Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
  • Root Admin
Opublikowano

Ale cięta słoma była na całym polu, tam gdzie bez poplonu pszenica 8.5t, tam gdzie z 7.5-7, po prostu poplon dramatycznie wysusza, jak jest wysuszone to dramat zaorać, do dupy zaorane - do dupy uprawione i posiane, wschody marne i tak już do żniw.

Opublikowano

O to właśnie mi chodziło że na całym a na części dodatkowo poplon

13 minut temu, radekz200 napisał:

Handlarza 😛😛 a handlarz zawsze cwaniakowaty 😂😂😂😂

Żeby być cwaniakowatym trzeba coś mieć pojęcia o tym co się robi

Opublikowano

no i ważna sprawa w jakiej fazie poplon był niszczony 

widzę u siebie  - tam gdzie było zrobione talerzówką na początku kwitnięcia tam kukurydza ładniejsza niż  gdzie była orka bezpośrednia późną jesienią 

Opublikowano
31 minut temu, tytanowyJanusz napisał:

jak to tak? przecież pocięta słoma na polu to samo dobro 😉

Ci co zrezygnowali z hodowli i zaczęli ciąć słomę, to bardzo na nią narzekają. Chociaż może nie potrafią się z nią obchodzić. Ci co robią to latami, to nawet nie próbują sprzedawać albo wymieniać się na obornik. 

Opublikowano

Nie tnę słomy od lat bo hodowla jest ale pamietam jak kiedyś był nadmiar słomy to tato ciął, 100-150 mocznika, wtedy była 360 i grudziądzka 3 z kolczatka i podorywka na 10-12 cm. Siew poznaniakiem 2.7m na poplon gorczycy czy czegoś innego i gorczyca pod burak rosła na wysokość maski od 60 i więcej, i zwykła talerzówka 1.8 czy 2.1 nie pamietam i ojciec pod buraki znow oral na 30cm. Buraki wtedy były najlepsze. 

• Root Admin
Opublikowano

Przemek - 200% zgoda: kiedyś to była woda, poplon pod jare. Ale tu końcówka to była dyskusja o poplonie pomiędzy jęczmieniem ozimym a pszenicą ozimą, czyli taki poplon na 2 miesiące.

Opublikowano (edytowane)

Jak na polu zostaje dużo słomy to poplon nie ma racji bytu. To trzeba co jakiś czas przemieszać z glebą, im mniej słomy się rozłoży do zimy, tym gorszy następny plon, bo wiosną brakuje wody... Druga sprawa to kto ma porządnego grubera bądź talerzówkę... Na gruberowanie szkoda ludziom czasu i paliwa, a talerzówką robią płytko, bo biorą 4 metrową do ciągnika 130 KM i paprzą po wierzchu.Poplon pod oziminy to porażka, jak przychodzi susza to pierwsze klękają zboża po poplonach i listopadowe po kukurydzy i burakach.

Edytowane przez JanKrzysztof
  • Like 1
  • Root Admin
Opublikowano
2 godziny temu, Mateusz1q napisał:

Poplon pod oziminy chyba pan Bóg opuścił tych co to sieją. A jak dużo słomy to poprostu trzeba ją przemieszać do jesieni 2-3 razy i tyle 

a mi mówią ze nie mam co z pieniędzmi robić bo groch sieje na dwa razy :( ale podejrzewam ze 90% z tych co tak mówią, w życiu nie byli na polu gdzie jest duża ścięta słoma.

Opublikowano

poplony mają sens nawet w suchych latach. Kluczowe jest tu wiązanie azotu w tym roku gdzie ceny biją rekordy a i dostępność jest niepewna. Trzeba by zaprawiać groch nitraginą by brodawkowaniie było wczesne i efektywne. Nie czekać z zniszczeniem grochu( może będzie deszczowa jesień to tu bym trochę przeciągnął). Po grochu nie będzie problemu z orką,ziemia się sypie. Chyba że ktoś sieje gorczycę to faktycznie beton się robi

Opublikowano
10 godzin temu, yacenty napisał:

nie mam monokultury a jednak problem mam, szczególnie po jęczmieniu ozimym

a to Zobaczysz w tym roku co z resztkami słomy z poprzednich lat zrobi kukurydza , to jest rosliny która wykorzystuje maksymalnie  pruchnice i resztki pozniwne z poprzednich lat  choc sama tez sporo zostawia , rosliny strączkowe tez ładnie rozkładają resztki .

Opublikowano

Siał ktos z was poplony po Lancecie?? Na etykiecie pisze ze mozna siac jesienia na poplon gorczyce kapuste pastewna i rzepak, a co np z rzodkwia oleista tez jest z rodziny kapustnych?? Nie zaszkodzi jej ? nie chciałbym zmarnowac nasion....

Opublikowano

Składał już ktoś deklaracje że zasiał już poplon pod efa ? , bo ja dzisiaj byłem złożyć deklaracje , i nie mają żadnych druków i nawet nie wiedzą czy w tym roku trzeba przez internet składać , czy u nich papierowo jak w poprzednie lata , po prostu odpowiedzieli mi że może sobie poszukam we wniosku o dopłaty które się składało i tam może jest możliwość składania przez internet , ale oni mimo to postarają się ustalić w ciągu 2 dni jak to ma w tym roku wyglądać . Normalnie szok , ro***erducha na całego , bo jak oni nie wiedzą gdzie szukać takiego druku , to kto to ma wiedzieć ? I jeszcze hasło , Jest pan pierwszy , to jeszcze nie wiadomo gdzie co szukać /