Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Matey napisał:

nie wiem jak gryka sobie poradzi na ciezkiej ziemi, ale przedplonem pod zboża jest bardzo dobrym. Siejac mieszankę raczej jej nie zbierzesz, a siejac wspomnianą rzodkiew, łubin czy gryke solo moze sie okazac ze bedzie warto nająć kombajn i zebrac nasiona chociazby na poplony w przyszlosci 

ja tak rok temu zrobiłem z gorczyca, malutki nakład i gdyby nie pilnowanie robali to by było luks

Tak jak wcześniej pisałem - planuje to zebrać talerzowka. Nie liczę na żaden plon. Coś muszę z tym polem zrobić, co pociągnie za sobą jak najmniejsze naklady. Owies odpada, bo mam tam sporo głuchego. Dlatego myślałem i czymś jw., tak że skoro pieniędzy z tego nie będzie, to niech chociaż będzie pożytek dla ziemi.

Opublikowano

tyle ze facelie to musi siewnikiem siac i jakos w miare pole pod to uprawic , a inne rzeczy to lejkiem rozsieje , np gorczyce to ja rozsiewaczem rozsiewam , ewentualnie troche saletry sie dosypywało zeby wiecej masy bylo i idealnie 

2 godziny temu, Matey napisał:

nie wiem jak gryka sobie poradzi na ciezkiej ziemi, ale przedplonem pod zboża jest bardzo dobrym. Siejac mieszankę raczej jej nie zbierzesz, a siejac wspomnianą rzodkiew, łubin czy gryke solo moze sie okazac ze bedzie warto nająć kombajn i zebrac nasiona chociazby na poplony w przyszlosci 

ja tak rok temu zrobiłem z gorczyca, malutki nakład i gdyby nie pilnowanie robali to by było luks

gorczyca na nasiona malutki nakład ? nie badz smieszny naklad jak na normalna uprawe z tym ze duzo wiecej pryskania i pierdzielenia sie 

Opublikowano

Witam co polecacie na poplon na ziemi klasy 4b i 5. Poplon ozimy oczywiście tak żeby pola nie wyjałowić oczywiście żeby uprawa nie przerosła dopłaty do poplonów bo chce ją przyirac na nawóz zielony.

Opublikowano

Problem pewnie żaden, tylko go ustawić chwilę. No i ciut szybciej rozsiewaczem by było. Pod siewnik jednak trochę lepiej trzeba uprawić - więcej paliwa itd. Ale też myślałem o siewniku

Opublikowano
Dnia 1.04.2020 o 11:39, warchest napisał:

tyle ze facelie to musi siewnikiem siac i jakos w miare pole pod to uprawic , a inne rzeczy to lejkiem rozsieje , np gorczyce to ja rozsiewaczem rozsiewam , ewentualnie troche saletry sie dosypywało zeby wiecej masy bylo i idealnie 

gorczyca na nasiona malutki nakład ? nie badz smieszny naklad jak na normalna uprawe z tym ze duzo wiecej pryskania i pierdzielenia sie 

ja mialem niski naklad, jak lubisz sie pakowac w pelne nawozenia i ochrony to twoja sprawa

Opublikowano

ja w tym roku mam kawalek zasiane gorczycy , pewnie ostatni rok uprawy bo słabo wychodzi opłacalnosc , ale do chwastów opryskam tak zapobiegawczo nawet bo pozniej jakby chwasty były to jakbym to niby na pole mial siac jako poplon 

Opublikowano

Jaki poplon będzie najlepszy na bardzo ciężką gliniastą glebę? Chodzi mi głównie o jej rozluźnienie i poprawienie struktury pod zasiew ozimin. Czy rzodkiew oleista będzie dobrym pomysłem?

Opublikowano

Rzepaku ani kukurydzy nie uprawiam i nie będę uprawiać. Tylko zboża i strączkowe. Pole na którym chce teraz zasiac poplon to odłóg, wysłałem wczoraj próbki do analizy a w sobotę będę próbował czy w ogóle da sie to teraz zaorać czy trzeba będzie czekać na deszcz. W najbliższym czasie chce tylko zasiac właśnie cos co rozluźni i poprawi strukturę tej gleby aby jak najlepiej przygotować pole pod zboże ozime. Bo teraz to nawet ciężko dołek szpadlem było wykopać, tak zbita jest ta gleba

Opublikowano

W jakich ilościach najlepiej? I czy można potem taką mieszankę czymś powschodowo opryskać od chwastów dwuliściennych jeżeli będą w dużej ilości i poplon może ich nie zagłuszyć? Chciałbym aby wyrósł tam naprawdę wartościowy nawóz zielony a nie siać aby zasiać. :)

Opublikowano

Wrocilem. I mam kolejne problemy 😅 Mianowicie. Mam lacznie jak pomierzylem wszystko - 7ha do obsiania. Mam ~300kg gryki i bede mial zaraz mieszanke rzodkiew oleista/gorczyca (tylko chyba nie beda od razu wymieszane), ktore mialyby wedlug sprzedajacego starczyc na 3ha. Bodaj mowil 10kg jednego i 20kg drugiego /ha. Wybaczcie skleroze. No i teraz tak - myslalem, ze moze gryke posieje siewnikiem  i z hektar zrobie pod zbior, zeby miec wlasne nasiona  na kolejne zasiewy, a 3ha tylko posieje i potem zbiore talerzowka. Natomiast gorczyce/rzodkiew wymieszam, wrzuce w rozsiewacz i dam na pozostale 3hektary. Zobacze jak, ktora roslina bedzie sobie radzic u mnie na polu i wtedy na przyszly rok juz kupie wybrana jedna rosline, ktora bede juz normalnie sial (oprocz gryki). Ale tak sie zastanawiam - moze wziac tylko ten hektar siewnikiem, a reszte wrzucic wszystko w rozsiewacz i wtedy zobacze jak w roznych miejscach pola wszystkie 3 rosliny sobie radza? Mam od takiej lekiej gleby(nie piasku), do naprawde ciezkiej gliny i np kiedys lubin jak posialem, to gdzie ziemia lzejsza, to byl nawet ok, ale gdzie tylko byla ciut ciezsza, to dramat - pojedyncze sztuki tylko wyrosly.  Cos doradzicie? 

W ogole mam sobote wolna i wtedy moglbym posiac rzodkiew/gorczyce, a gryke w przyszlym tygodniu(albo dopiero za dwa), bo zapowiadaja u mnie kolo zera jeszczde. Czy sie nie pierniczyc i wszystko posiac za jednym zamachem? Tylko wtedy to tylko ten hektar gryki bylby siewnikiem, bo nie wyrobie sie za dzien z uprawa pod siewnik i siewem wszystskiego.