Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Yarecki12.Masz racje.Niestety podnośnik i awaryjność to w Ursusach tragedia.Już nie raz rozmawialiśmy na targach i między rolnikami że gdyby Ursus miał dobrą skrzynie,lepszy podnośnik i się tak nie psuł to byłby naprawdę dobry ciągnik.Bo silnik i napęd mają dobre.

Arek tutaj chodzi o moment obrotowy i CR.16 mają turbo dziurę którą ciężko przeskoczyć. Tutaj nie chodzi o brak mocy ale o wejście na obroty, jak się rusza np,z agregatem.Po drugie JD ma pół biegi którymi można szybko zredukować a później wrócić i jechać szybciej.

Opublikowano

to może lepiej kupić jakiś ciut większy model new hollanda może t6050 126KM bo myśle że ten 117KM będzie miał bardzo cieżko z agregatem 3m u nas górzysty teren. Nigdzie niewidziałem takiego traktora w akcji z jakimś ciężkim agregatem. Wiadomo że ta 16stka ma mocy troche więcej niż mi potrzeba bo mam ok32ha pola i teraz będzie się składać wniosek na prow i chciałem coś zakupić bardziej komfortowego szybszego (mam daleko pola).

Opublikowano

Moc na CR można podkręcić.Nawet diler NH mi to mówił żebym brał trochę mniejszego a później zwiększył.Po drugie jak dzwoniłem do firm tuningowych to powiedzieli że NH nie ma nigdy tej mocy co pisze.W 99% jest mniejsza, niż powinna być.Zresztą rzadko się zdarza żeby miały to co pisze, ale NH to szczególnie.

Opublikowano

Mam NH 6050 i śmiga z agregatem aktywnym 3 metry i na spokojnie sobie radzi myślę że na 30 hektarów większego nie potrzebujesz poza tym na PROW ci nie przyznają,mój śmiga na około 60 ha plus trochę usług i myślę że drugie 60 też by obrobił ;)

Opublikowano

Nie wiem jaka jest teraz cena ale NH ma chyba najlepszy stosunek jakości do ceny, jak na razie mam tylko problem z pedałem gazu (czasem przestaje działać) a poza tym wymiana filtrów olejów i w pole jestem zadowolony

Opublikowano

Jeśli można wiedzieć to ile dałeś za niego? Tak patrze ale modelu t6040 niema na stronie new hollanda czyżby nie produkowali ich? Wcześniej myślałem nad claasem arionem ale ta cena troche spora. Ten new hollandy przyciągają tą bardzo przyzwoitą ceną

Opublikowano

Yarecki12.Masz racje.Niestety podnośnik i awaryjność to w Ursusach tragedia.Już nie raz rozmawialiśmy na targach i między rolnikami że gdyby Ursus miał dobrą skrzynie,lepszy podnośnik i się tak nie psuł to byłby naprawdę dobry ciągnik.Bo silnik i napęd mają dobre.

Arek tutaj chodzi o moment obrotowy i CR.16 mają turbo dziurę którą ciężko przeskoczyć. Tutaj nie chodzi o brak mocy ale o wejście na obroty, jak się rusza np,z agregatem.Po drugie JD ma pół biegi którymi można szybko zredukować a później wrócić i jechać szybciej.

No tak, turbodziura spora i brak półbiegów to niestety obniża pozycję urusa/zetora szczególnie w polu bo w transporcie to co innego. Co z tego że ciągnik by pojechał szybciej jak nie ma jak biegu zmienić. Albo na 2 wolno na 3 za szybko na zółwiu też nie pasuje.

Moc na CR można podkręcić.Nawet diler NH mi to mówił żebym brał trochę mniejszego a później zwiększył.Po drugie jak dzwoniłem do firm tuningowych to powiedzieli że NH nie ma nigdy tej mocy co pisze.W 99% jest mniejsza, niż powinna być.Zresztą rzadko się zdarza żeby miały to co pisze, ale NH to szczególnie.

Badaliśmy dwa NH na hamowni. Tm 175 okazał się być słabszy od TM155 - jeden miał 148 koni drugi 149. Chip w tm na 200 koni i całkiem inna maszyna.

Opublikowano

Witam!!! Po nowym roku mamy zamiar zmienić główny ciągnik w gospodarstwie (orka, agregat, talerzówka, transport). I tu moje pierwsze pytanie czy opłaca się kupować ciągnik kilku letni taki jak DF Agrotron 120, czy lepej kupić nowy (zetor, same)???

Jeśli ktoś z was polecał by inną markę to takrze proszę o opinie

Pozdro dla całego AF ;D

Osobiście nie polecałbym firmy Same,ponieważ mają kiepski serwis.Wybór masz duży ale sugeruj się również dostępem do części i serwisem.

Opublikowano

jak juz większość wie, nie ma żadnej różnicy w mocy, dostępności cześć , serwisu pomiędzy SAME, Deutz i Lambo, aktualnie produkowane ciągniki tych marek różnią sie tylko detalami

Opublikowano

Badaliśmy dwa NH na hamowni. Tm 175 okazał się być słabszy od TM155 - jeden miał 148 koni drugi 149. Chip w tm na 200 koni i całkiem inna maszyna.

a nie bylo czasem tak, ze ten mniejszy mial power boosta? zapewne hamownia na WOM badaliscie, to mialoby wtedy sens.

Opublikowano

TM 175 ma elektronicznie sterowaną pompę wtryskową. Pomiar wykonywano przed i po modyfikacji sterownika silnika.

Hamownia na WOM. Ten mniejszy ma mechaniczną pompę wtryskową - więc nie ma mowy o power boost. Badanie przeprowadzaliśmy z czystej ciekawości gdyż nie ma tam czego przeprogramować. Przebieg 175 miała większy o jakieś 1000 godzin, ale nie sądzę że przez to była aż taka różnica mocy. Oba zalane paliwem z tej samej cysterny, oba na tych olejach i na oryginalnych filtrach. Dziwna sprawa, rozumiem ciągnikowi brakuje 4 czy 8 koni ale nie aż 25!!! Wyszło na to że przepłaciliśmy gdyż w cenie 175 sprzedano nam 155.

Opublikowano

Diler i tak dobry bo szybko reaguje na awarię i raz się dołożył do poważnej naprawy. W sumie nie jego wina tylko fabryki. Ale teraz po chipie na 200 koni mocy nie brakuje całkiem inna jazda.

Poza tym gościu z firmy tuningowej mówił że te TM175 i 190 nie trzymają mocy. Ogólnie te dwa modele są bardzo nieudane.

Opublikowano

Przed było 148 czy tam 149 koni a po 200 koni około nie pamiętam dokladnie. Moment wzrósł coś o 200 Nm, i jego max jest przy 1100 obr. Dobra pisz jak coś na priv nie róbmy tu syfu bo tu o ciągnikach 120 koni temat a nie o czipach.

Opublikowano

Witam, chciałbym zakupic ciągnik o mocy 120-140 KM, jak na razie oglądałem New Hollanda T6070 Plus, a dzisiaj byłem u przedstawieciela Case'a i proponował ciągnik Maxxum 140 lub Puma 125 i teraz pytanie który lepszy i jaki polecacie, chciałbym wziąc z amortyzowaną przednią osią. Zdaje sobie sprawę, ze ile osób tyle zdań na temat ciągników i innych sprzętów, nie mniej dobrze byłoby poznac opinie innych osób, szczególnie użytkowników tych ciągników.

Opublikowano

To są te same ciągniki talko w innych maskach i detalach.Więc wyboru to nie masz dużego.Siedziałem w oby dwóch i Case bardziej mi się spodobał.Jak masz tyle pieniędzy to os bierz bo to super sprawa.Radził bym ci też przedni Tuz i siedzenie pneumatyczne.Na pewno nie będziesz żałował.

Jak się przejedziesz NH i Case to zdecydujesz który bardziej ci podchodzi.W którym lepiej się będziesz czuł i był bardziej poręczny.

Opublikowano

Case Puma to odpowiednik NH Power Command, a Maxxum to odpowiednik plusa lub elite.

Case Puma to lepszy ciągnik od NH plus. Mocniejszy podnośnik, trochę cięższa puma jest, no i skrzynia biegów lepsza bo 18 biegów pod obciążeniem lub 19. Amortyzacje kabiny i pneumatyczne siedzenie masz w tych wymienionych wyżej w standardzie.

Dobierz miękką oś i przedni tuz - ciągnik trochę krótki i lekki przydaje się ciężar na tuzie do pługa lub agregatu.

Opublikowano (edytowane)

Witam!!! Po nowym roku mamy zamiar zmienić główny ciągnik w gospodarstwie (orka, agregat, talerzówka, transport). I tu moje pierwsze pytanie czy opłaca się kupować ciągnik kilku letni taki jak DF Agrotron 120, czy lepej kupić nowy (zetor, same)???

Jeśli ktoś z was polecał by inną markę to takze proszę o opinie

Pozdro dla całego AF ;D

Jak masz kase to nowego df albo same lub lamborghini w sumie te 3 traktorzy takie same są tylko inny kolor :D

Mam NH 6050 i śmiga z agregatem aktywnym 3 metry i na spokojnie sobie radzi myślę że na 30 hektarów większego nie potrzebujesz poza tym na PROW ci nie przyznają,mój śmiga na około 60 ha plus trochę usług i myślę że drugie 60 też by obrobił ;)

Wyjasnij ten prow, ile procent zwracaja, co który rolnik dostanie kase, podobno jest wyliczanka kto trafi i nie trafi zgarnac kase :D

Edytowane przez brzozak2
ortografia %
Opublikowano

witam

osobiscie w najblizszym czasie planuje zakup Valtry seri N 124 konie. Nie jest tania ale w porównaniu z np. zetorem to dwa światy, głównie jeżeli chodzi o komfort pracy . lepiej jak w samochodzie ;)

cena takiego sprzętu dla ciekawych to ok 210 tys. Netto. biorę do niego także cały sprzet ( agregaty, pługi,rozrzutnik 11 t itp )

Opublikowano

Najlepiej kupic nowy. Ja polecam zetora forterre 125 jest ładny, ma dobre osiągi i co najwazniejsze jest niezawodny. W b.dobrym wyposażeniu nie wyniesie Cie on więcej niz 200 tys