Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Rzeczywiście coś podejrzanego z tym ciągnikiem. Kto kupuje ciągnik za kupę kasy żeby go po pół roku sprzedawać? Możliwe, że ma jakąś ukrytą wadę, albo kolesia komornik zlicytował?

Pozdrawiam

Opublikowano

Albo jest jako popokazowy. Niedaleko mojego gospodarstwa cały PGR (a do małych nie należy).obrabia pewna firma sprzedająca JD. I często wygląda to tak że biorą ciągnik który obrabia żniwa, orki i zasiewy a potem jest wystawiany jako popokazowy ze skromnym przebiegiem 100 mth. Ale z to są pojedyńcze przypadki i moim zdaniem gdyby wszystko było cacy z tym ciągnikiem to zostałbym w angli u jakiegoś gospodarza.

Opublikowano

a z ciągnikami pokazowymi to jest tak że maja mały przebieg ale pracowało nim 200 różnych operatorow którzy "szukali mocy" przeciesz wiecie jak wy jeździecie sami na pokazach... a nowego JD nie możesz wziąść??

Opublikowano

Nowy premium taki jaki ja chce to kosztuje ok 300 tys netto... ;) a comfort mi sie nie podoba... jestem lekko zaskoczony wasza opinia, ale przynajmniej jest szczera :P Myślałem, że wszyscy beda za JD a tlumaczenie byloby typu: bo to JD!

Takie ciagniki w Anglii pracuja na duzych gospodarstwach, ktore maja podpisane umowy np z takimi firmami jak JD i rok w rok jest wymieniana cala flota ciagnikow. Dzieki temu uzyskuja duze upusty na zakup nowych. Pozniej sa sprzedawane. Przebieg jest oryginalny bo ciagniki sa serwisowane w serwisie JD, koles co sprowadza juz wspolpracuje z takimi firmami od kilku lat (tak mysle, bo znajomi go znaja i mowili mi ze juz sporo lat tym sie zajmuje).

Opublikowano

Dokładnie z tej firmy ;) mam fajna oferte i naprade powazny problem a decyzja musi mniej wiecej zapasc do wtorku... Ewentualnie jak bede brac nowy to bedzie dopiero pod koniec marca a wtedy od razu do agregatu uprawowo-siewnego, wiec termin dostawy mi troche wymusza moja decyzje.

Opublikowano

staramy się byc tylko obiektywni, jakby wszyscy napisali bierz JD to po co to forum... jak ten JD pracuje na dużym gosp. czyli właściciel go nie obsługuje tylko pracownik i jak wie że co roku wymieniaja sprzet to albo ci ten co sprzedaj wciska bajkę albo ciągnik nie wytrzymał roku... a są i inne ciągniki

Opublikowano

Wiem, że są inne ciągniki. Ja nawet nigdy bym nie pomyślał, że ja będę się zastanawiać nad JD, bo jak dopóki nie pojawił sie model premium to mi się nie podobały...

Co do sprzedającego to myślę, że opinia serwisanta który mu często sprawdza ciągniki i mieszka niedaleko niego to wiarygodne źródło... Ogólnie to jestem troszkę za JD (może ze względu na obsługę i wygląd), ale ciągle mam mętlik w głowie ;)

Opublikowano

yacenty gratulacje żeby się dobrze sprawował... kiedyś graliśmy w kolory jaki ciągnik kupisz, wiekszośc stawiała na DF ja na JD to teraz co wygrałem cos?? B)

• Root Admin
Opublikowano

można zczytać iles tam ostatnich błedów, skasować je, przejechać się kawałek i sprawdzić jakie znów wyskaują. serwisant który był ze mną troszke przetrzepał ten ciagnik nim wydał opinie

Opublikowano

Witam!

Prosiłbym o rozwiązania następującego dylematu: JD6630CF czy NH T6050PC? Zdaję sobie sprawę, że oba ciągniki różnią się wyposażeniem, ale maja podobna cenę (JD droższy o ok. 10 tys zł). Decyzję muszę podjąć do środy, co by się załapać na kurs 3,7 zł/euro w JD, bo inaczej różnica będzie nie 10, a 20 tys zł. Bardzo prosiłbym o rzeczowe i konkretne opinie na który ciągnik się zdecydować.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Jakie jest wyposażenie ma każdy z nich?

W zasadzie, to nie będę uczestniczył w dalszej dyskusji, dlatego też wyrażę swoja prywatną opinię. Osobiście wybrałbym JD, jednak sądząc po cenie wyposażenie będzie ciut słabsze niż u Niuśka. Kwestia tego czy różnica w wyposażeniu jest przez autora do zaakceptowania. NH ma jeden z najlepszych na runku współczynników wyposażenia do ceny i jest to niebywały plus. Nie miałem przyjemności powozić maszyna wyposażoną w skrzynie typu PC, więc nie będę się o niej wypowiadać. Janek będzie miał skrzynie najprawdopodobniej PQ+ lub AQ. W moim odczuciu jedna z trwalszych skrzyń na rynku, szkoda jedynie, że zakresy nie są przerzucane bez sprzęgła np. jak w Dynach ze stajni MF. Kwestia jeszcze podnośnika, nie pamiętam już specyfikacji NH i JD, ale na ile mnie pamieć nie myli, to mają standardowo zbliżone udźwigi lub JD ustępuje NH. Stanowisko pracy jest lepiej zorganizowane w JD i łatwiej(jak dla mnie) odnaleźć się w nim, jednak to NH ma lepszą widoczność z kabiny i wyższy ogólny komfort pracy.

Pisane na czują bez poznania konkretów, także mogą być pewne niuanse. Jakiego byś nie kupił, życzę w pełni trafnego wyboru tak aby za kilka lat nie pluć sobie w brodę. Nie ma nić gorszego niż poirytowanie z wydania ponad dwóch tysięcy stówek na coś co nie spełnia naszych oczekiwań.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Czy przypadkiem w PC nie ma jakiejś "przebitki" między 8, a 9 biegiem? Jakoś nie łapię się w skrzyniach NH.

Opublikowano

W przekładni PC w NH nie mamy zadnej 'przebitki'. W tych przekladniach mamy full powershift. Mamy zaleznie od wersji 18/6 lub 19/6 i ten najwyzszy 19 bieg sluzy albo do uzyskiwania predkosci przy obnizonych obrotach lub uzyskiwac 50 km/h. Tak wiec bez sprzegla mozna smigac od 1 do 19. Jednym jezdzilem t6070 PC ze skrzynia 50 km/h to byla ostra jazda B) W przekladniach range command mamy trzy grupy biegow a,b i c i w kazdej z nich po 6 biegow przelaczalnych pod obciazeniem a w grupie c moze byc 7 (to jest ten 19 bieg w wersji Power Command). Grupy przelaczamy wciskajac sprzeglo nozne lub wciskajac przycisk na joystiku zastepujace sprzeglo (oczywiscie jak wcisniemy sprzeglo jednoczesnie wlaczamy "zajaca" aby przejsc do grupy wyżej)

Opublikowano (edytowane)

Nic nie trzeba wciskać. W power command (PC) wogle sprzęgło niepotrzebne. Masz 18 biegów ( lub 19 nadbieg 50kmh lub eko) bez sprzęgła po kolei przełączane.

W range command RC trzeba używać sprzęgła jak przełączasz zakresy z A na B, B na C itp, sprzęgło nożne lub sprzęgło w przycisku na joyu. Masz 6 biegów bez sprzęgła co jest wystarczającą ilością zupełnie, więc nie dopłacałbym 10 tyś około za skrzynię PC tylko został przy RC. Mamy jednego nh z pc, drugiego z rc i mam porównanie. Za te 10 tysięcy lepiej jakieś wyposażenie inne wziąc, tuza czy coś.

No kolego to trafiłeś z czasem posta B)

Moim zdaniem RC jest dobrą skrzynią w porównaniu do innych marek, bo jadąc na B6, wciskamy sprzęgło ręczne i trzymamy , naciskamy żółwia i mamy odrazu C1. W innych skrzyniach w ciągnikach innych tak nie ma. Nie mówię że we wszystkich.

Wogle i w PC i w RC nie ma wajchy zmiany biegów, wszystko na joyu, a w JD trzeba machać dzwignią przy przełączaniu A B C D

Edytowane przez yarecki12