasadzie nie potrzebuję żadnych informacji na temat JD czego nie mogę powiedzieć o NH. W ogóle nie łapię co to są te NH plus, elite delta itd. Nie wiem jakie skrzynie są w nich montowane, jak się sprawują w konkretnych pracach i jakie mają gabaryty i do jakiego sektora prac jest przeznaczona dana seria. Może dla ułatwienia dodam że szukam konkurenta dla JD 6125R z skrzynią na 4 biegi pod obciążeniem. Dobrze by było gdyby masa NH była większa niż JD no i cena, mniejsza oczywiście. Aha, czemu tylko NH i JD? Ponieważ podczas negocjacji ceny chcę się podpiąć pod osobę kupującą kombajn, a kombajn ma być albo JD albo NH. Dwie maszyny u jednego dilera = większy upust.

Proszę o wasze propozycje. Pozdrawiam.

EDIT: zapomniałem dodać że ciągnik z tym turem nie będzie jeździł w żadnych budynkach, a w związku z tym nie musi być zwinny, ani mały. Wręcz przeciwnie, atutem byłoby gdyby był wielki i ciężki, co przydało by mu się w pracach z ziemią i śniegiem. Z tym że musi pozostać przy 4 cylindrach ze względu oszczędności paliwa.

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)

Jeśli chodzi o oszczędność paliwa przy 4 cylindrach to nie miałem na myśli przejazdów na pusto, czy stania na włączony silniku bez wykonywania pracy itp.. Obecnie użytkuję 6 cylindrów i zauważyłem pewną tendencję, podczas wykonywania średniej pracy takiej jak transport czy wysiew nawozów (po zaoranym polu przy masie zestawu około 9t) spalanie nie jest zadowalające, natomiast przy pracy maksymalnie ciężkiej spalanie jest większe, a mimo to jest zadowalające. Wniosek taki, jeśli nie wykorzystamy 100% mocy z 6 cylindrów spalanie nie wyjdzie ekonomicznie w stosunku do wykonanej pracy.

Wracając do mojego dylematu to wydaje mi się że ciągnik podczas większości prac będzie wykorzystywał od 50% do 80% mocy, dlatego też umyśliłem sobie że to ma być 4 cylindry. Czy dobrze wnioskuję?

Cena jak najbardziej ma znaczenie. Z tym że na ten cel mam od 200 do 300 tys. zł i zdaję sobie sprawę że JD z pewnych względów kosztuje 10 denarów a NH 8 denarów. Decyzję czy chcę kupić mercedesa czy tylko poloneza podejmę dopiero wtedy gdy już będę znał kwotę upustu. Krótko mówiąc wolę słabego poloneza (po ekstra upuście) za pół darmo, niż ekstra trwałego mercedesa za zbyt wygórowaną cenę nawet jak na mercedesa.

P.S. Mam nadzieję że użyte porównania nikogo nie obrażą bo były to porównania czysto teoretyczne i zdaję sobie sprawę że NH nie jest żadnym ,,polonezem,, wśród ciągników.

Która seria NH z 4 cylindrowym koniem jest ciągnikiem masywnym nowej generacji produkowanym od niedawna i może ma np. silniki 4 w ramach 6 cyl. Jak to było w JD 6530. Proszę o poradę.

EDIT: dzięki ysy, zbyt długo miałem otwarte okno pisania posta i nie widziałem Twojej wyp.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Od wczoraj już mniej więcej się zorientowałem w temacie NH i mój dylemat to NH T6.150 vs JD 6125R :wacko:

Opublikowano

Witam.

Jaki ciągnik polecacie około 120 km używany cena max 75tys rocznik 2000+ max 6 tysiecy Mth.

Myślałem nad pronarem 1221.

Z góry dziękuje za odpowiedz pozdrawiam.

Opublikowano

Witam!

Mam takie pytanie które mnie zaczyna mocno dręczyć , a mianowicie:

Zastanawiam się nad wyborem ciągnika .

Związane jest to z tym że prawdopodobnie znów zbliżają się dotacje z Uni na rolnictwo i chciałbym wziąć jakąś maszynę .. :D

I teraz pytanie , jaką wybrać ?

Żeby był w miarę przystępnej cenie , był w dosyć masywny , komfortowy ...

Posiadam juz 2 ciągniki Deutz-fahra ale nie wiem czy nie zainwestować w jakiegoś JD bądź Fendt,a ..

Prosze o wskazówki gospodarzy którzy mają taki sprzęt przed domem :)

Opublikowano

O ile bendą dotacje to dopiero na przełomie 2015-2016 a więc prawie 3 lata ceny zmienią się kilkanasicie razy dojdą nowe modele itd. także nie rozumiem po co już teraz się nad tym zastanawiać teraz ???? A tak nawiasem mówiąć na dobrego Fendta o takiej mocy ok 200 kucy to tych dotacji z uni jest mało haha ;)

Opublikowano

Ale widzę że każdy ma z tym problem , jeżeli KTOŚ INNY chce coś kupić ..

Wybacz ale to chyba MOJA sprawa co kiedy chce kupić , ja się tylko doradzam ...

Po 2 to ciągnik ma mieć 115-125 nie jakieś monstrum