Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja na hipolu w 3p nie miałem problemów z podnośnikiem przez lata. Warunek - pompa, rozdzielacz i uszczelnienia siłownika nie zużyte.

Opublikowano
Czyli albo gęsty przekładiowy hipol 6, albo gęsty typowo hydrauliczny. Skłaniam się bardziej ku hydraulicznemu ale czy Hydrol nie zrobi się jak woda w wysokiej temperaturze? Zna ktoś moze jakiś lepszy odpowiednik hydrolu?
Opublikowano
Zdecydowałem że gęsty z tego względu że mam traumę do Superolu który po 4 godzinach pracy robi sie jak woda. W tym roku straciłem tyle nerwów na podnośnik że prawdopodobnie będę żył z 5 lat krócej. Po dolewce hipolu (nie wiem dokladnie jaki) na chwilę zrobiło się lepiej, ale po rozgrzaniu jest to samo. Może ten 46 jest dobry ale z niewiadomych przyczyn 68 jakoś bardziej mi podchodzi. W zimę nie robie ruskim nic, więc nie będzie problemu. Znalazłem jeszcze cos takiego jak L-HV 68 ("zapewnia pracę w szerokim zakresie temperatur z zachowaniem optymalnych własności lepkościowych...") ale "Zastosowanie Oleje hydrauliczne HYDROL L-HV przeznaczone są do stosowania w wysokoobciążonych układach napędu, wysokociśnieniowych pompach tłokowych stałego i zmiennego wydatku oraz pompach łopatkowych, gdzie wymagany jest wysoki poziom własności przeciwzużyciowych oleju, oraz w precyzyjnych układach sterowania hydraulicznego i systemach hydraulicznych, które wymagają małych zmian lepkości przy zmianach temperatury." Czy w T25 ten olej będzie działał? Podnośnik będzie wg książki pracował na maksymalnym obciążeniu czyli 600kg.
Opublikowano
Tym optymistycznym akcentem kończę poszukiwania. Zaleje L-HV 68 i zobaczymy jak się sprawdzi. Na wiosnę mam do obrobienia 7ha więc podnośnik dostanie ostro po d... Zdam relację jak sie sprawdzi. Dzięki za pomoc :)
Opublikowano
Zaleje 68, nie chciał bym też przegiąć z lepkością w drugą strone więc ten 68 będzie kompromisem pomiędzy 46 a 100. W głównej mierze chodzi o to żeby olej zachowywał swoje właściwości w wysokiej temperaturze. Na dość rzadkim superolu też podnosił dobrze dopóki się nie rozgrzał (prawdopodobnie przy zmianie gęstości superolu pod wpływem temperatury, przepuszczał już wyeksploatowany rozdzielacz). Według specyfikacji ten L-HV powinien zachować swoje właściwości przy wysokiej temperaturze. Dowiem się prawdopodobnie w tym miesiącu:)
Opublikowano
Nie będę przeginał, jeśli u Ciebie śmiga z turem na hl 46 (przypuszczam że tur nie obciąża hydrauliki tak mocno jak np cały dzień orki) to bardziej gęsty hv 68 powinien wytrzymać obciążenie. Jeśli to nie wystarczy to zaleje hv 100 tylko ciekawe co powie na to pompa. Wszystko się wyjaśni w tym miesiącu
Opublikowano

Witam moje pytanie jest następujące mam zalany silnik we wladku olejem 15w50 i chciałbym zalać go teraz olejem 15w40 i chciałbym się dowiedzieć czy można czy pozostać przy takim jaki jest ? Dodam że ciągnik w ubiegłym roku miał robiony silnik 

Opublikowano (edytowane)

Nic się nie stanie jak zastosuje Turdus 15w/40 do silnika i pompy?Bo przeglądam i różne opinie są na ten temat.

Edytowane przez Dawid331
Opublikowano

szukam olei do skrzyni i podnośnika t25. Ktore sie sprawdzaja? zaczałem czytac instrukcje ciagnika ale tam mocno przestarzałe informacje... w zwolnice to samo co w skrzynie?

Opublikowano (edytowane)

Do podnośnika zalej olej silnikowy, u siebie mam zalanego Turdusa

Do skrzyni i zwolnic Hipol 

Edytowane przez Mikua
Opublikowano

Tak

Możesz i typowo hydrauliczny, u mnie zalany jest silnikowy tak jak w oryginale i wszystko działa bez problemu, a co Ty szalejesz to już Twoja sprawa.

Możesz też zalać Lux'a i jeśli masz rozdzielacz i pompe w dobrym stanie to też będzie działać